foto

Joan Bennett

  • nar. 27.2.1910
    Palisades, New Jersey, USA
  • zem. 7.12.1990 (80 let)
    Scarsdale, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Nepřemýšlím moc o většině filmů, ve kterých jsem hrála, ale být herečkou mě opravdu bavilo.“

Joan Geraldine Bennett se narodila v městečku Palisades ve státě New Jersey. Oba její rodiče byli úspěšnými divadelními herci, zejména její otec Richard Bennett, a často jezdili na několikatýdenní divadelní šňůry. Joan pocházela z dlouhé linie divadelních herců sahající až do 18. století. Když byli rodiče na turné, o Joan a její dvě starší sestry – Constance, která se později také stala herečkou, a Barbaru – se starali blízcí rodinní přátelé. Joan se poprvé objevila na jevišti už ve svých čtyřech letech.

V šesti letech pak zaznamenala svůj filmový debut ve snímku VALLEY OF DECISON (1916), ve kterém byl hvězdou její otec a na natáčení filmu se podílel celý klan rodiny Bennettů. V roce 1923 si opět zahrála se svým otcem ve válečném dramatu THE ETERNAL CITY. Dalších pět let se pak na filmovém plátně neobjevila. Mezitím se totiž ve svých pouhých 16 letech provdala za o 10 let staršího Jacka Mariona Foxe. Tento svazek byl vším, jen ne šťastným manželstvím Velký podíl na tom měly Foxovy problémy s pitím. V únoru roku 1928 se manželům narodila Adrienne. Narození dcery manželství krátkodobě upevnilo, ale nedokázalo ho zachránit a manželé se v červenci téhož roku rozvedli. Přestože se Joan chtěla původně Bennetovské herecké tradici vyhnout, jako osamělá matka s dítětem, které musela živit, neměla příliš na výběr a tak se ještě téhož roku vrátila k herectví.

Začala malou rolí v komedii POWER, kde byli jejími hereckými partnery Alan Hale a Carole Lombard. Následujícího roku si zahrála s Ronaldem Colmanem v mysteriózním thrilleru BULLDOG DRUMMOND. Do konce roku 1929 se objevila ještě v dalších třech filmech: v dramatu DISRAELI, v romantickém dramatu THE MISSISSIPPI GAMBLER a v komedii THREE LIVE GHOSTS. Oblíbili si ji nejen diváci, ale i filmoví kritici. V letech 1930 a 1931 si Joan zahrála v dalších devíti filmech. V roce 1932 si zahrála společně se Spencerem Tracym ve filmu SHE WANTED A MILLIONAIRE, ale na tento film nevzpomínala příliš ráda, částečně proto, že Spencer nemohl vystát to, že je jí věnováno mnohem více pozornosti než jemu. Ve stejném roce si zahrála servírku ve filmu ME AND MY GAL a o rok později opustila společnost Fox, aby si zahrála roli Amy March ve filmu MALÉ ŽENY (1933), ve kterém hrála společně s Katharine Hepburn. Poté podepsala kontrakt s nezávislým producentem Walterem Wangerem.

Když z ní Wanger s režisérem Tayem Garnettem udělali brunetku pro roli v komedii TRADE WINDS z roku 1938, měla tato na první pohled triviální změna image zásadní vliv na zbytek její herecké kariéry. Jako brunetka se objevila ve 40. letech ve svých nejlepších filmech pod taktovkou režiséra Fritze Langa. Filmy jako MAN HUNT (1941), ŽENA ZA VÝLOHOU nebo SCARLET STREET (oba 1945) z ní udělaly ženskou královnu žánru film-noir. V roce 1951 Wanger, který byl v té době už 11 let jejím manželem, zastřelil ze žárlivosti jejího agenta. Následný skandál zapříčinil dočasný konec Joaniny herecké kariéry. Po snímku THE DESIRE IN THE DUST (1960) se Joan herecky odmlčela na celých deset let, aby se v roce 1970 objevila ve filmu HOUSE OF THE DARK SHADOWS. Naposledy se na televizní obrazovce objevila v italském thrillleru SUSPIRIA z roku 1977. Joan zemřela na infarkt v prosinci roku 1990 ve věku 80 let.

Jejím prvním manželem se v jejích šestnácti letech stal o 10 let starší Jack Marion Fox, se kterým měla Joan dceru Adrienne. Manželství ale vydrželo pouhé dva roky. V březnu 1932 se jejím druhým manželem stal Gene Markey, se kterým měla dceru Melindu. Ani toto manželství ale nevydrželo a skončilo v červnu roku 1937 rozvodem. Jejím nejdelším sňatkem bylo třetí manželství s Walterem Wangerem, kterého si vzala v lednu roku 1940. Manželé spolu měli dcery Stephanie a Shelley a žili společně až do září roku 1965, kdy i toto manželství zkrachovalo. Joaniným posledním manželem byl David Wilde, kterého si vzala v únoru roku 1978 a manželství ukončila až její smrt v roce 1990.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1982 Divorce Wars: A Love Story (TV film)
1981 This House Possessed (TV film)
1978 Suddenly, Love (TV film)
1977 Suspiria
1972 Eyes of Charles Sand, The (TV film)
Gidget Gets Married (TV film)
1970 House of Dark Shadows
1960 Desire in the Dust
1956 Navy Wife
There's Always Tomorrow
1955 We're No Angels
1954 Highway Dragnet
1951 Jak je těžké být dědečkem
The Guy Who Came Back
1950 For Heaven's Sake
Nevěstin otec
1949 Lehkovážný okamžik
1948 Secret Beyond the Door
The Scar
1947 The Macomber Affair
The Woman on the Beach
1946 Colonel Effingham's Raid
1945 Nob Hill
Šarlatová ulice
1944 Žena za výlohou
1943 Margin for Error
1942 Girl Trouble
The Wife Takes a Flyer
Twin Beds
1941 Confirm or Deny
Man Hunt
She Knew All the Answers
Wild Geese Calling
1940 The House Across the Bay
The Man I Married
The Son of Monte Cristo
Zelené peklo
1939 The Housekeeper's Daughter
The Man in the Iron Mask
1938 Artists and Models Abroad
I Met My Love Again
Texaští střelci
Trade Winds
1937 Hollywood Party
Vogues of 1938
1936 Big Brown Eyes
Thirteen Hours by Air
Two in a Crowd
Wedding Present
1935 Mississippi
Private Worlds
She Couldn't Take It
The Man Who Broke the Bank at Monte Carlo
Two for Tonight
1934 The Man Who Reclaimed His Head
The Pursuit of Happiness
1933 Arizona to Broadway
Malé ženy
1932 Careless Lady
Me and My Gal
She Wanted a Millionaire
The Trial of Vivienne Ware
Week Ends Only
Wild Girl
1931 Doctors' Wives
Hush Money
Many a Slip
1930 Crazy That Way
Maybe It's Love
Moby Dick
Puttin' on the Ritz
Scotland Yard
1929 Bulldog Drummond
Disraeli
Mississippi Gambler
The Divine Lady
Three Live Ghosts
1928 Power
Show Folks
1923 The Eternal City
1916 The Valley of Decision

TV seriály

1966 Dark Shadows (TV seriál)
1959 Too Young to Go Steady (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2000 Ils ont filmé la guerre en couleur (TV film)
1996 Dark Shadows 30th Anniversary Tribute
1991 Dark Shadows: Behind the Scenes
1988 The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1986 Spencer Tracy Legacy: A Tribute by Katharine Hepburn, The (TV film)
1948 Screen Snapshots: Hollywood Party - a.z.
1942 Hedda Hopper's Hollywood No. 6
1937 Screen Snapshots Series 17, No. 1 - a.z.
1935 Fashion Side of Hollywood, The
1933 Hollywood on Parade No. A-12
Hollywood on Parade No. A-13
1932 Screen Snapshots
Talking Screen Snapshots
1922 Starland Review No. 1

TV pořady

1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1968 The Joan Rivers Show (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace