foto

Anne Rice

  • nar. 4.10.1941 (76 let)
    New Orleans, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anne O'Brien Rice se narodila jako Howard Allen O'Brien v New Orleans, v Louisianě. Po smrti matky se rodina přestěhovala do Richardsonu v Texasu. V 60. letech se Anne přestěhovala do San Francisca a provdala se za Stana Rice. V této době Anne pokračovala ve studiích a společně se Stanem založili rodinu. Dcera Michele se narodila v roce 1966. Další přesun Riceových směřoval do Berkley. Ještě před rokem 1970 Anne napsala krátkou povídku INTERVIEW S UPÍREM, kterou po smrti dcery Michele přepracovala na samostatný román. Michele zemřela na leukémii a v INTERVIEW S UPÍREM lze tedy najít hodně autobiografických prvků truchlící autorky. Dva roky po vydání románu se narodil Christopher (1978) a rodina se vrátila do San Francisca.

Anne Rice cestuje celý svůj život, například po vydání pokračování INTERVIEW S UPÍREM – románu UPÍR LESTAT – rodina následovala své kořeny a přestěhovali se do New Orleansu. V současné době Anne žije v Kalifornii, ale prožila několik let také na Floridě.

Anne Rice je proslavená především jako autorka THE VAMPIRE CHRONICLES, série čítající 10 románů vydávaných v letech 1976-2003 - INTERVIEW WITH THE VAMPIRE (1976), THE VAMPIRE LESTAT (1985), THE QUEEN OF THE DAMNED (1988), THE TALE OF THE BODY THIEF (1992), MEMNOCH THE DEVIL (1995), THE VAMPIRE ARMAND (1998), MERRICK (2000), BLOOD AND GOLD (2001), BLACKWOOD FARM (2002) a BLOOD CANTICLE (2003). Do série také patři dvojice NEW TALES OF THE VAMPIRES – PANDORA (1998) a VITTORIO THE VAMPIRE (1999) a v druhém plánu pak také samostatná trilogie LIVES OF THE MAYFAIR WITCHES – THE WITCHING HOUR (1990), LASHER (1993) a TALTOS (1994). V posledních románech z upíří série nechala Rice oba své nadpřirozené světy prolnout.

V českém prostředí je ale poněkud problematické, že vyšel jen první a šestý díl jako INTERVIEW S UPÍREM (1996) a UPÍR S TVÁŘÍ ANDĚLA (2002) a neúplná série Mayfairských čarodějnic jako HODINA ČARODĚJNIC (1995) ve třech dílech, ale zdaleka se nejedná o kompletní trilogii v původním slova smyslu.

V roce 1994 bylo INTERVIEW S UPÍREM úspěšně zfilmováno Neilem Jordanem s Bradem Pittem, Tomem Cruisem a Kirsten Dunst. Plány na pokračování prošly během dalších osmi let mnoha proměnami, až byla nakonec realizována společná adaptace druhého a třetího dílu série KRÁLOVNA PROKLETÝCH (2002) s Aaliyah a Stuartem Townsendem. Jakákoli další filmová pokračování byla vždycky odsunuta s ohledem na umělecké neshody.

Zatím posledním převodem THE VAMPIRE CHRONICLES do jiného média se stal LESTAT THE MUSICAL (2005) s hudbou Eltona Johna. Série zatím tedy vyčkává a žije si svým vlastním životem v knihách, komiksech a na audio nahrávkách.

Anne Rice v průběhu času ale nespoléhá jen na tuto svou sérii a věnuje se mimo jiné i sérii, kterou inspiroval její návrat ke katolické církvi - CHRIST THE LORD. Podle prvního dílu by měl být natočen také nejnovější film podle její původní práce v roce 2014.

Žánrově příbuzné s upíry a čarodějnicemi jsou série SONGS OF THE SERAPHIM (slovensky vyšlo jako PIESNĚ SERAFOV: ČAS ANJELOV a ČAS LÁSKY A ZLA v roce 2011) a THE WOLF GIFT CHRONICLES (česky vyšel první díl jako DAR VLKA v roce 2013).

Na pozadí těchto velkých sérií Anne Rice píše samostatné romány (česky vyšel například RAMSES PROKLETÝ v roce 2003) a opakovaně spolupracuje s televizí. Takto došlo například na minisérii z produkce Showtime THE FEAST OF ALL SAINTS (2001) a na pilotní díly nerealizovaných seriálů EARTH ANGELS a RAG AND BONE (2001 a 2002). Tyto televizní projekty Rice také spoluprodukovala.

Zcela odlišnou tvorbu Anne Rice pěstovala pod pseudonymy Anne Rampling a A.N. Roquelaure, pod kterými psala erotické romány. Z nich byl zfilmovaný EXIT TO EDEN (1994), který ale patří mezi to nejslabší z jejích adaptací vůbec. Nicméně Anne touto tvorbou zpopularizovala prvky BDSM a vztahy na půdorysu Nabokovi LOLITY, ze kterých dnes čerpá například E. L. James.

Manžel Anne Stan Rice zemřel v roce 2002. Její syn Christopher Rice je dnes ale úspěšným spisovatelem a tak Anne nezůstává navždy truchlící duší, takovou, do jaké se projektovala, když psala Louise de Pointe du Laca, kterému zlomilo srdce předčasná úmrtí jeho dcery Claudie.

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Spisovatelská filmografie

Filmy

2016 The Young Messiah - kniha
2005 Lestat (divadelní záznam) - kniha
2002 Královna prokletých - kniha
2001 Ztracené ideály (TV film) - kniha
1994 Interview s upírem - kniha
Útěk do ráje - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

2002 Zbraň nebo kříž (TV film)
2001 Earth Angels (TV film)
1994 Interview s upírem

Herecká filmografie

TV seriály

1994 Ellen (TV seriál)
1993 Great Books (TV seriál)

Dokumentární

2003 Night Bites: Women and Their Vampires (TV film)
1998 SexTV (TV seriál)
1994 Původ upírů (TV film)
Záhady minulosti (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace