foto

Michel Etcheverry

  • nar. 16.12.1919
    Saint-Jean-de-Luz, Francie
  • zem. 30.3.1999 (79 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Michel Etcheverry hrál desítky velkých rolí ve filmech v padesátých letech, později upřednostňoval divadlo a příležitostně pracoval pro televizi, s filmem ale již jen výjimečně. Pocházel z francouzsko-španělského pomezí v Pyrenejích, španělské předky ostatně prozrazuje i původem španělské jméno Etcheverry, narodil se v přístavním městě Saint-Jean-de-Luz. Původně byl učitelem, jeho pedagogická kariéra ale skončila v roce 1940 na základě poměrně banální historky, když odmítl své žáky učit propagandistickou píseň na počest maršála Pétaina.

Z rodného kraje odešel za druhé světové války do Paříže, kde začal pracovat jako inspicient, později studoval herectví na konzervatoři. Jako herec začínal v divadelním souboru slavného Louise Jouveta, s nímž hrál v Théâtre de l'Athénée (Bláznivá ze Chaillot, Škola žen). Konzervatoř absolvoval v roce 1947, ale nadále hrál s Louisem Jouvetem. Před kamerou debutoval epizodním výstupem v kriminálce MEZI JEDENÁCTOU A PŮLNOCÍ (Entre onze heures et minuit, 1949), v níž hlavní roli hrál právě Jouvet. Jeho filmografie se rozrůstala pozvolna, do širšího povědomí se dostal díky menší role nastávajícího otce v taxíku v úspěšném filmu ADRESÁT NEZNÁMÝ (... Sans laisser d'addresse, 1951).

Když opustil soubor Louise Jouveta, během 50. let vystřídal několik pařížských divadel a uplatnil se ve slavných hrách jako Pygmalion (Théâtre des Bouffes Parisiens) nebo Deník Anny Frankové (Théâtre de Montparnasse, Théâtre des Célestins), vystupoval také na divadelních festivalech. V polovině 50. let začal mnohem častěji hrát ve filmu a točil i několikrát ročně. V úspěšných historických filmech několikrát oblékl kněžské roucho, kazatele hrál například v dramatu AFÉRA S JEDY (L'affaire des poisons, 1955), duchovním byl také ve filmech SYN SLADKÉ CAROLINE (Le files de Caroline chérie, 1955) nebo HRABĚNKA CASTIGLIONE (La contessa di Castiglione, 1955), skutečnou postavu abbé Beauvaise ztvárnil v životopisném snímku MADAME DU BARRY (1954). Hrál i v titulech dobrodružného žánru, v mezinárodně obsazeném projektu MICHEL STROGOFF (1956) zosobnil ruského generála.

Středně velké role právníků nebo kriminalistů hrál také v několika justičních dramatech a detektivkách, připomeňme alespoň roli soudce ve filmu SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959), úlohy policejních komisařů mu připadly ve filmech ŽÁDOST O MILOST (Recours en grâce, 1959) nebo TŘI TVÁŘE HŘÍCHU (Les puits aux trois vérités, 1961). Jindy hrál naopak kriminálníky, ve filmu CELÉ MĚSTO ŽALUJE (Toute la ville accuse, 1955) byl šéfem gangsterů. Jen výjimečně našel uplatnění i v komediích.

V roce 1961 nastoupil Michel Etcheverry do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française. Brzy se vypracoval v uznávaného představitele velkých dramatických rolí světového i domácího repertoáru (Hlad a žízeň, Richard III., Horatius, Antigona). Znovu vystupoval i na divadelních festivalech, příležitostně se věnoval i režii. Plné vytížení divadlem omezilo jeho další aktivity před kamerou, připomeňme alespoň jeho roli chirurga v hororu OČI BEZ TVÁŘE (Les yeux sans visage, 1960), lékaře hrál i v dramatu VĚZENKYNĚ (La prisonnière, 1968). V Buñuelově MLÉČNÉ DRÁZE (La voie lactée, 1969) se objevil v roli inkvizitora. Kromě početné práce pro televizi, kde účinkoval hlavně v adaptacích divadelních her, se filmovým divákům připomněl menšími úlohami ve filmech PERCIVAL GALSKÝ (Perceval le Gallois, 1978) a JAKO IKARUS (I... comme Icare, 1979).

Po odchodu z Comédie Française zde byl jmenován čestným členem (1984), nadále ale příležitostně hrál na jevišti. V 90. letech byl dvakrát nominován na prestižní Molièrovu cenu za své kreace v představeních Vražda v katedrále (1995) a Another Time (1995). V téže době stál také naposledy před kamerou (FRANCOUZKA - Une femme française, 1995).

Michel Etcheverry zemřel v Paříži 30. března 1999 ve věku 79 let. Jeho filmografie zahrnuje šedesát rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1995 Francouzka
1993 Écrivain public, L'
1989 Jeanne d'Arc, le pouvoir de l'innocence (TV film)
1985 Tanga, Gardelův exil
1979 I jako Ikarus
1978 Percival Galský
1977 Lorenzaccio (TV film)
1976 La poudre aux yeux (TV film)
1973 Antigone (TV film)
Georges Dandin (TV film)
Horace (TV film)
1969 Emma Zunz
Mléčná dráha
Sainte Jeanne (TV film)
1968 La Prisonnière
1967 Affaire Lourdes, L' (TV film)
Guerre de Troie n'aura pas lieu, La (TV film)
1966 Hoří v Paříži?
Marie Tudor (TV film)
1965 Cinna (TV film)
Le roi Lear (TV film)
Tigre se parfume à la dynamite, Le
1962 Le Cid (TV film)
Matyáš Sandorf
Petit garçon de l'ascenseur, Le
Quatre-vingt-treize (TV film)
1961 Amours célèbres
Nouveaux aristocrates, Les
Puits aux trois vérités, Le
1960 Le passage du Rhin
Oči bez tváře
Recours en grâce
Vers l'extase
Vosí hnízdo
1959 Bal de nuit
Drôles de phénomènes
Gars d'Anvers, Le
Julie la rousse
Nuit des espions, La
Podepsán Arsen Lupin
Un témoin dans la ville
Y'en a marre
1958 C'est la faute d'Adam
Désert de Pigalle, Le
Jeux dangereux, Les
Prisons de femmes
1957 Fumée blonde
Élisa
1956 C'est arrivé à Aden
Honoré de Marseille
Michal Strogov
Otec, matka, moje žena a já
Paris Canaille
Salaire du péché, Le
Sorcière, La
Toute la ville accuse
Vous pigez
1955 Aristocrates, Les
Chantage
L'affaire des poisons
La Tour de Nesle
Plus de whisky pour Callaghan
Syn sladké Caroline
1954 Contessa di Castiglione, La
Madame du Barry
Raspoutine
1953 Pocharde, La
1952 Agence matrimoniale
Conquérants solitaires, Les
La jeune folle
Ouvert contre X
Rideau rouge, Le
1951 Adresát neznámý
Kožená maska
1949 Entre onze heures et minuit

TV seriály

1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1989 Lyonnais, Le (TV seriál)
1974 Le deuil sied à Electre (TV seriál)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Host

TV pořady

1956 En direct de... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace