foto

Gunnar Möller

  • nar. 1.7.1928 (91 let)
    Berlín, Německá říše

Biografie

Gunnara Thora Karla Möllera přivedl k herectví jeho otec, který díky svému povolání optika přicházel do kontaktu s lidmi od filmu. Möller začínal jako herec dětských rolí. Poprvé hrál ve dvanácti letech hlavní roli v pohádce HÄNSEL UND GRETEL z roku 1940. V češtině je tato pohádka známá jako O JENÍČKOVI A MAŘENCE. Vedlejší roli měl roku 1941 v propagandistickém KOPF HOCH, JOHANNES! Hrál Wilhelma Panse, režisérem filmu byl Viktor de Kowa, který si v roce 1966 zahrál Ravenhursta v OLD FIREHAND.

V letech 1943 až 1944 hrál v Hereckém studiu Lydy Wegener. (Jedná se o českou herečku Ludmilu Wegenerovou-Salmonovou, *1889 +1968 v Praze, mezi lety 1913 až 1923 hrála ve 24 filmech. V poválečném období vyučovala mj. Natašu Gollovou a Ljubu Hermanovou.) Od roku 1947 v berlínském Schlossparktheater a později v mnichovském Kammerspielen.

V padesátých letech hrál tento sympatický blonďák mladé, milé muže. Zvláště zaujal rolí studenta Andrease v ICH DENKE OFT AN PIROSCHKA (1955). V roce 1959 si společně se Sonjou Ziemann a Brigitte Horney zahrál v protiválečném filmu režiséra Franka Wisbarse, pojednávajícím o potopení lodi Wilhelm Gustloff NACHT FIEL ÜBER GOTENHAFEN. Rok předtím spolupracoval se stejným režisérem na filmu HUNDE, EOLLT IHR EWIG LEBEN.

V šedesátých letech hrál v Anglii. V letech 1972 a 1976 ztvárnil ve dvou československých filmech Adolfa Hitlera. Jednalo se o filmy DNY ZRADY a OSVOBOZENÍ PRAHY. Od roku 1954 byl ženatý s herečkou Brigitte Rau, s kterou měl tři děti. V roce 1979 byl za neúmyslné zabití své ženy v Londýně odsouzen k pěti letům vězení, z tohoto trestu si odseděl dva roky. Po svém propuštění v listopadu 1981 se vrátil do Německa k divadlu.

Poprvé odešel na odpočinek v roce 1995. V roce 2005 přijal nabídku na natočení filmu OKTOBERFEST, s kterým oslavil comeback. Gunnar Möller učinkoval v 79 filmech. V roce 2011 byl v Berlíně jmenován čestným členem „Europäischen Kulturwerkstatt" (volně přeloženo „Evropského domu umění"). Je podruhé ženatý se svou dlouholetou přítelkyní, herečkou Christiane Hammacher.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2016 Endstation Glück (TV film)
2015 Die abhandene Welt
2005 Oktoberfest
2002 Wichtig is' auf'm Platz (studentský film)
1993 Tatort - Deserteure (TV film)
1990 Tage der Angst (TV film)
1989 Der Geschichtenerzähler
Frei zum Abschuß (TV film)
1988 Herbst in Lugano (TV film)
1987 Die selige Edwina Black (divadelní záznam)
Rätsel der Sandbank, Das (TV film)
Tatort - Die Macht des Schicksals (TV film)
1986 Alles aus Liebe (TV film)
1985 Geheime Mission (TV film)
Säntis (TV film)
1984 Nacht der vier Monde, Die
1983 Im Zeichen des Kreuzes (TV film)
Tatort - Der Schläfer (TV film)
1976 Herbst (TV film)
1975 Osvobození Prahy
1974 Krycí název Oděsa
Tatort - Mordgedanken (TV film)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Fall nicht in den Schwanensee (TV film)
1972 Ein Wochenende des Alfred Berger (TV film)
1971 Tatort - AE 612 ohne Landeerlaubnis (TV film)
1970 Ach, so eine nette Person (TV film)
Große Familie, Eine (TV film)
1966 Das Experiment (TV film)
Grenzziehung, Die (TV film)
Halunken-Spelunke - Eine vergnügte Geschichte mit viel Musik, Die (TV film)
Hobby (TV film)
Liselotte von der Pfalz
Spanische Fliege, Die (TV film)
1965 Frühstück mit Julia (TV film)
1964 Maibritt, das Mädchen von den Inseln
Wenn man baden geht auf Teneriffa
Wir singen nur für Sie heut nacht... (TV film)
1963 Apartment-Zauber
Erotikon - Karussell der Leidenschaften
Hasenklein kann nichts dafür (TV film)
Zwei blaue Vergissmeinnicht
1962 Freddy und das Lied der Südsee
Gasparone (TV film)
Post geht ab, Die
1961 Der sichere Tip (TV film)
Drei weiße Birken
Herr Raymond kommt nicht (TV film)
Saison in Salzburg
Schau heimwärts, Engel (TV film)
Wie einst im Mai (TV film)
1960 Bomben auf Monte Carlo
Der Vogelhändler (TV film)
Der wahre Jakob
Nacht fiel über Gotenhafen
Verkaufte Braut, Die (TV film)
1959 Psi, chcete žít věčně? aneb Peklo u Stalingradu
SOS Pacific
1958 13 kleine Esel und der Sonnenhof
Glasmenagerie (TV film)
Ist Mama nicht fabelhaft?
1957 Die Winzerin von Langenlois
Kühne Schwimmer, Der
Nachts im grünen Kakadu
1956 Der Fremdenführer von Lissabon
Donkosakenlied, Das
Mein Bruder Josua
Was die Schwalbe sang
1955 Ich denke oft an Piroschka
1954 Die sieben Kleider der Katrin
Haus voll Liebe, Ein
Hochzeitsglocken
Hoheit lassen bitten
Liebe und Trompetenblasen
1953 Das tanzende Herz
Ehe für eine Nacht
Hollandmädel
Salto Mortale
1952 Bis wir uns wiedersehen
Der eingebildete Kranke
Ferien vom Ich
Tausend rote Rosen blüh'n
1951 Heidelberger Romanze
1950 Fünf unter Verdacht
Gabriela
Hoši od Jestřábího jezera
Mann, der zweimal leben wollte, Der
Rozdělený byt
Taxi-Kitty
1949 Hans im Glück
Heimliches Rendezvous
Ich mach dich glücklich
Nach Regen scheint Sonne
Wohin die Züge fahren
1948 Danke, es geht mir gut
1947 Wozzeck
1945 Die Brüder Noltenius
Leb' wohl, Christina
1944 Degenhardts, Die
Der grüne Salon
Ein Blick zurück
Junge Adler
Meine vier Jungens
1943 Fritze Bollmann wollte angeln
1942 Má přítelkyně Josefína
Sein Sohn
1941 Druhé já
Immer nur-Du!
Kopf hoch, Johannes
1940 Unser Fräulein Doktor

TV seriály

2011 Nord Nord Mord (TV seriál)
2000 Donna Leonová (TV seriál)
1997 Freunde wie wir (TV seriál)
1990 Liebesgeschichten (TV seriál)
Největší z Pierotů (TV seriál)
Závrať (E01)
1986 Ein heikler Fall (TV seriál)
Irgendwie und sowieso (TV seriál)
1985 Mussolini: The Untold Story (TV seriál)
1983 Auf Wiedersehen, Pet (TV seriál)
1980 Auf Achse (TV seriál)
1979 Dobrodružství Huckleberryho Finna (TV seriál)
1971 Familie Werner auf Reisen (TV seriál)
1965 Immer Ärger mit der Wirtin (TV seriál)

Dokumentární

2008 Heimat - Deine Filme: Stars, Spaß - Und die Wirklichkeit (TV film)
2005 Filmlegenden. Deutsch (TV film)
2002 Das Leben geht weiter (TV film)
1995 Schlußklappe '45 - Szenen aus dem deutschen Film (TV film)
1963 Lieblinge unserer Eltern (TV seriál) - vyp.

Host

TV pořady

1957 Aktuelle Schaubude (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace