foto

Jean Arthur

  • nar. 17.10.1900
    Plattsburgh, New York, USA
  • zem. 19.6.1991 (90 let)
    Carmel, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Myslím, že jsem se stala herečkou, protože jsem nechtěla být sama sebou“.

Narodila se jako Gladys Georgianna Greene v městě Plattsburgh asi 20 mil jižně od kanadských hranic. V letech 1908 – 1915 žila s rodinou ve městě Westbrook ve státě Maine, když její otec Hubert Sidney pracoval v Portlandu jako fotograf. Jean má ještě tři starší bratry: Daniela Huberta, Alberta Sidneyho a Roberta B. Během první světové války pracovala jako stenografka na Manhattanu. Na počátku 20. let ji objevila společnost Fox, když se věnovala modelingu v New Yorku. Svůj filmový debut zaznamenala v malé roli v němém snímku Johna Forda CAMEO KIRBY z roku 1923. Poté strávila několik let hraním nepříliš výrazných rolí v komediích a westernech. S koncem němé éry a příchodem zvukového filmu se začala objevovat ve filmech, jejichž kvalita se mírně zvýšila. Své umělecké jméno si vytvořila ze jmen dvou svých oblíbených hrdinů, kterými byli Joan of Arc (Jeanne d´Arc) a King Arthur.

Její popularita začala pozvolna stoupat v roce 1935, kdy si zahrála společně s Edwardem G. Robinsonem ve Fordově gangsterce THE WHOLE TOWN´S TALKING. Opravdový zlom ale nastal o rok později, když ji Frank Capra obsadil do klasické komedie ÚŽASNÁ UDÁLOST, ve které si zahrála s Gary Cooperem. Byl to právě Capra, který přesvědčil tehdejšího ředitele společnosti Columbia Studios, aby s Jean uzavřel smlouvu. S Garym Cooperem se v tomtéž roce objevila před kamerou znovu, tentokrát v roli Kalamity Jane ve westernu VELKÝ BILL. S Frankem Caprou Jean znovu spolupracovala v roce 1938 při natáčení romantické komedie VŽDYŤ JSME JEN JEDNOU NA SVĚTĚ. Jean zde hraje obyčejnou dívku Alici, která se zamiluje do svého nadřízeného, následně se s ním zasnoubí a oba snoubenci se pak snaží seznámit své vzájemně dost odlišné rodiny. Dalšího mužského hrdinu v podání Jamese Stewarta zachraňovala v roli jeho sekretářky před skupinu manipulátorských a cynických politiků v Caprově mistrovském kousku s názvem PAN SMITH PŘICHÁZÍ z roku 1939. Ve stejném roce se objevila v roli Bonni Lee ve filmu Howarda Hawkse ONLY ANGELS HAVE WINGS, kde byl jejím partnerem Cary Grant. V roce 1942 si zahrála – opět s Grantem – v romantické komedii George Stevense nazvané ROZRUCH VE MĚSTĚ.

S Georgem Stevensem spolupracovala i následující rok na romantické komedii VESELÁ TLAČENICE. Jejím hereckým partnerem zde byl Joel McCrea a Jean byla za svůj výkon v tomto filmu nominována na Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli. Jean zůstala hlavní ženskou hereckou hvězdou společnosti Columbia Pictures až do roku 1944, kdy jí skončila smlouva, a na její pozici nejžádanější herečky společnosti ji nahradila Rita Hayworth. V roce 1948 si pak zahrála společně s Marlene Dietrich a Johnem Lunderem ve snímku Billyho Wildera z prostředí poválečného Berlína s názvem ZAHRANIČNÍ AFÉRA, ve kterém ztvárnila kongresmanku Phoebe Frost. Poté se Jean objevila na velkém plátně už jen jednou a to opět při spolupráci s Georgem Stevensem. Tentokrát ale nešlo o komedii, nýbrž o western SHANE z roku 1953, kde byli jejími hereckými partnery Alan Ladd a Van Heflin. Tento film byl jakousi labutí písní její kariéry na stříbrném plátně. V roce 1966 pak poskytla divackému publiku poslední příležitost ocenit její herecké umění, když se objevila jako ovdovělá právnička Patricia Marshall v televizní sérii THE JEAN ARTHUR SHOW. Časy její největší slávy už ale byly dávno pryč a tato show se vysílala pouhých 11 týdnů.

Jejím prvním manželem se stal v roce 1928 fotograf Julian Ancker, ale jejich manželství bylo hned následujícíc den anulováno. Druhým manželem Jean se stal v červnu roku 1932 producent Frank Ross, ale manželství skončilo v březnu roku 1949 a Frank následně pojal za manželku Jeaninu hereckou kolegyni Joan Caulfieldovou. Jean zemřela na selhání srdce ve věku 90 let.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1953 Shane
Yesterday and Today - a.z.
1948 Zahraniční aféra
1944 The Impatient Years
1943 A Lady Takes a Chance
Veselá tlačenice
1942 Rozruch ve městě
1941 Ďábel a slečna Jonesová
1940 Arizona
Too Many Husbands
1939 Jen andělé mají křídla
Pan Smith přichází
1938 Vždyť jsme jen jednou na světě
1937 History Is Made at Night
Její milionář
1936 Adventure in Manhattan
More Than a Secretary
The Ex-Mrs. Bradford
Úžasná událost
Velký Bill
1935 Diamond Jim
If You Could Only Cook
Party Wire
Public Hero #1
The Public Menace
The Whole Town's Talking
1934 Most Precious Thing in Life
The Defense Rests
Whirlpool
1933 Get That Venus
Past of Mary Holmes, The
1931 Ex-Bad Boy
The Gang Buster
The Lawyer's Secret
Virtuous Husband, The
1930 Danger Lights
Galas de la Paramount
Paramount Revue
Street of Chance
The Return of Dr. Fu Manchu
The Silver Horde
Young Eagles
1929 Halfway to Heaven
Případ zavražděného kanárka
Stairs of Sand
The Greene Murder Case
The Mysterious Dr. Fu Manchu
The Saturday Night Kid
1928 Brotherly Love
Easy Come, Easy Go
Hříchy otců
Wallflowers
Warming Up
1927 Bigger and Better Blondes
Flying Luck
Hello Lafayette
Horse Shoes
Husband Hunters
Poor Nut, The
The Broken Gate
The Masked Menace
Winners of the Wilderness
1926 Block Signal, The
Born to Battle
Double Daring
Eight Cylinder Bull
Eight-Cylinder Bull
Lightning Bill
The College Boob
The Cowboy Cop
The Fighting Cheat
The Mad Racer
The Roaring Rider
Twisted Triggers
Under Fire
1925 A Man of Nerve
Drug Store Cowboy, The
Fighting Smile, The
Ridin' Rivals
Seven Chances
Tearin' Loose
The Hurricane Horseman
Thundering Through
1924 Biff Bang Buddy
Bringin' Home the Bacon
Case Dismissed
Fast and Fearless
Ocelový oř
Powerful Eye, The
Thundering Romance
Travelin' Fast
Wine of Youth
1923 Cameo Kirby
Somebody Lied
Spring Fever
Temple of Venus, The

TV seriály

1966 Jean Arthur Show, The (TV seriál)

Dokumentární

1988 The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1984 Going Hollywood: The '30s
1939 Screen Snapshots Series 19, No. 1
Screen Snapshots Series 19, No. 2
1938 Screen Snapshots Series 17, No. 12
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 24

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace