foto

Paul Shenar

  • nar. 12.2.1936
    Milwaukee, Wisconsin, USA
  • zem. 11.10.1989 (53 let)
    Západní Hollywood, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Albert Paul Shenar byl americký divadelní, filmový a televizní herec, a to převážně vedlejších rolí. Narodil se v Milwaukee ve státě Wisconsin, rodičům Mary Roselle /roz.Puhek/ a Eugenovi Josephovi Shenarovi.

Shenar začal s herectvím v již raném věku a to v místním divadle Milwaukee Playhouse. Po absolvování střední školy a University of Wisconsin se přidal k United States Air Force. Po ukončení vojenské služby se vrátil opět k herectví. Začal v New Yorku na Broadwayi, na Off-Broadwayi aby po pár letech změnil své herecké působiště přestěhováním do Philadephie. Největší úspěch zaznamenal během 70.let, kdy v TV ztvárnil nespočet zajímavých rolí.

Postavu Orsona Wellse si zahrál v TV filmu THE NIGHT THAT PANICKED AMERICA /1975/, v roli Florenze Ziegfelda Jr. zazářil ve filmu ZIEGFELD: THE MAN AND HIS WOMAN /1978/. V kultovním drama seriálu ROOTS /1977/ účinkoval v roli Johna Carringtona. V akčním dramatu Briana De Palmy SCARFACE /1983/ s Al Pacinem v hlavní roli, ztvárnil postavu bolivijského drogového bosse lorda Alejandra Sosy.

Jako zakládající člen, herec, režisér a učitel American Conservatory Theatre /ACT/ v San Franciscu, hrál ve více než 40 představeních, a to zejména ve hrách "Hamlet", "Oedipus Rex" a "Tiny Alice". Jelikož ztvárňoval především nesympatické postavy, namluvil díky tomu také animovanou postavičku krysáka Jennera v animovaném filmu  THE SECRET OF NIMH /1982/.

Během 80. let dál pokračoval ve hraní, kdy vystupoval v divadelní roli Macbetha v Los Angeles a objevil se ve filmech jako např. v krimi snímku BEST SELLER /1987/, v thrilleru Curtise Hansona THE BEDROOM WINDOW /1987/, ve filmu Luca Bessona THE BIG BLUE /1988/ - ten byl jeho posledním nebo v akčním filmu s Arnoldem Schwarzeneggerem RAW DEAL /1986/. V TV dramatu RAGE OF ANGELS: THE STORY CONTINUES /1986/ pak ztvárnil vedlejší roli Jerryho Wortha.

Zemřel 11.října 1989 na komplikace spojené s onemocněním AIDS. Shenar byl v 70.letech v partnerském vztahu s britským hercem Jeremym Brettem, který trval údajně pět let. V jeho žilách kolovala polská a slovinská krev.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1988 Magická hlubina
1987 Bestseller
Muž na mušce
Okno z ložnice
Time Out for Dad (TV film)
1986 Dark Mansions (TV film)
Dream Lover
Rage of Angels: The Story Continues (TV film)
Špinavá dohoda
1985 Brass (TV film)
Streets of Justice (TV film)
1983 Ničivá síla
Zjizvená tvář
1982 Richard II
Tajemství N.I.M.H.
The End of August
1978 Lulu
Odvaha a vášeň (TV film)
Suddenly, Love (TV film)
Ziegfeld: The Man and His Women (TV film)
1977 The Hostage Heart (TV film)
The Mask of Alexander Cross (TV film)
1976 Gemini Man (TV film)
Keegans, The (TV film)
1975 Night That Panicked America, The (TV film)
1974 Poprava vojína Slovika (TV film)

TV seriály

1985 Spenser: For Hire (TV seriál)
1984 Papírové panenky (TV seriál)
1983 Scarecrow and Mrs. King (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1980 Beulah Land (TV seriál)
1979 Hart a Hartová (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
Logan's Run (TV seriál)
Young Dan'l Boone (TV seriál)
1976 Family (TV seriál)
The Bionic Woman (TV seriál)
1975 Ellery Queen (TV seriál)
The Invisible Man (TV seriál)
Wonder Woman (TV seriál)
1974 Petrocelli (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Vydat nebo zemřít (S03E05)
1973 Kojak (TV seriál)
1972 The ABC Afternoon Playbreak (TV seriál)
1971 Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)

TV pořady

1971 Great Performances (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace