foto

Marquis de Sade

  • nar. 2.6.1740
    Paříž, Francie
  • zem. 2.12.1814 (74 let)
    Charenton, Francie

Zajímavosti o tvůrci (2)

  • Saló aneb 120 dnů sodomy (1975)

    - Stejně jako v Sadově románu je vše zapisováno do notesu, který trýznitelé střeží jako oko v hlavě. Mezi takovéto prohřešky patří i jen nepatrný náznak soucitu nebo něžnosti. (Zdroj: Daniel Molitor)

  • Saló aneb 120 dnů sodomy (1975)

    - Děj celého filmu je rozdělen do kruhů Dantova „Pekla“. Jako první je „předpeklí“, kde se představuje čtveřice představitelů moci. Po předpeklí totiž následuje „kruh posedlostí“, kde jsou sexuální zvrácenosti, pořádají se zvrácené svatby a nejrůznější perverzity. Oběti jsou zbavovány vlastní vůle a zachází se s nimi jako s pouhými loutkami na hraní. Sebemenší prohřešek je krutě trestán. Po kruhu posedlostí následuje „kruh výkalů“. Vše je přípravou na úplné vyvrcholení, čímž má být poslední kruh, který je nazván „kruh krve“. Nastává skutečné peklo. I zde je určitá souvislost s de Sadovým románem, kde jsou oběti během posledních dvou vyprávění mučeni a popravováni. Pasolini nechal vyprávět dvě prostitutky a poslední dějství ponechal bez příběhů. (Zdroj: Daniel Molitor)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2005 Educazione sentimentale di Eugenie, L' - kniha
Šílení - kniha
2000 Helter Skelter - kniha
1995 120 Days of Anal - kniha
1991 Philosophie dans le boudoir, La - kniha
1989 Marquis - kniha
1980 Eugenie (Historia de una perversión) - kniha
1977 Justine - kniha
1976 Justine - kniha
1975 Deliciosas Traições do Amor, As - kniha
Justine och Juliette - kniha
Saló aneb 120 dnů sodomy - kniha
1974 Eugenie de Sade - kniha
Plaisir à trois - kniha
1972 Justine de Sade - kniha
1971 Le philosophie dans le boudoir - kniha
1970 Eugenie - kniha
Juliette - kniha
1969 Marquis de Sade: Justine - kniha
1963 Vice et la vertu, La - kniha
1930 Zlatý věk - kniha

TV seriály

1986 Růžová knihovna (TV seriál) - kniha

Dokumentární

1987 Biography (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

1977 Monsieur Sade

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky