foto

Edward Chapman

  • nar. 13.10.1901
    Harrogate, Yorkshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 9.8.1977 (75 let)
    Brighton, Východní Sussex, Anglie, Velká Británie

Biografie

Britský herec Edward Chapman se narodil 13. října 1901 v Harrogate, hrabství Yorkshire. Poprvé stál na jevišti divadla v Nottinghamu v Maurierově hře TRILBY, psal se červen 1924. O čtrnáct měsíců později už debutoval v Londýně postavou Septimuse Tudora ve hře THE FARMER´S WIFE (němou filmovou adaptaci této hry natočil Alfred Hitchcock v roce 1928).

Byl to právě „Mistr hororu“ Hitchcock, který někdejšího bankovního úředníka a následně divadelního herce přivedl k filmu, když ho na počátku třicátých let obsadil do role hned tří svých filmů. Prvním z nich bylo drama JUNO A PÁV (1930), následoval mysteriózní thriller VRAŽDA! ze stejného roku a konečně o rok později další drama BOJ NA NŮŽ. Sci-fi fandové si Chapmana možná budou pamatovat také jako představitele rodiny Passworthyů z filmu THINGS TO COME o budoucnosti světa a rovněž snad jako Majora Grigsbyho z MAN WHO COULD WORK MIRACLES (volně přeloženo jako Muž, který dokázal dělat zázraky, oba filmy 1936). Spolupráce s Hitchcockem otevřela Chapmanovi dveře k filmu dokořán. Přes velký počet rolí, které si Chapman ve filmu zahrál, zůstane jeho asi už navždy nejslavnější postavou Mr. Wilfred Grimsdale z několika komedií s Normanem Wisdomem.

Za druhé světové války Edward dočasně pověsil herectví na hřebík, neboť sloužil v té době v Royal Air Force. Po válce se k charakterním rolím vážených politiků, zákeřných bankovních prezidentů a hrabivých továrníků vrátil, zahrál si mimo jiné postavu pomstychtivého Queensburyho v dramatu OSCAR WILDE (1960). Ve stejném roce ztvárnil také manažera Gloatbridge v bláznivé komedii s tehdy velmi populárním komikem Terry-Thomasem, SCHOOL FOR SCOUNDRELS.

Poprvé s Normanem Wisdomem si Chapman zahrál v komedii KAPIČKA ŠTĚSTÍ (1957), objevil se tu v malé roli Mr. Stonewaye. Větší příležitost se naskytla o rok později ve válečné veselohře THE SQUARE PEG, kde už byl prostorem ve scénáři Chapman Wisdomovi vyrovnaným partnerem, společně provedli nevědomý výsadek nad okupovanou Francií a společně byli také zatčeni Němci. V tomto filmu také oba poprvé hráli Pitkina (Wisdom) a Grimsdalea (Chapman). Dva roky poté následovala námořnická komedie BULDOČÍ PLÉMĚ, kde se oba sešli, ale s jinými jmény postav.

K nešikovnému Pitkinovi a jeho přísnému, ale trochu popletenému dobráckému šéfovi Grimsdaleovi, se definitivně vrátili komedií ZÁSAH V PRAVOU CHVÍLI (1963), jež bývá v tomto období označována za celkově divácky nejúspěšnější. Naposledy se oba setkali v historicky prvním Wisdomově barevném filmu, THE EARLY BIRD (1965), opět v osvědčených postavách Normana Pitkina resp. Wilfreda Grimsdalea.

Po mnoha letech Norman Wisdom na svého, tehdy již dávno zesnulého šéfa Grimsdalea zavzpomínal v zábavném vystoupení THE LEGENDARY NORMAN WISDOM LIVE ON STAGE (1989) stračím výkřikem "Mr. Grimsdale!“.

Poslední Chapmanovou filmovou rolí se stala postava Bartona ve filmu režiséra Basila Deardena s někdejším agentem 007 Rogerem Moorem v hlavní roli, MUŽ, KTERÝ PRONÁSLEDOVAL SÁM SEBE (1970). Definitivně poslední příležitostí byl potom Callon v devíti epizodách THE ONEDINE LINE (1971-2), melodramatu z produkce BBC.

Edward Chapman zemřel v Brightonu ve Východním Sussexu na následky srdečního selhání 9. srpna 1977, ve věku nedožitých 76 let.

Pavel "dopitak" Růžička

Herecká filmografie

Filmy

1970 Muž, který pronásledoval sám sebe
1969 Barrister at Law (TV film)
1965 Joey Boy
The Early Bird
1963 Hide and Seek
Zásah v pravou chvíli
1962 Venus fra Vestø
1960 Buldočí plémě
Oscar Wilde
School for Scoundrels
The Rough and the Smooth
1958 Innocent Sinners
The Man Who Sold Death (TV film)
The Square Peg
Young and the Guilty, The
1957 Doktor hledá místo
Kapička štěstí
1956 Lisbon
Přestupní stanice Bhowani
X the Unknown
1955 The Love Match
Yank in Ermine, A
1954 The Crowded Day
The End of the Road
1953 A Day to Remember
Folly to Be Wise
Intruder, The
1952 Card, The
His Excellency
Mandy
The Ringer
Wild Heart, The
1951 Kouzelná skříňka
1950 Gone to Earth
Madeleine
Noc a město
1949 Man on the Run
Spider and the Fly, The
The History of Mr. Polly
1948 Mr. Perrin and Mr. Traill
1947 V neděli vždycky prší
Vražedné pochybnosti
1942 Ships with Wings
They Flew Alone
1941 Inspector Hornleigh Goes to It
Jeannie
Turned Out Nice Again
1940 Hrdé údolí
Konvoj
Law and Disorder
Poison Pen
Premiere
The Briggs Family
1939 Inspector Hornleigh on Holiday
The Four Just Men
The Nursemaid Who Disappeared
There Ain't No Justice
1938 Citadela
I've Got a Horse
Marigold
1937 Who Killed John Savage?
1936 Rembrandt
Someone at the Door
Svět za sto let
The Man Who Could Work Miracles
1935 The Divine Spark
1934 Blossom Time
Girls Will Be Boys
Guest of Honor
Guest of Honour
Mister Cinders
Queen's Affair, The
The Church Mouse
1932 A Blonde Dream
Flying Squad, The
1931 Boj na nůž
Leap of Faith
Tilly of Bloomsbury
1930 Caste
Juno a páv
Vražda!

TV seriály

1971 The Onedin Line (TV seriál)
1967 Champion House (TV seriál)

Dokumentární

1935 Royal Cavalcade

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace