foto

William Goldman

  • nar. 12.8.1931
    Highland Park, Illinois, USA
  • zem. 16.11.2018 (87 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Goldman se narodil 12. srpna 1931 v Chicagu (USA). William je Americkým spisovatelem a scénáristou. Měl staršího bratra Jamese, který ale již roku 1998 zemřel. William dostal za své scenáristické výkony dva Oscary za díla Butch Cassidy a Sundance Kid a Všichni prezidentovi muži.

Vyrůstal v židovské rodině vychováván otcem Mauricem a matkou Marion Goldmanovými. William to ale v životě neměl lehké. Jeho matka byla hluchá a jeho otec spáchal sebevraždu. William navštěvoval soukromou školu Oberlin College, kterou úspěšně dokončil s bakalářským titulem. Následně šel do armády, kde ale díky svým spisovatelským schopnostem získal místo úředníka v Pentagonu. Později se mu také naskytla příležitost učit na střední škole, jeho srdce ho však táhlo ke spisovatelství u kterého také zůstal.

Roku 1961 se William oženil s Ilene Jones a měli spolu dvě dcery. Po třicetiletém manželství se však pár rozvedl. William se také podílel na psaní knihy o historii basketbalu ve spolupráci s Billem Simmonsem.

Petr "KergeSinko" Rada

Scenáristická filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

2015 Divoká karta - kniha
1987 Princezna Nevěsta - kniha
1986 Žár - kniha
1978 Kouzlo - kniha
1976 Maratónec - kniha
1968 Takhle se s dámou nejedná - kniha
1963 Voják v dešti - kniha

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(31)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace