foto

John Toll

  • nar. 15.6.1952 (66 let)
    Cleveland, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Toll se narodil 15.června 1952 v Clevelandu ve státě Ohio (USA). Svoji slavnou kameramanskou kariéru odstartoval v roce 1979 filmem Norma Rae. V letech 1995 a 1996 vyhrál dvakrát v řadě Oscara, jako kameraman ve filmech Legenda o vášni a Statečné srdce. Je pouze jeden ze tří kameramanů, kterým se povedlo vyhrát Oscara dvakrát za sebou.

Za svou kariéru už spolupracoval s řadou předních režisérů jako je Francis Ford Coppola, Edward Zwick, Cameron Crowe nebo třeba sourozenci Wachowští. Lidé ho mohou znát jako kameramana z filmů jako je oscarové Statečné srdce, Poslední samuraj, Atlas mraků nebo Iron Man 3.

V roce 1998 se oženil s Lois Burwell, maskérkou se kterou se seznámil při natáčení filmu Statečné srdce.

JORDY

Kameramanská filmografie

Filmy

2016 Ulička slávy
2015 Jupiter vychází
2013 Iron Man 3
2012 Atlas mraků
Neobyčejný život Timothyho Greena
2011 Správci osudu
2009 Nějak se to komplikuje
2008 Tropická bouře
2007 Gone, Baby, Gone
Oběť: Lovec krve
2006 Muž proti muži
2005 Elizabethtown
2003 Poslední samuraj
2001 Mandolína kapitána Corelliho
Vanilkové nebe
2000 Na pokraji slávy
1999 Milionář
1998 Tenká červená linie
1997 Vyvolávač deště
1996 Jack
1995 Statečné srdce
1994 Legenda o vášni
1992 Vítr
1990 Spi sladce, drahá ženo (TV film)
1988 Hiroshima Maiden (TV film)
1972 Hoax, The
1971 The Young Graduates

TV seriály

2017 Sense8 (TV seriál)
You Want a War? (S02E11)
If All the World's a Stage, Identity Is Nothing But a Costume (S02E10)
What Family Actually Means (S02E09)
další epizody (10)
2016 Sense8 (TV seriál)
Happy F*cking New Year (S02E01)
2015 Sense8 (TV seriál)
I Can't Leave Her (S01E12)
Just Turn the Wheel and the Future Changes (S01E11)
What Is Human? (S01E10)
další epizody (12)
2008 Perníkový táta (TV seriál)
Cizí neštěstí (S01E01)
1989 Mladí jezdci (TV seriál)

Dokumentární

1987 Čínská Odysea (TV film)
1985 Beach Boys: Americká kapela

Herecká filmografie

Dokumentární

2006 Cinematographer Style

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(385)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace