foto

Jean-Marc Barr

  • nar. 27.9.1960 (58 let)
    Bitburg, Porýní-Falc, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jean-Marc Barr, narozený v Německu, je synem amerického otce a francouzské matky. Otec, veterán Druhé světové války, byl zaměstnán u letectva a proto Barr i jeho sestra trávili mládí na vojenských základnách, přičemž vychováni byli v duchu přísného katolicismu. To vedlo u Barra v sedmnácti letech k přihlášce do teologického semináře, odkud však brzy zběhnul, stejně jako z vojenské letecké akademie, kam se poté dostal. Vysokoškolské vzdělání sbíral na University of California v Los Angeles, kde studoval filozofii, na pařížské konzervatoři a na Sorboně. Za herectvím šel na Guildhall School of Music and Drama v Londýně, kde potkal i svou budoucí ženu, pianistku Irinu. Divadlu se začal věnovat nejdříve v Paříži roku 1986, působil i v Londýně a v LA.

Do povědomí filmového obecenstva vešel rolí Absolona v historickém snímku KRÁL DAVID, v němž mu stál po boku Richard Gere. Pod kůži se ovšem zasvěceným divákům dostal rolí potapěče Jacquese Mayola, soka Jeana Rena v bessonské MAGICKÉ HLUBINĚ, za niž byl v roce 1989 nominován na Césara. Hlubina byla nejvýdělečnějším francouzským filmem osmdesátých let. Počátkem let devadesátých začal Barr spolupracovat s dánskou režisérskou legendou Larsem von Trierem, přičemž jejich prvním společným hitem byla v roce 1991 depresivní EVROPA. Trier Barra obsadil do dalších pěti filmů, veskrze silných dramat, jakými jsou snímky PROLOMIT VLNY či TANEC V TEMNOTÁCH. Jejich nejnovějším počinem byla v roce 2006 komedie KDO JE TADY ŘEDITEL?.

Spolupráce s Trierem dovedla Barra k vlastní režijní činnosti, kterou započal dramatem MILENCI v roce 1999, které mu vysloužilo cenu na filmovém festivalu v Chotěbuzi. Milenci byli prvním dílem volné trilogie o svobodě, na nějž navázal o rok později komorním příběhem TO JE MÉ TĚLO, na němž pracoval s Pascalem Arnoldem, který mu pomohl i se závěrem Barrova triptychu, komedií BLAŽENÉ BYTOSTI. Snímek To je mé tělo představil Barr jako oficiální host na MFF v Karlových Varech v roce 2001, přičemž o rok později byl na karlovarském festivalu předsedou poroty.

Ivo "Sfinkter" Hájek

Herecká filmografie

Filmy

2019 Halo of Stars
2018 Born Again Dead
Sklep
2017 Niccolò Machiavelli il Principe della politica
Po válce
Zrno
uk18
2016 Whoever Was Using This Bed
2015 Kouzelný vrch
WAX: We Are the X
2013 Big Sur
Manhattan Romance
Nymfomanka, část I.
Nymfomanka, část II.
Vandal
2012 E la chiamano estate
2011 American Translation
Les yeux de sa mère
Praktický průvodce Bělehradem za zpěvu a slz
2010 Dimension 1991-2024
Město stínů
2009 Non ma fille, tu n'iras pas danser
2008 Anarchistova žena
Baby Blues
La Maison Nucingen
Parc
2007 Martin Paris (TV film)
2006 Kdo je tady ředitel?
2005 Dům na Tara Road
Manderlay
Přímořské potvůrky
2004 CQ2
2003 Dogville
Rozvod po francouzsku
Saltimbank
2002 Les Fils de Marie
Červená siréna
2001 Blažené bytosti
2000 Tanec v temnotách
The Best of Blur (video kompilace)
To je mé tělo
1998 J'aimerais pas crever un dimanche
Jsem do ní blázen
Préférence
Scarlet Tunic, The
Vše pro lásku
Ça ne se refuse pas
1997 Infidèles, Les (TV film)
1996 Lifeline (TV film)
Mo'
Prolomit vlny
Échappée belle, L'
1995 Marciando nel buio
1994 Faussaires, Les
Iron Horsemen
Nejmilejší syn
1992 La Peste
1991 Evropa
Le Brasier
1988 Magická hlubina
1987 Naděje a sláva
1986 Hotel du Lac (TV film)
1985 Going for the Gold: The Bill Johnson Story (TV film)
Král David
1984 The Frog Prince

TV seriály

2018 Zaprodaní bance (TV seriál)
Die Höhle des Löwen (E06)
Die härteste Währung (E05)
Alte Schulden (E04)
další epizody (6)
2011 Agent bez minulosti (TV seriál)
Undertow (S01E07)
Costa Verde (S01E06)
Collection donne de la voi(e)x, La (TV seriál)
Deux flics sur les docks (TV seriál)
Le Repaire de la Vouivre (TV seriál)

Dokumentární

2017 Delfíní muž - vyp.
2015 Muntele Magic
2011 Chodorkovskij, zločinec nebo mučedník? (TV film)
2007 Schau mir in die Augen, Kleiner
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2000 The Name of this Film Is Dogme95
1997 Tranceformer - A Portrait of Lars von Trier
1991 Triers element (TV film) - a.z.
1989 Aventure du Grand Bleu, L' (TV film)

TV pořady

2016 Vivement la télé (TV pořad)
2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2007 Les stars se dépassent pour ELA (TV pořad)
Rencontres de cinéma (TV pořad)
1998 Union libre (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)

Režijní filmografie

Kameramanská filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2000 To je mé tělo

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(35)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace