foto

Graham Linehan

  • nar. 22.5.1968 (50 let)
    Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Scenárista, režisér, producent a občasný herec Graham Linehan sa narodil roku 1969 v írskom Dubline. Do roku 1986 bol žiakom katolíckej strednej škole Catholic University School v Dubline, neskôr študoval na Plunkett's School vo Whitehall a absolvoval tiež kurzy ďalšieho vzdelávania na Coláiste Dhúlaigh v Coolocku. Po štúdiu pôsobil ako redaktor hudobno-politického časopisu Hot Press. Práve tu sa zoznámil s Arthurom Mathewsom, s ktorým sa začali podieľať na tvorbe televíznych skeč-show ako Alas Smith and Jones, Harry Enfield and Chums, The All New Alexei Sayle Show, či The Fast Show.

Táto dvojica autorov sa však do všeobecného podvedomia televíznych divákov dostala až vďaka britcomu Father Ted, ktorý parodoval život kňazov a náboženské zvyklosti. Po seriáli Father Ted spolu napísali ďalšiu úspešnú skeč-show Big Train a tiež jednu epizódu seriálu Coogan's Run, ktorá sa v roku 2003 dostala do rebríčka 50 najvtipnejších televíznych výtvorov podľa časopisu Observer.

V roku 2004 Linehan spojil sily s Dylanom Moranom a vznikol ďalší úspešný britcom Black Books, točiaci sa okolo života vlastníka kníhkupectva (zahral si ho Dylan Moran) a jeho 2 priateľov.

Najnovšie sa Linehan venuje ďalšiemu britcomu s názvom The IT Crowd, tento krát o zamestnancoch IT oddelenia. V súčasnosti bola dokončená druhá séria tohto seriálu a Linehan pravdepodobne už pracuje na scenároch série tretej.

Linehan, okrem písania scenárov, zopár epizód spomínaných seriálov aj režíroval, seriál The IT Crowd už dokonca režíruje kompletne sám. Vo svojich seriáloch sa tiež občas objavuje v malých cameo-rolách a vedie si aj vlastný blog s názvom "Why, That's Delightful!".

Mnohí kritici Linehana označujú za záchrancu britcomov, ktoré pred jeho príchodom zažívali menší úpadok, takže ostáva už len dúfať, že mu studnica nápadov ešte dlho nevyschne.

lakikaki

Režijní filmografie

Filmy

2013 Ajťáci: Přichází internet (TV film)
2003 Hello, Friend

TV seriály

2017 Shrink (TV seriál)
Another Stakeout 2 (E02)
1,920 Hours (E01)
2016 Motherland (TV seriál)
2014 The Walshes (TV seriál)
2013 Count Arthur Strong (TV seriál)
2010 Ajťáci (TV seriál)
Reynholmová vs. Reynholm (S04E06)
Zlobiví hoši (S04E05)
Italština pro začátečníky (S04E04)
další epizody (6)
2008 Ajťáci (TV seriál)
Ulítli na kalendáři (S03E06)
Friendface (S03E05)
Projev (S03E04)
další epizody (6)
2007 Ajťáci (TV seriál)
Muži bez žen (S02E06)
Kouř a zrcadla (S02E05)
Večírek (S02E04)
další epizody (6)
2006 Ajťáci (TV seriál)
Přijíždí teta Irma (S01E06)
Strašení Billa Crouse (S01E05)
Červené dveře (S01E04)
další epizody (6)
2003 Malá Velká Británie (TV seriál)
2000 Black Books (TV seriál)
Sbohem, domove! (S01E06)
Bezpečnostní dveře (S01E05)
Okno (S01E04)
další epizody (6)
1998 Velkovlak (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Ajťáci: Přichází internet (TV film)
2003 Hello, Friend
1997 Dohazovač
1996 Never Mind the Horrocks (TV film)

TV seriály

2016 Motherland (TV seriál)
2014 The Walshes (TV seriál)
2013 Count Arthur Strong (TV seriál)
2010 Ajťáci (TV seriál)
Reynholmová vs. Reynholm (S04E06)
Zlobiví hoši (S04E05)
Italština pro začátečníky (S04E04)
další epizody (6)
2008 Ajťáci (TV seriál)
Ulítli na kalendáři (S03E06)
Friendface (S03E05)
Projev (S03E04)
další epizody (6)
2007 Armstrong a Miller (TV seriál)
Das iTeam - Die Jungs an der Maus (TV seriál)
Ajťáci (TV seriál)
Muži bez žen (S02E06)
Kouř a zrcadla (S02E05)
Večírek (S02E04)
další epizody (6)
2006 Ajťáci (TV seriál)
Přijíždí teta Irma (S01E06)
Strašení Billa Crouse (S01E05)
Červené dveře (S01E04)
další epizody (6)
2000 Black Books (TV seriál)
Sbohem, domove! (S01E06)
Bezpečnostní dveře (S01E05)
Okno (S01E04)
další epizody (6)
Jam (TV seriál)
1999 Hippies (TV seriál)
1998 Velkovlak (TV seriál)
Father Ted (TV seriál)
Going to America (S03E08)
Night of the Nearly Dead (S03E07)
Kicking Bishop Brennan up the Arse (S03E06)
další epizody (8)
1997 Brass Eye (TV seriál)
1996 Father Ted (TV seriál)
A Christmassy Ted (S02E11)
Flight into Terror (S02E10)
New Jack City (S02E09)
další epizody (11)
1995 Coogan's Run (TV seriál)
Father Ted (TV seriál)
Grant Unto Him Eternal Rest (S01E06)
And God Created Woman (S01E05)
Competition Time (S01E04)
další epizody (6)
The Saturday Night Armistice (TV seriál)
1994 All New Alexei Sayle Show, The (TV seriál)
Day Today, The (TV seriál)
Fast Show, The (TV seriál)
Harry Enfield and Chums (TV seriál)
Paris (TV seriál)
1984 Alas Smith & Jones (TV seriál)

TV pořady

2006 Screenwipe (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2013 Ajťáci: Přichází internet (TV film)
2004 AD/BC: A Rock Opera (TV film)

TV seriály

2010 Ajťáci (TV seriál)
Něco se stalo (S04E03)
2008 Ajťáci (TV seriál)
Projev (S03E04)
2007 Ajťáci (TV seriál)
Muži bez žen (S02E06)
2006 Ajťáci (TV seriál)
Fifty fifty (S01E03)
2004 Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa (TV seriál)
Plíživý brčál z pobřeží Shuggothu (E06)
MiminOko jménem Hopík (E03)
2000 Black Books (TV seriál)
Mannyho první den (S01E02)
1998 Velkovlak (TV seriál)
1997 I'm Alan Partridge (TV seriál)
1996 Father Ted (TV seriál)
Flight into Terror (S02E10)
1994 Day Today, The (TV seriál)
Paris (TV seriál)

Dokumentární

2013 How Video Games Changed the World (TV film)
2005 Britain´s 50 Greatest Comedy Sketches (TV film)

TV pořady

2009 Gameswipe (TV pořad)
2006 Screenwipe (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(457)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace