foto

Georges Géret

  • nar. 18.10.1924
    Lyon, Francie
  • zem. 8.4.1996 (71 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Georges Géret začínal jako amatérský divadelník, k filmu se dostal až ve třiceti letech a zvláště v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století byl vytíženým představitelem vedlejších, jen výjimečně i hlavních rolí. Pocházel z Lyonu a vyrůstal bez otce ve skromných sociálních podmínkách, matka byla dělnicí. Po krátkých studiích vystřídal několik zaměstnání, a když už se zdálo, že by mohl zakotvit ve státních službách, dal se na amatérské divadlo, v němž spolu s přáteli o víkendech unikal realitě všedního dne.

V roce 1952 přesídlil do Paříže a k filmu se dostal osudovou náhodou, když v jednom baru hledal populární zpěvačku Florelle. Místo ní se dal do řeči s režisérem Léo Joannonem, který mu nabídl malou roli vojáka ve filmu BEZ SUTANY (Défroque, 1954). Joannon jej pak přizval do dalších tří filmů, povšimli si jej i další režiséři a například ve spolupráci s Bernardem Borderie se Géretovo jméno poprvé dostalo na plakáty se špionážní komedií ŠÉF (Le caid, 1960). Od poloviny 50. let hrál v Paříži také divadlo, v Théâtre de la Gaite Montparnasse například vystoupil ve slavné hře Dvanáct rozhněvaných mužů, navázal i spolupráci s významným režisérem Jeanem Vilarem a jeho Théâtre de National Populaire (Nezadržitelný vzestup Artura Uie, Trojská válka nebude).

Do mezinárodního povědomí pronikl Georges Géret velkou rolí čeledína Josefa v Buñuelově filmu DENÍK KOMORNÉ (Le journal d'une de chambre, 1964) po boku Jeanne Moreau; snímek byl uveden i na festivalu v Karlových Varech. V této době Géret omezil své aktivity v divadle, protože po celá šedesátá léta jej pro velké role oslovila řada významných filmových režisérů. Hrál s Delonem (NEPODROBENÝ - L'insoumis, 1964) i s Belmondem (JEDNOHO KRÁSNÉHO LETNÍHO RÁNA - Par un beau matin d'été, 1964). Milenecký trojlístek doplnil s Michèle Mercier a Robertem Hosseinem ve filmu HROM DO TOHO (Le tonnerre de Dieu, 1964).

Následovalo i několik hlavních rolí, titulní úlohu továrníka Rogera Laroque neprávem odsouzeného za vraždu hrál v adaptaci osvědčené literární předlohy ROGER LA HONTE (1966). Další hlavní roli malého zlodějíčka Carlose, který se dostane do nebezpečné špionážní hry, ztvárnil v Christian-Jaquově filmu DVĚ LETENKY DO MEXIKA (Deux billets pour Mexico/Geheimnisse in goldenen Nylons, 1967). Zúčastnil se i mezinárodních koprodukčních projektů (MÁKY JSOU TAKÉ KVĚTY - Poppy is Also a Flower, 1967), točil také s významnými italskými režiséry, například Luchinem Viscontim (CIZINEC - Lo straniero, 1967). Další velké role mu přinesly opět francouzské filmy; NEJKRÁSNĚJŠÍ MĚSÍC (Le mois le plus beau, 1968) mohl mít slibný ohlas, ale do kin přišel v době pařížských bouří na jaře 1968 a prošuměl bez většího zájmu. Dále to byla PIRÁTOVA SNOUBENKA (La fiancée du pirate, 1969), kde byla jeho partnerkou Bernadette Lafont.

V 70. letech se častěji začal objevovat v televizi, spolupracoval se zručnými tvůrci historických filmů a seriálů jako byli Claude Barma nebo Stellio Lorenzi. Obnovil také aktivnější činnost v divadle, vystupoval například na legendárním festivalu v Avignonu. Nadále ale stál po boku největších hvězd ve známých filmech, po boku Annie Girardot hrál například v dramatu LÁSKA S OTAZNÍKEM (L'amour en question, 1978), ve dvou snímcích Georgese Lautnera sekundoval J. P. Belmondovi (POLICAJT NEBO ROŠŤÁK - Flic ou voyou, 1979; KAŠPÁREK - Le guignolo, 1980). Od poloviny osmdesátých let se ve filmu vyskytoval již jen výjimečně, znovu ale hrál v televizi. Jeho filmografii uzavírá opět spolupráce s Lautnerem a J. P. Belmondem (NEZNÁMÝ V DOMĚ - L'inconnu dans la maison, 1992).

Georges Géret zemřel následkem rakoviny 7. dubna 1996 v Paříži ve věku 71 let. Z jeho soukromí toho není příliš známo, víme ale, že byl dvakrát ženatý.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1992 Neznámý v domě
1989 Ragazzi di via Panisperna, I
1986 Exit-exil
Hôtel du paradis
1985 Naléhavý případ
1984 Autogramm, Das
Le Vent du nord (TV film)
1983 La bête noire
Salut la puce
1982 Prachy v prachu
1981 Conversations dans le Loir-et-Cher (TV film)
Signé Furax
Teherán 43
1980 Kašpárek
1979 Dernier choix du maréchal Ney, Le (TV film)
Huba toho druhého
Policajt nebo rošťák
1978 Bažanti a cizinecká legie
Láska s otazníkem
1976 Spermula
1975 Falešné dno
Jako štvaná zvěř
Nežádoucí pasažér
1974 Gueule de l'emploi, La
Par le sang des autres
Protecteur, Le
1973 Insolent, L'
Mataf
Punition, La
Samotář
Un officier de police sans importance
1972 Proč žít... a proč umírat
1971 Biribi
Jambes en l'air, Les
1970 Champignon, Le
Pistonné, Le
1969 Fiancée du pirate, La
L'astragale
Takový hodný člověk
The Southern Star
Z
1968 Las Vegas, 500 millones
Mois le plus beau, Le
Tiché místo na venkově
Vivre la nuit
1967 Cizinec
Geheimnisse in goldenen Nylons
Velekobylka
1966 Hoří v Paříži?
Máky jsou také květy
Roger la Honte
1965 Hrom do toho
La Métamorphose des cloportes
Par un beau matin d'été
Zločin v expresu
1964 Deník komorné
L'Insoumis
Mata Hari
Víkend na Zuydcoote
1962 Climats
Le dossier de Chelsea Street (TV film)
Le monte-charge
1961 Le Sahara brûle
1960 Le Caïd
1959 Ramuntcho
1958 Désert de Pigalle, Le
1957 Ces dames préferent le mambo
Madame Maxence a disparu (TV film)
1956 Homme aux clefs d'or, L'
Secret de soeur Angèle, Le
1955 Nuits de Montmartre, Les
1954 Le défroqué

TV seriály

1990 V comme vengeance (TV seriál)
1989 Le masque (TV seriál)
1988 Little Roma (TV seriál)
1986 Ami Maupassant, L' (TV seriál)
1984 Mystérieux docteur Cornélius, Le (TV seriál)
1975 Lesk a bída kurtizán (TV seriál)
1972 Misérables, Les (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
1963 Chevalier de Maison Rouge, Le (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace