foto

Pål Sverre Hagen

  • nar. 6.11.1980 (37 let)
    Stavanger, Rogaland, Norsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pål Sverre Valheim Hagen se narodil 6. listopadu 1980 ve Stavangeru v Norsku. Jeho otec, Roar Hagen, byl kreslířem a dlouhá léta pracoval pro největší norský deník VG. Hagenovi žili v stavangerské čtvrti Jåtten a když bylo Pålovi osm let, přestěhovali se do Ostlandet a ještě později do Nesodden poblíž Oslo. Pål jeden rok navštěvoval školu Romerike folkehogskole a od roku 2000 do 2003 studoval na Norské národní umělecké akademii v Oslo, na kterou byl přijat až na třetí pokus – toto sám uvedl v červenci 2000 v rozhovoru pro deník Aftenbladet, který celý vedl ve stavangerském dialektu, jež mu byl v té době vlastní.

V současnosti je Hagen bezesporu jedním z nejpopulárnějších norských herců a to nejen díky svému vzhledu, ale především díky nespornému hereckému talentu. Jeho doposud nejznámější rolí je ztvárnění Thora Heyerdahla ve snímku Kon-Tiki z roku 2012, který byl nominován na Oscara i Zlatý glóbus, ale sám Hagen se do povědomí veřejnosti dostal již v roce 2008 účinkováním ve filmu Rozbouřené vody (DeUsynlige), kde svým hereckým výkonem ohromil filmové kritiky i publikum. Na norském filmovém festivalu Kosmorama za něj získal cenu Kanon Award za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. O rok později obdržel cenu Kanon Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli, a to za účinkování ve filmu Jernanger.

Za roli obchodníka s narkotiky ve snímku Boj sněžného pluhu s mafií (Kraftidioten) byl v roce 2014 nominován v Norsku na nejlepší mužskou hereckou roli ((Amanda Awards). V roce 2016 exceluje v jedné z hlavních rolí filmu Vzkaz v láhvi (Flaskepost fra P).

LadyPupu

Herecká filmografie

Filmy

2017 Halo of Stars
7 životů
2016 Beyond Sleep
Poslední král
Vzkaz v láhvi
2014 Boj sněžného pluhu s mafií
2013 Ragnarok
2012 Kon-Tiki
2011 Táta na týden
2009 Amor
Jernanger
2008 Lønsj
Max Manus
Rozbouřené vody
2007 Dům bláznů
2006 Mirakel
2004 Den som frykter ulven

TV seriály

2017 Valkyrien (TV seriál)
2010 Dag (TV seriál)
2003 Sejer - Svarte sekunder (TV seriál)

TV pořady

1991 Días de cine (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace