foto

Alan Bates

  • nar. 17.2.1934
    Allestree, Hrabství Derby, Anglie, Velká Británie
  • zem. 27.12.2003 (69 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Jeden z nejznámějších a nejoceňovanějších britských herců 60. let - sir Alan Bates - se narodil 17. února 1934 jako syn pojišťovacího agenta a ženy v domácnosti. Rodiče z něj sice od počátků chtěli mít slavného pianistu, Alan se však rozhodl, že jeho talent leží v jiné, a to herecké, oblasti.

Poté, co díky stipendiu dokončil Royal Academy of Dramatic Arts a strávil dva roky svého života u britského letectva, v roce 1956 konečně poprvé vystoupil na podium v divadelní hře "Look Back In Anger". Ta nakonec přinesla Batesovi první velký úspěch, když se hra opakovala celé dva roky a stihla i několik turné po světě včetně Moskevského divadla nebo Divadla Broadway.

Největší Batesův úspěch však přišel v 60. letech a to u filmu. Ve své první roli si zahrál syna Laurence Oliviera ve filmu "Komik“, ale to působivější a větší role na Batese stále jen čekaly. Dočkal se jich ve svých dalších filmech "Mluviti do větru“, "Dívka Georgy“, "Daleko od hlučícího davu“ a "The Fixer“, za který byl následně i nominován na Oscara.

I v soukromém životě slavil Bates úspěch, když se v roce 1970 se oženil s herečkou a zároveň modelkou Victorií Ward, která mu o dva roky později porodila i dvojčata: syny Tristana a Benedicta. I přes stále vzrůstající popularitu se ale Bates i v příštích letech často věnoval spíše malým komorním filmům, za kterých ale cítil větší potenciál než u Hollywoodských trháků, o čemž svědčí i jeho kritiky oceňované filmy jako "Růže“, "Motlitba za umírající“ nebo "Hamlet“.

Teprve v 90. letech přišly pro Batese první citelné rány. Nejdřív jeho syn Tristan zemřel v roce 1990 na astmatický záchvat v Tokiu, ačkoliv mu bylo pouhých 19 let, o dva roky později na infarkt skonala i Victoria. Bates, raněný z tak citelné a nečekané ztráty dvou blízkých osob, na filmový svět více méně zanevřel a jen čas od času se objevil v nějakém irském televizí připravovaném filmu. Přesto si ještě diváci mohli jeho umění naposledy vychutnat na začátku nového milénia v "Nejhorších obavách“ s Morganem Freemanem nebo v irském filmu podle skutečných dějin "Evelyn“. I Britská královna Alžběta II. ocenila jeho mimořádný talent, když mu udělila Řád Jejího Veličenstva a na jaře roku 2003 ho povýšila i do šlechtického stavu. Bates začal znovu žít, našel si i novou lásku, o deset let mladší herečku Joannu Pettet, se kterou pomalu plánoval společnou budoucnost. Nikdy se jí ale nedočkal.

Ani Batesovi se totiž nevyhnula smůla celé rodiny na úmrtí způsobené zdravotními komplikacemi a sám zahynul těsně po Vánocích, 27. prosince 2003, na rakovinu jater ve věku nedožitých 70 let.

Kristýna "StarsFan" K.

Herecká filmografie

Filmy

2004 Spartakus (TV film)
2003 Hollywood severu
Promlčení
2002 Bertie a Elizabeth (TV film)
Evelyn
Nejhorší obavy
Proroctví z temnot
2001 Gosford Park
2000 Na počátku (TV film)
Princ a chuďas (TV film)
St. Patrick: The Irish Legend (TV film)
Tisíc a jedna noc (TV film)
1999 Višňový sad
1998 Nicholasův dárek (TV film)
1995 Groteska
1993 Entre chien et loup
Silent Tongue
1992 Unnatural Pursuits
1991 102 Boulevard Haussmann (TV film)
Secret Friends
1990 Docteur M.
Hamlet
Mister Frost
1989 Force majeure
The Dog It Was That Died (TV film)
1988 Velmi si vás vážíme
1987 Modlitba za umírající
Samé lži (TV film)
1986 Duet pro jednoho
1985 Dr. Fischer of Geneva (TV film)
1984 A Voyage Round My Father (TV film)
1983 Englishman Abroad, An (TV film)
Hříšnice
Oddělené stoly (TV film)
1982 Nemocnice Britannia
Návrat vojáka
1981 Quartet
Rece do góry
Trespasser, The (TV film)
Very Like a Whale (TV film)
1980 Nižinský
1979 Růže
1978 Křik
Rozvedená žena
1976 Collection, The (TV film)
1975 In Celebration
Plaintiffs and Defendants (TV film)
Royal Flash
Two Sundays (TV film)
1974 Butley
The Story of Jacob and Joseph (TV film)
1973 Story of a Love Story
1972 A Day in the Death of Joe Egg
1970 Posel
Three Sisters
1969 Zamilované ženy
1968 Spoiled (TV film)
The Fixer
1967 Daleko od hlučícího davu
Location: Far From the Madding Crowd
1966 Dívka Georgy
Hero of Our Time, A (TV film)
Srdcový král
1965 Once Upon a Tractor
1964 Zpropadená kariéra
Řek Zorba
1963 The Caretaker
The Running Man
1962 Takové milování
1961 Mluviti do větru
1960 Komik
1959 Square Ring, The (TV film)
1956 It's Never Too Late

TV seriály

2002 Salem Witch Trials (TV seriál)
2001 Love in a Cold Climate (TV seriál)
1999 Spying Game, The (TV seriál)
1995 Oliver's Travels (TV seriál)
1994 Hard Times (TV seriál)
1978 Mayor of Casterbridge, The (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
ITV Television Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

2018 Nothing Like a Dame - a.z.
2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films - a.z.
2007 Never Apologize
2003 Day by Day: A Director's Journey Part II
2002 Arena: Harold Pinter (TV film) - a.z.
2001 Anthony Quinn: The Final Words
Making of 'Gosford Park', The (TV film)
2000 Open Sesame: The Making of 'Arabian Nights' (TV film)
1986 Omnibus: The Last Moguls

Host

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace