foto

Umberto Eco

  • nar. 5.1.1932
    Alessandria, Itálie
  • zem. 19.2.2016 (84 let)
    Milán, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Umberto Eco je estetik, filozof, teoretik umenia, a medievalista. Celosvetovo sa preslávil ako spisovateľ, pričom úspech dosiahol hneď s prvým románom – Meno ruže. Je pozoruhodné, že tento román napísal až ako 48-ročný. Dovtedy bol známy iba vo vedeckých kruhoch, vďaka vydávaniu svojich esejí a vedeckých diel. Je to svetovo významný predstaviteľ semiotiky a postmodernej filozofie.

V románe Meno ruže vzdal poctu mnohým ľudom, ktorí ho inšpirovali, ako napríklad Jorge Luis Borges, no i fiktívnym postavám ako Sherlock Holmes i William Baskervilský. Práve táto kniha bola ako zatiaľ jediná Ecova kniha sfilmovaná, čo je zaujímavé z toho pohľadu, že Eco vydal aj iné, ba i populárnejšie romány (napríklad Foucaltovo kyvadlo). Vďaka svojmu spisovateľskému talentu dokázal priblížiť problémy vedy a filozofie aj laickému divákovi v mnohých populárnych knihách a dokonca napísal aj knihy pre deti.

Okrem toho si Eco zahral menšiu rolu vo filme La Notte, režírovanom Michelangelom Antonionim, ktorý bol ocenený Zlatým medveďom. Zaoberá sa tiež vydavateľskou činnosťou v nakladateľstve Bompiani a prednášaním na univerzitách v Miláne, Bologni, Florencii, Paríži či New Yorku.

Tento známy spisovateľ je aj hlasným aktivistom, angažuje sa v občianskych právach. Má ohromné množstvo ocenení z rôznych univerzít i zo štátnych radov, napríklad Rytier Rádu veľkého kríža za zásluhy pre Taliansku republiku, či Zlatú medailu za zásluhy v oblasti kultúry a umenia.

Umberto Eco má manželku, syna a dcéru a žije striedavo v Miláne, San Marine a v Urbine.

Fericious

Spisovatelská filmografie

Filmy

1986 Jméno růže - kniha

TV seriály

1981 Grande richiesta, A (TV seriál) - kniha

Herecká filmografie

Filmy

1961 Noc

Dokumentární

2014 Walt Disney e l'Italia - Una storia d'amore - a.z.
2013 Dům rozhlasu
Non eravamo solo... Ladri di biciclette - Il neorealismo
2001 Campus, le magazine de l'écrit (TV seriál)
1987 Rosa dei nomi, La

TV pořady

2008 La grande librairie (TV pořad)
2004 CBC News: The Hour (TV pořad)
2003 Che tempo che fa (TV pořad)
1981 7 sur 7 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace