foto

Yves Rénier

  • nar. 29.9.1942 (76 let)
    Bern, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sympatický a neohrožený policajt na televizní obrazovce, který logickou dedukcí řeší těžké kriminální případy. To je Yves Rénier alias komisař Moulin. Nicméně je to jenom jedna tvář tohoto herce a režiséra. Jeho otec byl Francouz a matka Američanka. Na svět přišel ve Švýcarsku. Talent k herectví zdědil po babičce, která hrála v pařížském divadle Comedie Francaise.

Vlastně ani hercem být nechtěl, ale asi osud tomu chtěl. Nechal se přemluvit kamarádem k návštěvě kursu herectví, kde ho oslovil učitel divadla, který rychle rozpoznal jeho talent, ihned dostal nabídku k absolvování celého vstupního kursu herectví. Jeho vize být pilotem nebo leteckým modelářem vzala za své. V krátkém časovém rozmezí po kursu se nechal zapsat na studia divadelní Akademie dramatických umění. Po ukončení studií s dobrými výsledky se snažil vydělat si na živobytí hostováním a hraním po divadelních scénách a různých souborech. Z kraje kariéry se tak hladce nedařilo a také se mu nedostávalo takových rolí, které by si přál ztvárnit. Kariéra ve filmu počala rolí Mortcerfa ve filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (1961). Poté byl osloven francouzskou TV společností k účinkování seriálu BELPHÉGOR (1963). Absolvoval turné s divadelním představením Mizantrop (1970) v USA. Po návratu vystupoval na divadelní scéně Paříže.

Prožil i časy nezájmu a skoro jeden rok byl v herectví bez práce. V osobním životě měl i velmi krušné období, když založil první rodinu tak žil z půjček a dluh rychle narůstal. Štěstěna mu přála v době jeho tvůrčí krize. Kolem roku 1975 dostal exkluzivní nabídku do TV seriálu KOMISAŘ MOULIN (1976) do hlavní postavy komisaře Moulina. Bylo to celkem nestandardní, protože většinou tyto role svěřovali starším kolegům z branže a Yves Rénier byl teprve jedenatřicetiletý. Zde si ho divácká veřejnost velice oblíbila. Jeho herecké schopnosti a dobrá improvizace strávené v televizním prostředí ho předurčily k dráze úspěšného herce i v jiných TV seriálech, kterých ztvárnil bezpočet. Namátkou, ZTRACENÉ ILUZE, SVĚTOBĚŽNÍCI a mnohé další.

Přesto lze říci, že hlavně postava komisaře Moulina ho v sedmdesátých letech doslova proslavila po celé Evropě a přinesla mu nevšední popularitu i u nás v tehdejším Československu. V seriálu si prosadil i vlastní image v ošacení, protože policajt v obleku a ještě k tomu s kravatou se vymykal realitě. Po více než dvaceti dílech, které se natáčely cca sedm let, dospěl k názoru nutnosti udělat si pauzu. Chtěl si vyzkoušet i jiný styl, než hrát jen postavu komisaře. Věnoval se také dabingu amerických filmů. Namluvil třeba Jona Voighta ve filmu NÁVRAT DOMŮ (1978), nebo Terence Hilla a jiné. V letech 1980 až 1984 se v několika delších pobytech na území USA snažil prosadit ve filmové branži, ale bez většího úspěchu.

V roce 1985 se vrátil po desetileté pauze na prkna divadla v Montparnassu, kde účinkoval krátký čas v komické hře KAŽDÝ PRO MNE. Velice rád přijal roli policejního inspektora ve filmu 48 HODIN V PAŘÍŽI / FRANTIC (1988), kde si zahrál po boku slavnějšího kolegy Harrisona Forda. V roce 1989 se vrací k natáčení další série KOMISAŘ MOULIN, ale za zcela jiných podmínek, které si vynutil při podepsání smlouvy. Ve své podstatě to znamenalo, že se bude podílet autorsky na psaní scénářů a také na režii. Změna byla patrná především v tom, že začal používat svojí (osobně) oblíbenou motorku Ducato 850 Strada a vytvořil si vlastní styl, oblékl koženou bundu, triko a džíny, který mu sedí. Nové díly jsou akčnější, ale dá se říci, že i realističtější. Je třeba dodat, že profesionální hodnocení francouzské kriminální policie pro pokračování tohoto seriálu je velice pozitivní a Yves Rénier sklidil za jednotlivé epizody obdiv u nejlepších detektivů Francie pro tvorbu elementárně řešených případů. Navzdory tomu, že tentokrát nesklidil u francouzské divácké veřejnosti toliko největší sledovanost, jak v minulých letech, zařadil se seriál mezi nejlepší francouzské seriály devadesátých let s kriminální tematikou. V jedné epizodě si zahrála i jeho vlastní dcera Samantha, nebyl zrovna tímto potěšen. Protože ví, že herectví je velmi vrtkavé a dostat se na výsluní je ještě těžší.

V současné době se vrací před televizní kamery mnohem méně než předtím, natáčí cca dvě epizody seriálu KOMISAŘE MOULINA za rok. Je otcem tří dětí, které má z každého manželství. Nejstarší je Samantha další Lola a nejmladší syn je Oscar. Nejvíce času věnuje své ženě Karin a synu Oscarovi. Také se osobně zapojuje do programů na ochranu zvířat a životního prostředí. Zajímá se o mořskou zoologii, mimo jiné chová doma v obřím akváriu exotické ryby. Cituji malou část jeho slov: "Jako člověka mě dnes děsí především to, jak špatně dokážeme zacházet se zvířaty.." Je také znám svojí nekonfliktní povahou a nikdy se nechoval povýšeně ani v dobách televizní slávy, ačkoli ve městě Paříži byl považován svého času za velkou hvězdu. Převážná většina jeho tvorby v televizních seriálech měla vždycky divácký ohlas. Proto se i u nás těší slušné oblibě u nostalgicky vzpomínajícího diváka.

Josef "tahit" B.

Herecká filmografie

Filmy

2018 Jacqueline Sauvage, c'était lui ou moi (TV film)
2015 Poslední karta (TV film)
2013 Coût de chance (TV film)
2011 Beur sur la ville
Course contre la montre (TV film)
2009 Šest hodin života (TV film)
2007 Pán odnaproti (TV film)
Trois amis
2006 Komisař Moulin: Malý uprchlík (TV film)
Komisař Moulin: Poslední případ (TV film)
Komisař Moulin: Profil zabijáka (TV film)
Komisař Moulin: Přehmat (TV film)
2005 Komisař Moulin: Pod tlakem (TV film)
Komisař Moulin: Rodinné záležitosti (TV film)
Komisař Moulin: Sniper (TV film)
Komisař Moulin: Únos (TV film)
2004 Komisař Moulin: Dokonalý viník (TV film)
Komisař Moulin: Nejhorší noční můra (TV film)
2003 Komisař Moulin: Murphyho zákony (TV film)
Komisař Moulin: Slib (TV film)
Komisař Moulin: Strmý pád (TV film)
Komisař Moulin: Zbojník (TV film)
Série noire (TV film)
2002 Komisař Moulin: Napětí (TV film)
Komisař Moulin: Vrabčáci (TV film)
Komisař Moulin: Černá série (TV film)
Komisař Moulin: Špinavý obchod
Sentiments partagés (TV film)
Sexes très opposés
Závod
2001 Komisař Moulin: Křehké X (TV film)
Komisař Moulin: Policajtka (TV film)
Komisař Moulin: Človíček (TV film)
Komisař Moulin: Čtyřnohé komando (TV film)
Mortel transfert
Naprosto úžasný
Philosophale
2000 Komisař Moulin: Policajt v kleštích (TV film)
Komisař Moulin: Příliš blízká ochrana (TV film)
Komisař Moulin: Smrtící svůdnost (TV film)
Komisař Moulin: Ve jménu našich dětí (TV film)
Route de nuit (TV film)
1999 Je règle mon pas sur le pas de mon père
1998 Un père inattendu (TV film)
1997 Enquête d'audience
1995 Strážní andělé
1994 Druhá strana zákona
Loupež ve vzduchu (TV film)
1991 Děkuji, živote
1988 48 hodin v Paříži
1986 Pékin Central
1985 Adieu blaireau
1978 Jeden z nás dvou (TV film)
1977 Diabolo menthe
1976 Cheval évanoui, Le (TV film)
1973 George qui?
1972 Figaro-ci, Figaro-là (TV film)
1971 Prière pour Éléna (TV film)
1969 Podivuhodná příchuť majetku
1968 Mois le plus beau, Le
1967 Grand dadais, Le
1963 Méfiez-vous, mesdames!
Vierges, Les
1961 Hrabě Monte Christo
Jours heureux, Les (TV film)

TV seriály

2010 Pátrací oddělení (TV seriál)
Roman noir - 2ème partie (S05E02)
Roman noir - 1ère partie (S05E01)
2005 Dolmen (TV seriál)
1999 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Přechod pro chodce (S05E13)
Komisař Moulin: Presumpce neviny (S05E08)
1998 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Sériový vrah (S05E12)
Komisař Moulin: Vypni to rádio! (S05E11)
Komisař Moulin: Nábřeží stínů (S05E10)
další epizody (4)
1997 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Dáma v modrém (S05E07)
1996 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Zakázané město (S05E06)
1995 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Nepřiměřená obrana (S05E05)
1994 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Le Récidiviste (S05E04)
1993 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Ať krev nečistá… (S05E03)
Komisař Moulin: Smrt policejního důstojníka (S05E02)
Komisař Moulin: Znamení hrozby (S05E01)
další epizody (4)
1992 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Bílé slzy (S04E06)
Komisař Moulin: Zombi (S04E04)
Komisař Moulin: Simulant (S04E03)
další epizody (4)
1991 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Zelený medvěd (S04E01)
1990 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Ruka zákona se ctí (S03E06)
Komisař Moulin: Nerozhodné utkání (S03E05)
Komisař Moulin: Pijáci vody (S03E04)
1989 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Poslední procházka (S03E03)
Komisař Moulin: Čest a spravedlnost (S03E02)
Komisař Moulin: Paříž 18 (S03E01)
1983 Quelques hommes de bonne volonté (TV seriál)
1982 Maupas, Les (TV seriál)
Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Želva na zádech (S02E06)
Komisař Moulin: Projížďka v lese (S02E05)
Komisař Moulin, kriminální policie: Ano, šéfe (S02E04)
1981 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Přítelkyně z dětství (S02E03)
Komisař Moulin: Velký omyl (S02E02)
1980 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Le Transfuge (S02E01)
1979 Pour tout l'or du Transvaal (TV seriál)
Komisař Moulin (TV seriál)
Zbloudilá ovce (S01E13)
Falešné stopy (S01E12)
1978 Komisař Moulin (TV seriál)
Intox (S01E11)
Také ďábel má křídla (S01E10)
1977 Komisař Moulin (TV seriál)
Speciální přidělení (S01E09)
Sto tisíc sluncí (S01E08)
Petite hantise (S01E07)
další epizody (4)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
Uprchlík (S01E05)
Zpětný odraz (S01E04)
La peur des autres (S01E03)
další epizody (5)
1973 Un tyran sous la pluie (TV seriál)
1966 Illusions perdues (TV seriál)
Les Globe-trotters (TV seriál)
1965 Belphégor (TV seriál)

TV pořady

2006 Salut les Terriens (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
Élection de Miss France (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)

Hudební videoklipy

1986 PCV (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2006 Komisař Moulin: Malý uprchlík (TV film)
Komisař Moulin: Poslední případ (TV film)
Komisař Moulin: Profil zabijáka (TV film)
Komisař Moulin: Přehmat (TV film)
2005 Komisař Moulin: Rodinné záležitosti (TV film)
2003 Komisař Moulin: Murphyho zákony (TV film)
Komisař Moulin: Slib (TV film)
Komisař Moulin: Strmý pád (TV film)
Komisař Moulin: Zbojník (TV film)
2001 Komisař Moulin: Policajtka (TV film)
Komisař Moulin: Človíček (TV film)

TV seriály

1998 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Sériový vrah (S05E12)
1996 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Zakázané město (S05E06)
1995 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Nepřiměřená obrana (S05E05)
1994 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Le Récidiviste (S05E04)
1993 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Ať krev nečistá… (S05E03)
Komisař Moulin: Smrt policejního důstojníka (S05E02)
Komisař Moulin: Znamení hrozby (S05E01)
další epizody (4)
1992 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Bílé slzy (S04E06)
Komisař Moulin: Zombi (S04E04)
Komisař Moulin: Simulant (S04E03)
další epizody (4)
1991 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Zelený medvěd (S04E01)
1990 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Ruka zákona se ctí (S03E06)
Komisař Moulin: Nerozhodné utkání (S03E05)
Komisař Moulin: Pijáci vody (S03E04)
1989 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin: Poslední procházka (S03E03)
Komisař Moulin: Čest a spravedlnost (S03E02)
Komisař Moulin: Paříž 18 (S03E01)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace