foto

Katia Tchenko

  • nar. 8.5.1947 (72 let)
    Versailles, Francie

Biografie

Francouzská herečka Katia Tchenko je známá hlavně z televize, řadu let sklízela popularitu také na divadelních jevištích, na svém kontě má i šedesát filmových rolí středního rozsahu. Narodila se ve Versailles a její rodné jméno Catherine Kraftschenko napovídá původ v ruské exilové komunitě. Uměleckou průpravu získala nejprve na herecké škole Centre national d'art dramatique de la rue Blanche, poté absolvovala studium operetního herectví na Národní hudební konzervatoři, kterou dokončila s první cenou.

Před kamerou stála poprvé jako mladá obdivovatelka Rasputina v Hosseinově filmu ZABIL JSEM RASPUTINA (J'ai tué Raspoutine, 1967), mezitím po škole zakotvila v divadle Théâtre des Nouveautés, kde našla uplatnění především v operetách. Tento žánr z dílny slavného skladatele Francise Lopeze jí nabídlo také divadlo Théâtre Mogador. Pokračovala i v práci pro film, jedinou hlavní roli dostala jako mladá dívka Monique v dnes prakticky neznámém filmu PŘÍPAD PROSTITUCE (Dossier prostitution, 1969).

Během sedmdesátých let navázala bohatou spolupráci s televizí, kde účinkovala v řadě seriálů, připomeňme alespoň historický seriál SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPIÓN (Schulmeister, espion de l'empereur, 1971), z její další práce pro televizi se sluší připomenout televizní film STALIN JE MRTVÝ (Staline est mort, 1981), kde ztvárnila Stalinovu dceru Světlanu. Ruská tématika jí ostatně byla blízká i vzhledem k jejímu původu a pomáhala jí také dobrá znalost ruštiny.

Co se týče filmu, příležitostně se objevovala v hodnotných titulech (VRAHOVÉ POŘÁDKU - Les assassins de l'ordre, 1971), v její filmografii ale začal převažovat komediální žánr. Několikrát točila například s osvědčeným Jeanem Giraultem, který ji poprvé obsadil po boku populární skupiny Les Charlots do filmu BAŽANTI JEDOU DO ŠPANĚLSKA (Les Charlots font l'Espagne, 1972), poté se objevila jako jedna z obyvatelek luxusního činžovního domu v komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973), znovu s Giraultem pak natočila válečnou komedii STEPUJÍCÍ STONOŽKA (Le mille pattes fait des claquettes, 1977). Ke spolupráci ji zvali i další slavní tvůrci komediálního žánru, například v režii Gérarda Ouryho hrála menší roli prostitutky ve filmu ÚTĚK (La carapate, 1978). Pracovala také v Itálii a s Patrickem Dewaerem se objevila v Risiho filmu HRA NA LÁSKU (La stanza del vescovo, 1976).

V osmdesátých letech se objevila i v koprodukčních projektech, hrála například v americkém filmu KRYCÍ JMÉNO: SMARAGD (Code Name: Emerald, 1984), pak se ale pro film na několik let odmlčela, znovu se připomněla rolí uzbekitánské velvyslankyně v komedii MADELINE (1998), opět v americké produkci, hrála také v britském akčním snímku RONIN (1998), kde se objevila jako rukojmí. Zatím naposledy se s ní diváci mohli setkat v úloze sekretářky v britsko-francouzském akčním filmu KURÝR 3 (Transporter 3, 2008).

Kromě toho se Katia Tchenko nadále uplatňuje v televizi a samozřejmě i na divadelních jevištích. V roce 2005 byla dekorována Řádem za zásluhy v oblasti kultury.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Sous le même toit
2012 Je retourne chez ma mère (TV film)
Nepoužitelní
2008 Kurýr 3
2006 Antonio Vivaldi, un prince à Venise (TV film)
2005 Confession d'un menteur (TV film)
Trois couples en quęte d'orages
2001 Středa, ten šílený den!
1999 Revient le jour (TV film)
Wo de yi jiu yi jiu
1998 Madeline
Ronin
1987 Club de rencontres
1986 Claire (TV film)
1985 Bâton rouge
Krycí jméno: Smaragd
1984 Dovolená snů
1983 C'est facile et ça peut rapporter... 20 ans
Emir préfère les blondes, L'
Mon curé chez les Thaïlandaises
1982 Mon curé chez les nudistes
On n'est pas sorti de l'auberge
Qu'est-ce qui fait courir David ?
Qu'est-ce qui fait craquer les filles...
Servantes iz Malog Mista
1981 Bahut va craquer, Le
La double vie de Théophraste Longuet (TV film)
Staline est mort (TV film)
1980 Fantômas: L'échafaud magique (TV film)
Frénésie tzigane (TV film)
Haine
Oeil du maître, L'
Ďábelský plán dr. Fu Manchu
1979 Et la tendresse ? Bordel !
Gros câlin
1978 Général... nous voilà!
Horoscope, L'
Les Bidasses au pensionnat
Quatre jours à Paris (TV film)
Úhoři
Útěk
1977 Drôles de zèbres
Hra na lásku
Stepující stonožka
1976 Případný sňatek možný
Valentinova milostná výchova
1975 Blue Jeans
Důležité je milovat
Messe dorée, La
Pied!.., Le
1974 Charnelles, Les
Dvě dívky v jednom pyžamu
1973 Domovník
Insolent, L'
Serre-moi contre toi, j'ai besoin de caresses
Tentations de Marianne, Les
1972 Bažanti jedou do Španělska
Pas folle la guêpe
1971 Dossier prostitution
L'Odeur des fauves
Perverse et docile
Vrahové pořádku
1970 Cousines, Les
La promesse de l'aube
1968 Bal des voyous, Le
1967 J'ai tué Raspoutine

TV seriály

2018 Maman a tort (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
2012 La Smala s'en mêle (TV seriál)
2011 Le jour où tout a basculé (TV seriál)
2008 Aïcha (TV seriál)
Sanglot des anges, Le (TV seriál)
2004 Ariane Ferry (TV seriál)
2002 72 hodin (TV seriál)
1992 Moon and Son (TV seriál)
1988 Vivement lundi (TV seriál)
1986 Demain l'amour (TV seriál)
1985 Bulman (TV seriál)
Clémence Aletti (TV seriál)
1984 Disparitions (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)
Histoires étranges (TV seriál)
Petit déjeuner compris (TV seriál)
1978 Madame le juge (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
Sam et Sally (TV seriál)
1975 Chasse aux hommes, La (TV seriál)
1974 Chéri-Bibi (TV seriál)
Histoires insolites (TV seriál)
Les brigades du Tigre (TV seriál)
Vagabond, Le (TV seriál)
1973 Alphomega, L' (TV seriál)
1971 Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
Voyageur des siècles, Le (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace