foto

Lionel Barrymore

  • nar. 28.4.1878
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • zem. 15.11.1954 (76 let)
    Van Nuys, California, USA

Biografie

"Je to věk pokrytectví. Filmy mají tu smůlu, že přicházejí společně ve 20. století a protože se obracejí k masám, nemůže v nich být žádná upřímnost. Celosvětový vkus Hollywoodu svazuje ruce i nohy."

Lionel Herbert Blythe se narodil v pensylvánské Filadelfii do katolické rodiny Barrymoreů. Rodiče byli herci a on byl z dětí nejstarší. Lionel i oba jeho sourozenci, Ethel a John Barrymoreovi, se stali oněmi pověstnými jablky co nepadají daleko. Byl strýcem Johna Drew Barrymorea, Diany Barrymore, Samuela a Ethel Coltových a Johna Drew Colta. Je prastrýcem současné herečky Drew Barrymore (E.T. - MIMOZEMŠŤAN, CHARLIEHO ANDÍLCI). Byl ženatý s herečkami Doris Rankinovou (1904-rozvod 1922) a Irene Fenwickovou (1923-zemřela 1936), která byla jednu dobu také přítelkyní jeho bratra Johna. Doris Rankinová mu porodila dvě dcery, Ethel Barrymore II (1909) a Mary Barrymore (1910). Děvčátka se bohužel nedožila ani druhých narozenin. Lionel se z toho nikdy opravdu nevzpamatoval a jejich ztráta nepochybně vedla k napětí ve vztahu s Doris, který skončil rozvodem. V Barrymoreovi se pak v dalších letech probudily otcovské city k (pozdější herečce) Jean Harlow, která se narodila ve stejné době jako jeho dcerky, které by tedy tou dobou byly zhruba v jejím věku. Když Jean v roce 1937 zemřela, Lionel a Clark Gable tesknili tak, jako by ztratili opravdu blízkou členku rodiny.

Svoji divadelní kariéru zahájil v prvních letech 20. století. V roce 1907, po mnoha letech pobytu v Paříži, se vrátil na Broadway, kde si vydobyl postavení jako dramatický herec. Často se na divadle objevoval spolu s Doris a bratrem Johnem. S filmem začínal u Biograph Company. Jeho první film, THE PARIS HAT (1908), je zdá se ztracen, jeho druhý u společnosti se jmenoval FIGHTING BLOOD (1911). Řadu němých filmů také režíroval. V roce 1924 se odebral do Hollywoodu, kde v roce 1931 získal cenu Akademie pro “nejlepšího herce v hlavní roli” za ztvárnění alkoholického právníka v dramatu A FREE SOUL (1931) s Shearerovou a Gablem. Už rok předtím byl ale nominován na “nejlepší režii” za MADAME X. Ačkoli to byl mnohatypový a schopný herec – představoval například ďábelského mnicha Rasputina v dramatu RASPUTIN A CÍSAŘOVNA(1932, Rasputin and the Empress); v dalších úlohách se zde objevili i jeho sourozenci a Lionel zde hrál milence svojí skutečné sestry Ethel - byl během 30. a 40. let typově zařazen jako mrzutý, ale obvykle milý, postarší muž.

Objevil se v řadě známých snímků té doby: TAJUPLNÝ OSTROV (1929), LIDÉ V HOTELU (1932, s Johnem), Cukorova komedie VEČEŘE O OSMÉ (1933, John se zde také objevil, ale v žádné scéně nevystupovali společně), Cukorova DÁMA S KAMÉLIEMI (1936) s Garbo a Taylorem, Flemingův dobrodružný film STATEČNÍ KAPITÁNI (1937) s Tracym a Douglasem, Caprova oskarová romantická komedie VŽDYŤ JSME JEN JEDNOU NA SVĚTĚ (1938) mj. s Jamesem Stewartem, hvězdně obsazený western DUEL NA SLUNCI (1946) a “noirové” krimi Johna Hustona KEY LARGO (1948) s duem Bogart - Bacallová. Lionel a jeho sestra Ethel se spolu objevili ještě v muzikálu MAIN STREET TO BROADWAY (1953), v Lionelově posledním filmu. S bratrem Johnem si zahrál i v dramatu NOČNÍ LET (1933).

Hrál také popudlivého doktora Gillespieho ve filmových sériích o doktoru Kildarem (1938-1941) a roli si pak zopakoval v letech 1950-1951 v rozhlase (v roce 1961 běžel “Dr. Kildare” i jako televizní seriál). Ztvárnil titulní roli i v dalším rozhlasovém seriálu 40. let, “Mayor of the Town” (“Starosta”), v roli, ve které se v televizi v roce 1954 představil Thomas Mitchell. Barrymore si při nehodě zlomil kyčel, od té doby hrál Gillespieho na kolečkovém křesle; zhoršující se artritida jej později upoutala na křeslo trvale (od roku 1938 hrál na kolečkovém křesle a scénáristé s tím počítali, viz KEY LARGO). Jeho asi ale nejznámější rolí, díky každoročním vánočním reprízám v (americké) televizi, je lakomý bankéř Potter z filmu ŽIVOT JE KRÁSNÝ (1946). Role jen připomněla jeho typové zařazení. Lionel Barrymore, filmový, divadelní, rozhlasový i estrádní herec, producent, scénárista i hudební skaldatel a malíř, zemřel na srdeční záchvat v kalifornském Van Nuys a jeho tělo bylo uloženo Calvary Cemetery v East Los Angeles. Má svoji hvězdu na hollywoodském “Chodníku slávy”.

"Lincoln řekl, 'Se záští k nikomu, s dobrou vůlí ke všem.' Dnes říkají, 'Mysli jako já, jinak ti vytřískám duši z těla'. " – Lionel Barrymore jako dědeček Martin Vanderhof ve filmu VŽDYŤ JSME JEN JEDNOU NA SVĚTĚ (1938).

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2003 Hypnotizér - a.z.
1955 Film Fun - a.z.
1953 Main Street to Broadway
Yesterday and Today - a.z.
1952 Osamělá hvězda
1951 Bannerline
1950 Right Cross
1949 Down to the Sea in Ships
Malaya
1948 Key Largo
1947 Dark Delusion
1946 Souboj na slunci
The Secret Heart
Three Wise Fools
Život je krásný
1945 Mezi dvěma ženami
The Valley of Decision
1944 Dragon Seed
Když jsi odešel
Three Men in White
Twenty Years After - a.z.
1943 A Guy Named Joe
Dr. Gillespie's Criminal Case
Last Will and Testament of Tom Smith, The
Thousands Cheer
1942 Calling Dr. Gillespie
Dr. Gillespie's New Assistant
Dr. Kildare's Victory
Tennessee Johnson
1941 Dr. Kildare's Wedding Day
Lady Be Good
The Bad Man
The Penalty
The People vs. Dr. Kildare
1940 Dr. Kildare Goes Home
Dr. Kildare's Crisis
Dr. Kildare's Strange Case
1939 On Borrowed Time
Rivalové
Tajemný případ dr. Kildarea
The Secret of Dr. Kildare
1938 A Fireside Chat with Lionel Barrymore
Američan v Oxfordu
Pilot č. 7
Tajemství ordinace
Vždyť jsme jen jednou na světě
1937 A Family Affair
Námořní kadeti
Saratoga
Stateční kapitáni
1936 Cesta ke slávě
Dáma s kaméliemi
The Gorgeous Hussy
The Voice of Bugle Ann
Ďábelská loutka
1935 Ah, Wilderness!
David Copperfield
Malý plukovník
Mark of the Vampire
Public Hero #1
The Return of Peter Grimm
1934 Carolina
Ciudad de cartón, La
Ostrov pokladů
The Girl from Missouri
This Side of Heaven
1933 Christopher Bean
Looking Forward
Noční let
One Man's Journey
Should Ladies Behave
Sweepings
The Stranger's Return
Večeře o osmé
1932 Arsène Lupin
Lidé v hotelu
Muž, kterého jsem zabil
Rasputin and the Empress
The Washington Masquerade
1931 A Free Soul
Guilty Hands
Mata Hari
The Christmas Party
The Yellow Ticket
1930 Estrellados
Snadno a rychle
1929 Hollywood Revue
Tajuplný ostrov
1928 Alias Jimmy Valentine
Fanfáry lásky
Jedová chýše
Kwango
Lion and the Mouse, The
The River Woman
Tělo je hříšné
1927 The Show
Třináctá hodina
Vypálené znamení
Women Love Diamonds
1926 Boj o vytoužené štěstí
Brooding Eyes
Paříž o půlnoci
The Bells
Ve spárech ledové smrti
Wife Tamers
Žena upír
1925 Children of the Whirlwind
Fifty-Fifty
Frau mit dem schlechten Ruf, Die
The Girl Who Wouldn't Work
The Splendid Road
The Wrongdoers
Železný muž
1924 Děti svobody
I Am the Man
Meddling Women
Noci Dekameronu
Wedding Women
1923 Nepřátelé žen
The Eternal City
Unseeing Eyes
1922 Boomerang Bill
The Face in the Fog
1921 Great Adventure, The
Jim the Penman
1920 Devil's Garden, The
The Copperhead
The Master Mind
1917 His Father's Son
Millionaire's Double, The
National Red Cross Pageant
The End of the Tour
1916 Brand of Cowardice, The
Dorian's Divorce
Quitter, The
Upheaval, The
1915 A Yellow Streak
Dora Thorne
Flaming Sword, The
Modern Magdalen, A
Romance of Elaine, The
The Curious Conduct of Judge Legarde
Wildfire
1914 Brute Force
Classmates
Her Father's Silent Partner
Men and Women
Princezna z Betulie
Seats of the Mighty, The
Span of Life, The
Strongheart
The Massacre
The Power of the Press
The Woman in Black
Under the Gaslight
Woman Against Woman
Záhady New Yorku
1913 A Chance Deception
A Gamble with Death
A Misunderstood Boy
A Timely Interception
All for Science
Almost a Wild Man
An Adventure in the Autumn Woods
Crook and the Girl, The
Death's Marathon
Enemy's Baby, The
Fate
Girl's Stratagem, A
House of Discord, The
I Was Meant for You
In Diplomatic Circles
Indian's Loyalty, An
Just Gold
Love in an Apartment Hotel
Mirror, The
Near to Earth
Oil and Water
Ranchero's Revenge, The
Red Hicks Defies the World
So Runs the Way
Stolen Treaty, The
Strong Man's Burden, The
Suffragette Minstrels, The
Telephone Girl and the Lady, The
The Battle at Elderbush Gulch
The House of Darkness
The Lady and the Mouse
The Little Tease
The Perfidy of Mary
The Sheriff's Baby
The Switch Tower
The Tender Hearted Boy
The Wanderer
The Well
The Work Habit
The Wrong Bottle
The Yaqui Cur
Three Friends
Under the Shadow of the Law
Unwelcome Guest, The
1912 A Cry for Help
An Unseen Enemy
Brutality
Burglar's Dilemma, The
Friends
Gold and Glitter
Heredity
Home Folks
My Baby
My Hero
New York Hat, The
One She Loved, The
So Near, Yet So Far
The Chief's Blanket
The God Within
The Informer
The Musketeers of Pig Alley
The Painted Lady
1911 Fighting Blood
The Battle
The Miser's Heart
1908 Paris Hat, The

Dokumentární

2015 Leslie Howard: The Man Who Gave a Damn - a.z.
2008 Spisok korabley - a.z.
2005 Garbo - a.z.
2004 Checking Out: Grand Hotel - a.z.
1998 Great Christmas Movies, The (TV film)
1968 Black History: Lost Stolen, or Strayed (TV film)
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1956 Our Mr. Sun (TV film)
1951 The Metro-Goldwyn-Mayer Story
1950 Screen Actors
1949 Some of the Best: Twenty-Five Years of Motion Picture Leadership
1948 Some of the Best
1947 Flicker Flashbacks No. 2, Series 5 - a.z.
1943 Some of the Best
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
Land of Liberty - a.z.
The Movies March On - a.z.
1938 Screen Snapshots Series 17, No. 12
1932 The Movie Album - a.z.
1923 Screen Snapshots, Series 4, No. 7
1914 Cracksman's Gratitude, The

Režijní filmografie