foto

Robert Hoffmann

  • nar. 30.8.1939 (79 let)
    Salzburg, Rakousko

Biografie

Herec Robert Hoffmann se v rodném Rakousku uplatnil až v pozdním věku, svou pohlednou tvář ale od mládí zužitkoval v desítkách velkých filmových rolí v Německu, Francii a Itálii. Narodil se v Salzburgu, kde studoval gymnázium a obchodní akademii, poté nějakou dobu strávil ve Švédsku. Po přesídlení do Paříže začal studovat herectví, mezitím si přivydělával modelingem a účinkováním v reklamách. Jeho debutem před kamerou byla titulní ve čtyřdílném francouzsko-německém seriálu DOBRODRUŽSTVÍ ROBINSONA CRUSOE (Les aventures de Robinson Crusoe, 1964), která jej okamžitě proslavila.

Jestliže jako Robinson Crusoe proslul jen v západních zemích, hned další role intrikánského rytíře de Lorraine (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ - Angélique, marquise des anges, 1964; BÁJEČNÁ ANGELIKA - Merveilleuse Angélique, 1964) jej zviditelnila po celé Evropě. Vzápětí přišly další nabídky z Německa, kde natočil adaptaci literární předlohy Edgara Wallce s názvem ZÁHADNÝ HEKTOR (Neues vom Hexer, 1965), v menší roli se objevil v úspěšné italské komedii ZNAL JSEM JI DOBŘE (Io la conoscevo bene, 1965). Podružnou roli kapitána SS pak vytvořil v koprodukčním válečném filmu UP FROM THE BEACH (1966).

První hlavní roli ve filmu dostal v Itálii, kde s ním Carlo Lizzani natočil kriminálku PROBUĎ SE A ZABÍJEJ (Svegliati e uccidi, 1966). Tady Hoffmann vytvořil postavu mladíka, jehož touha po lepším životě učiní věčným štvancem. S Michèle Mercier z Angeliky se znovu setkal ve filmu JAK JSEM SE NAUČIL MILOVAT ŽENY (Come imparai ad amare le donne, 1967). Nejčastěji v této době točil v Itálii, další hlavní role na něj připadla v dobrodružném příběhu z Blízkého východu OLOVĚNÁ STŘELA (Una ráfaga de plomo, 1966). Z dalších koprodukčních projektů převážně kriminálního žánru vyniká adaptace literární předlohy Stefana Zweiga ČTYŘIADVACET HODIN ZE ŽIVOTA ŽENY (Vingt-quatre heures de la vie d'une femme, 1968), v níž byla jeho partnerkou o generaci starší Danielle Darrieux. Ve dvoudílném velkofilmu z antických dějin BOJ O ŘÍM (Kampf um Rom, 1968) ztvárnil ostrogótského vojevůdce Totilu.

V roce 1968 byl v Německu vyhlášen třetím nejoblíbenějším hercem, nadále ale točil hlavně v Itálii. Při práci na filmu ŽHAVÉ NOCI DONA GIOVANNIHO (Le calde notti di Don Giovanni, 1971), kde opět hrál hlavní roli, se vážně zranil při pádu z koně a léčení jej na delší dobu vyřadilo z dalších aktivit. Rodnému Rakousku se poprvé pracovně přiblížil hlavní rolí v německém filmu ZÁMEK HUBERTUS (Schloss Hubertus, 1973), který se natáčel v okolí Salzburgu. Znovu jej ale zviditelnily další velké role v Itálii (SPASMO, 1974), menší postavou poručíka ztvárnil ve francouzském dramatu z doby války STARÁ PUŠKA (Le vieux fusil, 1975). Ve Francii později hrál v krimínálce MRAVNOSTNÍ POLICIE: SEKTA Z MARAKÉŠE (Brigade mondaine: la secte de Marrakéch, 1979), ve druhé polovině 70. let se ale častěji začal objevovat v německých filmech.

Od roku 1980 natočil Robert Hoffmann již jen dva filmy, z toho jeden ve Francii (SEDMÝ TERČ - La septième cible, 1984), hojně se ale začal prosazovat v televizi, kde natočil řadu filmů a seriálů, některé z nich byly uvedeny i u nás. I když se v poslední době před kamerou vyskytuje již jen sporadicky, neustálý zájem o jeho první roli Robinsona Crusoe mu poskytuje možnost vystupovat příležitostně v televizních pořadech nebo v rozhlase.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Sweet Little Sixteen (TV film)
1987 Tatort - Atahualpa (TV film)
1984 Kottan ermittelt - Die Enten des Präsidenten (TV film)
Sedmý terč
1980 Mořští vlci
1979 Brigade mondaine: La secte de Marrakech
1977 Die Standarte
1976 Noi siam come le lucciole
1975 Ludwig Ganghofer: Der Edelweißkönig
Stará puška
1974 Spasmo
1973 Bambola, La (TV film)
Passi di danza su una lama di rasoio
Schloß Hubertus
1972 Ragazza tutta nuda assassinata nel parco
1971 Lunga spiaggia fredda, La
Žhavé noci Dona Giovanniho
1969 Boj o Řím II.
Certo, certissimo, anzi... probabile
Femmine insaziabili
1968 Assignment K
Boj o Řím I.
La morte non ha sesso
Tuvia Vesheva Benotav
Vingt-quatre heures de la vie d'une femme
1967 Ad ogni costo
Domani non siamo più qui
1966 Come imparai ad amare le donne
Probuď se a zabíjej
Ráfaga de plomo, Una
1965 Báječná Angelika
Die Herren
Trois chambres à Manhattan
Up from the Beach
Znal jsem ji dobře
1964 Angelika, markýza andělů
Záhadný Hektor

TV seriály

2010 Místo činu: Berlín (TV seriál)
Alles hat seine Zeit (E10)
Wer Angst hat, verliert (E07)
Rosen fallen vom Himmel (E06)
další epizody (4)
2000 Einsatz in Hamburg (TV seriál)
1994 Komisař Rex (TV seriál)
1993 Happy Holiday (TV seriál)
1989 Hájovna Falkenau (TV seriál)
1987 Heiteres Bezirksgericht (TV seriál)
Válka volů (TV seriál)
Před mnichovskými branami (E06)
Pomsta (E05)
Vítězství (E04)
další epizody (6)
1973 Porta sul buio, La (TV seriál)
1964 Les aventures de Robinson Crusoë (TV seriál)

Host

TV pořady

1961 Musik aus Studio B (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace