foto

Michael Redgrave

  • nar. 20.3.1908
    Bristol, Gloucestershire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 21.3.1985 (77 let)
    Denham, Buckinghamshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Redgrave – Scudamore, anglický herec a spisovatel se narodil dne 20. 3. 1908 v anglickém Bristolu - Gloucestershire. Jeho otcem byl herec němého filmu herec Roy Redgrave a matkou herečka Margaret Scudamore. Otce nikdy nepoznal, protože ten jeho i matku opustil, když mu bylo necelých šest měsíců, a odjel za kariérou do Austrálie. Jeho matka se pak znovu provdala za kapitána Jamese Andersona. Bylo všeobecně známo, že Michael neměl otčíma v lásce a ani on o něj naprosto nestál.

Redgrave studoval na vysoké škole Clifton a Magdaleny College v Cambridge. Divadlo Clifton College bylo později přejmenováno na Redgrave Theatre. Ještě ve škole vystupoval a zvládal tak významné herecké party v Shakespearových hrách jako byla - BOUŘE, KRÁL LEAR, HAMLET. New Guildford - škola herectví která byla postavena v roce 2010 byla také pojmenována jeho jménem na "Sir Michael Redgrave Studio".

Prvním hereckým křestem na profesionální scéně prošel Michael v Playhouse v Liverpoolu v srpnu 1934 jako Roy Darwin. Dva roky hrál Liverpoolu, a tady se seznámil se svou budoucí ženou Rachel Kempson, která se stala na 50 let jeho manželkou, až do jeho smrti. Svadba se konala 18.července 1935. Z tohoto manželství se narodily tři děti, z nichž nejznámější se stala pro diváky dcera Vanessa Redgrave, filmová a divadelní herečka a vnučka Joely Richardson, filmová a televizní herečka.

Redgrave dostal od ředitele Tyrona Guthrie pracovní nabídku do Londýna - Old Vic a od zář, 1936 hrál například Hornera v The Country Wif , Orlanda v Jak se vám líbí, Warbecka v Čarodějnice z Edmontonu a Laertese, kde sekundoval Laurencovi Olivierovi v Hamletovi. Za zásluhy mu byl později královnou Alžbětou udělen rytířský titul bakaláře Řádu britského impéria v roce 1959 královny za zásluhy. Sir Michael Redgrave byl z generace anglických herců, která dala světu legendární osobnosti jako Johna Gielguda, Ralpha Richardsona a Laurence Oliviera. Británie tak proslula třemi hereckými „rytíři". Je však pravdou, že dříve byli herci daleko víc uznáváni a ceněni, což můžeme zkonstatovat vzhledem k současné herecké generaci i u nás. Tím chci také říct, že byli mnohdy lepší, kvalitnější a tudíž i vzácnější a nezapomenutelní.

V období II. světové války bojoval v Královském námořnictvu Royal Navy, jako prostý námořník od července 1941. Ze zdravotních důvodů však byl v listopadu 1942 propuštěn, ale trval na tom, že zůstane ve válečné pohotovosti v záloze a kdykoliv k dispozici. Michael Redgrave byl sympatický, přitažlivý dlouhán. Měřil 1,91  a jeho herectví bylo také zvěčněno na celuloidové pásy. Pochopitelně si jeho umění nenechal ujít ani Hollywood a Broadway, byl nominován dvakrát na ceny Tony Award.

U nás je, jak se domnívám, nejvíce známý z filmů vysílaných i v TV: ZMIZENÍ STARÉ DÁMY role Gilberta z roku 1936 po boku Dame May Whitty - role paní Froyové a krásné Margaret Lockwood jako Iris Henderson, další zajímavý snímek z roku 1946 SRDCE V ZAJETÍ a role kapitána Geofreye Mitchella alias Karla Haška, českého důstojníka v Anglii, kterého zajali Němci, a internují s mnoha dalšími anglickými a skotskými vojáky a důstojníky v lágru. Díky zcizeným dokladům padlého důstojníka Mitchella se pokouší přežít. Namátkou ještě filmy: OSAMĚLOST PŘESPOLNÍHO BĚŽCE, SBOHEM PANE PROFESORE, PAHOREK, nebo BITVA O ANGLII.

Byl nominován na Broadway 1956 Tony Award v kategorii nejlepší mužský herecký výkon (kat. dramatická) za ztvárnění Hectora od Jean Giraudouxe Tygr před branami. Získal v New Yorku v roce 1955 cenu kritiky. Několikrát získal herecká uznání ve své domovině Velké Británii. V jeho hereckém rejstříku mimo klasických her, které všechny zvládal - jako Shakespearovy, Mollierovy, Čechovovy, tak i Tenesee Williamse, nebo Arthura Millera.

Zřejmě už od roku 1964 se u něj začaly projevovat příznaky Parkinsonovy choroby. Redgrave hrál, režíroval, pořádal divadelní festivaly za účasti věhlasných světových herců. Jeho choroba však pokračovala a od roku 1971 začíná mít časté výpadky paměti, přestává slyšet. Přesto pokračuje ve vedení Royal Shakespeare Company po anglicky mluvících zemích - Austrálie, USA, Kanada.

Naposledy Redgrave hrál v květnu 1979 ve hře Simon Gray. Protože choroba postupovala velmi rychle a lékaři o její léčbě ještě tolik nevěděli medikovali ho silnými prášky a on pak ještě víc trpěl ztrátou paměti a působil na jevišti jako by byl opilý. Choroba pak postoupila natolik, že léčba stála neuvěřitelné částky peněz a rodina musela žádat o pomoc královský penzijní fond. Michael Redgrave zemřel v domě s pečovatelskou službou v Denhamu, Buckinghamshire, v roce 1985, na Parkinsonovu chorobu, jeden den po svých 77. narozeninách.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1976 Rime of the Ancient Mariner
1973 Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film)
1972 Last Target, The
1971 A Christmas Carol (TV film)
Don Juan in Hell (TV film)
Mikuláš a Alexandra
1970 Connecting Rooms
Goodbye Gemini
Hamlet (TV film)
Posel
1969 Bitva o Británii
David Copperfield (TV film)
Jaká to rozkošná válka!
Sbohem, pane profesore!
1968 Assignment K
Heidi kehrt heim (TV film)
Mr. Dickens of London (TV film)
Tempest, The (TV film)
1967 25. hodina
1966 Alice in Wonderland
1965 Hrdinové z Telemarku
Mladý Cassidy
Pahorek
1963 Hedda Gabler (TV film)
Uncle Vanya
1962 Osamělost přespolního běžce
1961 Neviňátka
No My Darling Daughter
1959 Shake Hands with the Devil
Zkáza Mary Deare
1958 Behind the Mask
Law and Disorder
The Quiet American
1957 La route joyeuse
Nemilosrdný čas
1956 1984
1955 Night My Number Came Up, The
Oh... Rosalinda!!
Pan Arkadin - Důvěrná zpráva
Ďáblové v oblacích
1954 Green Scarf, The
The Sea Shall Not Have Them
1952 Jak je důležité míti Filipa
1951 Kouzelná skříňka
Profesor odchází
1948 Secret Beyond the Door
1947 Mezi podloudníky
Mourning Becomes Electra
1946 Fame Is the Spur
Srdce v zajetí
Ženy bez mužů
1945 A Diary for Timothy
Cesta ke hvězdám
Přízraky noci
1942 The Big Blockade
Thunder Rock
1941 Atlantic Ferry
Jeannie
Kipps
1940 ... A hvězdy mlčí
Window in London, A
1939 Stolen Life
Twelfth Night (TV film)
1938 Climbing High
Zmizení staré dámy
1936 Secret Agent

TV seriály

1972 The Man Outside (TV seriál)
1968 World of Beachcomber (TV seriál)
1966 ABC Stage 67 (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
1957 Theatre Night (TV seriál)

Dokumentární

1967 Palaces of a Queen - vyp.
1964 Great War, The (TV seriál)
1962 The Concrete Vision (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace