foto

Michelle Forbes

  • nar. 8.1.1965 (52 let)
    Austin, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka, jejíž rodné jméno zní Michelle Renee Forbes Guajardo, se narodila 8. ledna 1965 v Austinu v Texasu. Původně snila o tom, že se stane baletkou, ale nakonec se začala věnovat herectví. Herectví studovala na High School for Performing and Visual Arts v Houstonu. Ve věku šestnácti let se přestěhovala do New Yorku aby se mohla herectví věnovat profesionálně. Proslavila se hlavně svojí seriálovou tvorbou, ale věnuje se také filmovému herectví.

Poprvé na sebe výrazně upozornila rolí v soap opeře THE GUIDING LIGHT. Zde účínkovala od roku 1987 až do roku 1989 a kritiky zaujala natolik, že si za roli vysloužila nominace na ceny Daytime Emmy a Soap Opera Digest Award. Po této roli se objevila v epizodních rolích v seriálech FATHER DOWLING MYSTERIES nebo SHANNON´S DEAL, její fanoušci ji také určitě zaregistrovali v nepříliš známém snímku LOVE BITES.

Další úspěch zaznamenala rolí ve známém thrilleru KALIFORNIE, kterým na sebe upozornila po celém světě. Zahrála si v něm Carrie, přítelkyni spisovatele Briana Kesslera, kterého ztvárnil David Duchovny. Společně se vydávají na cestu po státech, aby zdokumentovali místa, kde působili známí zabijáci, o kterých chce Brian napsat knihu. Na cestě se spřátelí s Earlym a Adele, které ztvárnili hvězdný Brad Pitt a Juliette Lewis. Michelle byla za svou roli fotografky Carrie nominována na cenu Saturn Award.

Hned její další role byla v seriálu STAR TREK: NOVÁ GENERACE, kde si zahrála postavu Ensign Ro Laren. Objevila se celkem v devíti epizodách tohoto projektu. Dále se samozřejmě také věnovala natáčení filmů, ze kterých za zmínku stojí komedie SWIMMING WITH SHARKS s Kevinem Spaceym a Beniciem Del Toro, DUEL V POUŠTI nebo scifi ÚTĚK Z L.A. režiséra Johna Carpentera, v kterém si zahrály hvězdy jako Kurt Russell, Steve Buscemi, Peter Fonda, Bruce Campbell nebo Pam Grier. Natočila také neznámé snímky jako JUST LOOKING, BLACK DAY BLUE NIGHT, PROKURÁTORKY, DRY MARTINI A BULLFIGHTER.

Výrazněji na sebe upozornila opět v souvislosti se seriálovou tvorbou, ve které se jí výborně daří. Střihla si totiž doktorku Juliannu Cox ve vynikajícím krimi seriálu ZLOČIN V ULICÍCH. S natáčením začala roku 1996 a skončila roku 1998, kdy měla na kontě už 32 epizod. K seriálům, ve kterých se objevila jí v roce 2002 přibyla role Lynne Kresge ze seriálu 24 HODIN o dobrodružstvích tajného agenta Jacka Bauera, kterého ztvárňuje Kiefer Sutherland. Za tuto roli byla i nominována na cenu Screen Actors Guild Award. Jako důkaz toho, že se o ní v klidu dá mluvit jako o ostřílené televizní veteránce je i seznam jejího hostování ve slavných seriálech jako ALIAS, ZTRACENI, ÚTĚK Z VĚZENÍ, BATTLESTAR GALACTICA, KAUZY Z BOSTONU, LOVE IS THE DRUG, HOLBY CITY, THE INSIDE, WAKING THE DEAD nebo WONDERLAND.Také si zahrála po boku Gabriela Byrnea ve vynikajícím, cenami ověnčeném seriálu V ODBORNÉ PÉČI. Dále také natočila pár televizních snímků,jako třeba vynikající MESIÁŠ a jeho méně zdařilé pokračování MESIÁŠ 2: MÁ JE POMSTA, GLOBAL FREQUENCY nebo UNTHINKABLE.

V poslední době se věnovala hlavně natáčení výborného seriálu TRUE BLOOD z pera Alana Balla, který má na kontě také slavný seriál ODPOČÍVEJ V POKOJI. Seriál z produkce HBO, který míchá prvky hororu, dramatu,romantiky a erotiky je jedním z nejúspěšnějších v současnosti a na kontě má ceny Eddie, Emmy, Zlatý Glóbus,Satellite Award a TCA Award. Michelle zde hraje záporačku Maryann Forrester, která s lidmi z ústředního městěčka Bon Temps, nemá zrovna dobré úmysly. V seriálu si zahrála s herci jako jsou Anna Paquin, Stephen Moyer, Ryan Kwanten nebo Rutina Wesley. V současné době se již připravuje třetí řada tohoto seriálu. V současnosti Michelle natáčí film HIGHLAND PARK, který by se měl dostat do kin v průběhu roku 2010.

Monika "nipandelm" Š.

Herecká filmografie

Filmy

2017 Columbus
Gemini
2015 Hunger Games: Síla vzdoru 2. část
2013 Dear Sidewalk
Highland Park
Lovci bájných relikvií (TV film)
2011 DisCONNECTED
2007 Battlestar Galactica: Břitva (TV film)
Nečekaný zločin (TV film)
2006 Pride and Joy
2005 Global Frequency (TV film)
2004 Pampeliška
2002 American Girl
Mesiáš 2: Má je pomsta (TV film)
Válka dobytkářů (TV film)
2001 Mesiáš (TV film)
Parfém
2000 Homicide: The Movie (TV film)
Toreador zkázy
1998 Dry Martini
1996 Prokurátorky (TV film)
Útěk z L.A.
1995 Black Day Blue Night
Just Looking
1994 Duel v poušti
Mezi žraloky
1993 Kalifornie
Kousavá láska
1992 Komedianti

TV seriály

2016 Berlínská mise (TV seriál)
Berlínská pobočka (S01E10)
Thomas Shaw (S01E09)
Detektor lži (S01E08)
další epizody (10)
2015 Powers (TV seriál)
The Returned (TV seriál)
2014 Mizera (TV seriál)
Orphan Black (TV seriál)
By Means Which Have Never Yet Been Tried (S02E10)
Things Which Have Never Yet Been Done (S02E09)
Knowledge of Causes, and Secret Motion of Things (S02E07)
2013 Chicago Fire (TV seriál)
Not Like This (S02E10)
You Will Hurt Him (S02E09)
Rhymes with Shout (S02E08)
další epizody (9)
2012 The Killing (TV seriál)
Reflections (S02E01)
2011 The Killing (TV seriál)
The Cage (S01E02)
Pilot (S01E01)
2008 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
V odborné péči (TV seriál)
Ztraceni (TV seriál)
Není nad to být doma: 1. část (S04E12)
2006 Battlestar Galactica (TV seriál)
Resurrection Ship: Part 2 (S02E12)
Resurrection Ship: Part 1 (S02E11)
Útěk z vězení (TV seriál)
Teď! (S01E21)
Finta (S01E18)
Depka (S01E17)
další epizody (5)
2005 Battlestar Galactica (TV seriál)
Pegasus (S02E10)
Útěk z vězení (TV seriál)
Konec tunelu (S01E13)
2004 Love Is the Drug (TV seriál)
2003 24 hodin (TV seriál)
Day 2: 3:00 a.m.-4:00 a.m. (S02E20)
Day 2: 2:00 a.m.-3:00 a.m. (S02E19)
Day 2: 1:00 a.m.-2:00 a.m. (S02E18)
další epizody (10)
2002 24 hodin (TV seriál)
Day 2: 3:00 p.m.-4:00 p.m. (S02E08)
Day 2: 2:00 p.m.-3:00 p.m. (S02E07)
Day 2: 1:00 p.m.-2:00 p.m. (S02E06)
další epizody (8)
2001 Alias (TV seriál)
2000 Wonderland (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1994 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Preventivní úder (S07E24)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1992 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Rošťáci (S06E07)
Další fáze (S05E24)
Příčina a důsledek (S05E18)
další epizody (5)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Neštěstí (S05E05)
Podporučík RO (S05E03)
Půl života (S04E22)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

2003 24: Access All Areas (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace