foto

Pavel Soukup

  • nar. 19.4.1990 (28 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavel Soukup se věnuje režii a střihu krátkých filmů, hudebních videoklipů a reklam na volné noze. Pro jeho práce je charakteristická silná výtvarná stránka, specifický cit pro atmosféru a hravé experimentování s fikčními žánry.

S prvotinou ŽROUTI byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (2010-2015), kde vystudoval klasickou animaci a motion design, a v roce 2014 absolvoval stáž režie a scenáristiky na SVA v New Yorku.

Bakalářský animovaný noir-horor TŘÍDA SMRTI  zkoumal možnosti žánru hororu v českém a specielně kresleném filmu. Pavel adaptoval stejnojmenný komiks s tísnivou paranoidní atmosférou městské legendy o prokleté třídě základní školy a zúčastnil se s ním dvoudenního workshopu „Thriller" pořádaným MIDPOINTEM a Českou televizí. Přestože se minimalistická (ne)animace nesetkala s úspěchem na festivalech, film oslovil publikum a stal se jedním z divácky nejlépe hodnocených tuzemských krátkometrážních snímků.

Pavel Soukup se postupně vzdálil animaci k živým hercům a filmu hranému. V průběhu studia i mimo něj vzniklo několik dalších kraťasů, mezi kterými stojí za zmínku zejména česko-polská hořká komedie o štěstí v neštěstí BLÍZKÝ PŘÍTEL (nominace na Cenu Magnesia 2011) a černá mikrokomedie o těžkosti s dětskými herci při natáčení hororů HOLČIČKA, KTERÁ NEPLAKALA.

Diplomová práce, tentokrát už hraný film, temná pohádka LESAPÁN (2015), rehabilitoval folklorní strašidlo Hejkala v kombinaci poetické pohádky a současného hororu. Souboj lidského strážce lesa s tím bájným se stal finalistou Ceny Magnesia 2015, studentského Českého lva, a byl dosud vybrán do více než 30 mezinárodních festivalů, kde získal několik mezinárodních cen. Mezi největší úspěchy patří cena Best Special Effects z festivalu 11th Buried Alive Film Festival Atlanta za ojedinělé využití celotělové SFX masky s animatronickou obličejovou mimikou. Zároveň je zatím jediným česko-slovenským krátkometrážním filmem, který koupilo do své oficiální distribuce HBO EUROPE.

Pavel se pokouší dostat specifický krátkometrážní formát do širšího diváckého povědomí coby nepodřadnou filmovou disciplínu, která má své místo i mimo akademický a festivalový prostor. Koncem roku 2016 byl vybrán k realizaci krátkého filmu do deseti minut (DOMOVOJ) pro internetovou televizi Stream.cz a její poměrně novou sekci ShortStream.V současnosti Pavel připravuje koprodukční minisérii JINACÍ, která by měla navázat na pilotního Lesapána a rozšířit (a nejspíš i zakončit) fascinující univerzum slovanských mýtů a balad.

Savel

Režijní filmografie

Filmy

2017 Domovoj
2015 Lesapán (studentský film)
To není moje sestra! (amatérský film)
2014 Holčička, která neplakala (studentský film)
2013 Pérák (studentský film)
Třída smrti (studentský film)
2011 Blízký přítel (studentský film)
2010 Žrouti (studentský film)

TV seriály

2015 Pionýři hororu 2 (TV seriál)
2013 Pionýři hororu (TV seriál)

TV pořady

2018 Zmlsané dějiny (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Rytmus - Nepatrím nikomu (hudební videoklip)
2016 Marek Ztracený - Vlastní svět (hudební videoklip)

Střihačská filmografie

Filmy

2017 Domovoj
2015 To není moje sestra! (amatérský film)
2014 Holčička, která neplakala (studentský film)
2013 Třída smrti (studentský film)
2011 Blízký přítel (studentský film)
2010 Žrouti (studentský film)

TV pořady

2018 Zmlsané dějiny (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2015 Lesapán (studentský film)
2013 Třída smrti (studentský film)
2011 Blízký přítel (studentský film)
2010 Žrouti (studentský film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Pérák (studentský film)
Třída smrti (studentský film)
2010 Žrouti (studentský film)

TV pořady

2018 Zmlsané dějiny (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Filmy

2015 To není moje sestra! (amatérský film)

Herecká filmografie

Filmy

2001 Zlatá princezna (TV film)

TV seriály

2001 Černí andělé (TV seriál)
Help for you (E07)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace