foto

Albert Rémy

  • nar. 9.4.1915
    Sèvres, Francie
  • zem. 26.1.1967 (51 let)
    Paříž, Francie

Biografie

I když herec Albert Rémy hrál výhradně vedlejší role, jeho bohatá filmografie je pozoruhodnou přehlídkou desítek zásadních počinů francouzské kinematografie od doby těsně před válkou až do poloviny šedesátých let. Pocházel ze Sèvres nedaleko Paříže a od dětství obdivoval velké světové malíře, po střední škole proto začal studovat na umělecké škole École des Beaux-Arts. Jeho ambice stát se slavným malířem se ovšem rozplynuly, začal pracovat jako výtvarník dekorací u cirkusu, později byl scénografem u divadla.

Díky tomu, že se začal pohybovat mezi herci, získal cenné kontakty a již v roce 1938 byl osloven pro epizodní roli v existenciálním melodramatickém příběhu HOTEL DU NORD (1938). Větší herecké úkoly na něj pak čekaly za války, například ve filmu TVRDOHLAVCI (Goupi mains rouges, 1943), jako kostelník se objevil v psychologickém snímku DOUCE SE NEVRACÍ (Douce, 1943), který byl tehdy uveden i v našich kinech. Režisér tohoto filmu Claude Autant-Lara jej pak do stejné úlohy obsadil i ve filmu ĎÁBEL V TĚLE (Le diable au corps, 1947). Většími rolemi se mezitím zviditelnil v několika zásadních titulech vzniklých těsně po válce, jako byly Carného DĚTI RÁJE (Les enfants du paradis, 1945) nebo Zwobadův FRANÇOIS VILLON (1945).

Se svou vizáží a pohledem plachých očí byl Albert Rémy ideálním představitelem dobráckých outsiderů, ve 40. a 50. letech točil několik filmů ročně a střídal různé žánry, kriminálky, komedie i historické filmy. Mihnul se ve slavných adaptacích neméně slavných literárních děl (ZVONÍK U MATKY BOŽÍ - Notre Dame de Paris, 1956; ZLOČIN A TREST - Le crime et le châtiment, 1956), větší příležitost dostal například od Henriho Decoina v kriminálce KDYŽ JE V PAŘÍŽI NOC (Razzia sur la chnouf, 1955). Mezitím začal Albert Rémy hrát také divadlo, vystupoval například v Théâtre Montparnasse nebo Théâtre de l'Atelier, hrál v moderních hrách jako Čekání do Godota nebo Vajíčko, exceloval ale i v osvědčené komediální klasice (Brouk v hlavě).

Rémyho typickou polohu nejlépe dokládá Truffautův slavný film NIKDO MĚ NEMÁ RÁD (Les quatre cents coups, 1959), kde hrál slabošského otce hlavního hrdiny, jehož podvádí manželka. S Truffautem pak natočil ještě film STŘÍLEJTE NA PIANISTU (Tirez sur le pianiste, 1960), v němž ztvárnil Chico Saroyana, bratra hlavního hrdiny pronásledovaného gangstery. Vedlejší role počátkem 60. let odehrál také v několika kriminálkách Georgese Lautnera (SEDMÝ POROTCE - Le septième juré, 1961), znovu hrál i v historických kostýmech, například v životopisném filmu LAFAYETTE (1960) v roli Ludvíka XVI. Opět jako otec titulní hrdinky (Jeanne Moreau) se objevil ve filmu MATA HARI (1964).

V závěru své herecké kariéry hrál Albert Rémy i v několika mezinárodních koprodukčních projektech, například v režii Johna Frankenheimera (VLAK - The Train, 1964; GRAND PRIX, 1966). Nevyhnul se ani účasti v tehdy oblíbených povídkových filmech (SVĚTÁCI - Les bon vivants, 1965; NEJSTARŠÍ ŘEMESLO NA SVĚTĚ - Le plus vieux métier du monde, 1967), poslední větší roli dostal v kriminální komedii PRACHY A SMŮLA (Cent briques et des tuiles, 1965). Albert Rémy zemřel náhle na infarkt v lednu 1967 ve věku 51 let. Poslední filmy s ním přišly do kin až několik měsíců po jeho smrti (IDIOT V PAŘÍŽI - Un idiot à Paris, 1967).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1967 25. hodina
Idiot v Paříži
L'amour à travers les âges
Un homme de trop
1966 Grand Prix
Hoří v Paříži?
1965 Guêpe, La (TV film)
Les Bons Vivants
Prachy a smůla
1964 Mata Hari
Spatřit plavého koně
Vlak
Víkend na Zuydcoote
1963 Bébert et l'omnibus
Foire aux cancres, La
Un roi sans divertissement
1962 Gigot
Le Septième juré
Mandrin
Nůž v ráně
The Four Horsemen of the Apocalypse
1961 La Fayette
Monocle noir, Le
1960 Le Caïd
Le dialogue des Carmélites
Le passage du Rhin
Pantalaskas
Střílejte na pianistu
1959 Kráva a zajatec
Nikdo mne nemá rád
1958 Caméra explore le temps: L'exécution du duc d'Enghien, La (TV film)
Miss Pigalle
Rafles sur la ville
V případě neštěstí
1957 Escapade
Que les hommes sont bêtes
1956 Elena a muži
Les Truands
Paříž, hotel Palace
Zločin a trest
Zvoník u Matky Boží
1955 Francouzský kankán
Husaři
Je suis un sentimental
Když je v Paříži noc
L'affaire des poisons
1954 La belle Otéro
La nuit d'Austerlitz (TV film)
Les fruits sauvages
Minuit, Champs-Élysées
Před potopou
1953 Amours finissent à l'aube, Les
Au diable la vertu
Légère et court vêtue
Une fille dans le soleil
Virgile
1951 První po Bohu
Seul dans Paris
1949 Tous les chemins mènent à Rome
1948 Báječný Henry
Parade du rire
Věznice parmská
1947 Les Amants du pont Saint-Jean
Ďábel v těle
1946 Fille du diable, La
1945 Cavalier noir, Le
Děti ráje
François Villon
Part de l'ombre, La
Skříňka snů
1944 Le ciel est à vous
1943 Adieu Léonard
Douce
Madame et le mort
Voyageur de la Toussaint, Le

TV seriály

1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace