foto

Luce Fabiole

  • nar. 30.5.1892
    Paříž, Francie
  • zem. 5.5.1982 (89 let)
    Ivry-sur-Seine, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Luce Fabiole byla hlavně divadelní herečkou, do filmu začala pronikat již v němé éře, výrazněji se ale prosadila vedlejšími úlohami starších žen až po druhé světové válce. Narodila se v Paříži jako Marie-Antoinette Bernus, její působení na divadelních jevištích dokládají prameny až od počátku dvacátých let 20. století, kdy začala hrát v režii Sachi Guitryho v jeho vlastních hrách v Théâtre Edouard VII., později vystupovala i na jiných scénách.

První zkušenost s filmovou kamerou získala již v roce 1924, kdy hrála ve zpracování Feydeauovy frašky PROUTNÍK POD PANTOFLEM (Un fil à la patte, 1924), častěji ale začala filmovat až ve 30. letech. Není nijak překvapivé, že se několikrát objevila ve filmech svého prvního divadelního principála Sachi Guitryho (HISTORKY ELYSEJSKÝCH POLÍ - Remontons les Champs-Elysées, 1938; DEVĚT SVOBODNÝCH - Ils étaient neuf célibataires, 1939). Spolupracovala ale i s dalšími významnými režiséry, výčet jejích rolí typu šatnářka, švadlena nebo servírka ale dává tušit, že se jednalo vesměs o malé herecké úkoly.

Nejvíce filmu natočila Luce Fabiole po druhé světové válce, znovu hrála v Guitryho filmech, v černé komedii JED (La poison, 1951) byla služkou na faře, v monumentálním epizodickém filmu KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955) ztvárnila guvernantku mladého Voltaira, později se objevila ve čtyřech komediích André Hunebella (GYMNAZISTKY - Les collégiennes, 1957; TAXI, MARINGOTKA A KORIDA - Taxi, roulotte et corrida, 1958). V této době několikrát hrála také po boku slavného komika Fernandela. Později navázala i spolupráci s televizí, často to byly adaptace divadelních her, objevila se také v šesti dílech populárního detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1965-1968, 1970).

I když se její výstupy před kamerou většinou omezovaly na role často ve formátu epizod, sluší se připomenout dvě role ze 60. let. V mezinárodně oceněném příběhu starého muže a malého židovského chlapce z druhé světové války PÉPÉ A CLAUDE (Le vieil homme et l'enfant, 1967) vytvořila manželský pár s Michelem Simonem, ve stejném roce byla matkou titulní hrdinky (Jeanne Moreau) v Truffautově filmu NEVĚSTA BYLA V ČERNÉM (La mariée était en noir, 1967). Z jejích pozdějších rolí babiček připomeňme film Woodyho Allena LÁSKA A SMRT (Love And Death, 1975). Svou filmografii uzavřela menší úlohou paní Vincentové v komedii NECH MĚ SNÍT (Laisse-moi rever, 1979). Kariéru na divadle uzavřela již několik let předtím Čechovovým Rackem v divadle Théâtre de la Ville v roce 1975.

Luce Fabiole zemřela v nemocnici v Ivry-sur-Seine, kde byla již delší dobu hospitalizována, 5. května 1982 krátce před svými devadesátými narozeninami.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1979 Laisse-moi rêver
1977 Pourquoi pas!
Pourquoi?
1975 Láska a smrt
1974 Les trois soeurs (TV film)
Les violons du bal
1973 La gageure imprévue (TV film)
1972 Chère Louise
Tricorne, Le (TV film)
1971 Comptes à rebours
1969 Je voudrais parler à monsieur Moratti (TV film)
Můj strýc Benjamin
Patates, Les
1968 Nevěsta byla v černém
1967 Pépé a Claude
Slunce rošťáků
À Saint-Lazare (TV film)
1966 La Morale de l'histoire (TV film)
1964 Coplan prend des risques
1963 La rabouilleuse (TV film)
Magot de Josefa, Le
Tre piger i Paris
1962 Amants de Teruel, Les
Dernier quart d'heure, Le
1961 Okno dokořán
Traversée de la Loire, La
1960 Pantalaskas
1959 Drôles de phénomènes
Mon pote le gitan
Péché de jeunesse
1958 Bonne tisane, La
Les Femmes sont marrantes
Taxi, maringotka a korida
1957 Les collégiennes
Nathalie
Sénéchal le magnifique
1954 Leguignon guérisseur
1953 Leur dernière nuit
1951 Adhémar ou le jouet de la fatalité
Deburau
La poison
Mammy
Tu m'as sauvé la vie
Vie chantée, La
1950 Le Trésor de Cantenac
1949 Dernier amour
1948 Trois garçons, une fille
1947 Gosses mènent l'enquête, Les
Le château de la dernière chance
Six heures à perdre
1946 Impasse
Pays sans étoiles, Le
Revanche de Roger la Honte, La
Sérénade aux nuages
Étrange destin
1945 Part de l'ombre, La
Sám v noci
1943 Lukrécie
Valse blanche, La
1942 Fausse maîtresse, La
Mariage de Chiffon, Le
1941 Premier rendez-vous
1939 Ils étaient neuf célibataires
1938 Historky Elysejských polí
Route enchantée, La
Trois valses, Les
1937 Arsène Lupin détective
Nuits de feu
1935 Paris Camargue
1925 Un fil à la patte

TV seriály

1970 Femme en blanc, La (TV seriál)

Dokumentární

1966 Qui êtes-vous Polly Maggoo ?

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace