foto

Lana Wood

  • nar. 1.3.1946 (74 let)
    Santa Monica, California, USA

Biografie

Lana Wood (vlastním jménem Svetlana Gurdin, rusky Svetlana Nikolaevna Zakharenko) se narodila v Santa Monice ruským imigrantům. Její rodiče emigrovali z Ruska po revoluci, její otec odjel do Kanady a její matka se usadila v Číně. Ve městě Harbin se stala osudová událost, kdy její matka šla za věštkyní, která jí řekla děsivé proroctví, že jí čeká to, že bude mít tři dcery, ale vidí, že jedna z nich bude světově uznávaná herečka (sami můžete posoudit, zda myslela Lanu nebo Natalie). Ale také viděla, že někdo zemře tak, že se utopí.

Lana se po vzoru své starší sestry stala herečkou, její filmový debut byl film Driftwood (1947). Dále si zahrála v dramatu One Desire (1955). Ve filmu Stopaři (1956) hrála malou dívku, kterou unesli Indiáni. Zde si zahrála po boku své starší sestry Natalie a filmové legendy Johna Wayna. Po tomto filmu si změnila si své příjmení na „Wood“. Následovaly další úspěšné filmy jako Marjorie Morningstar (1958), kde hrála opět po boku Natalie a Zabiják bláznů (1965). Následovaly role v televizních seriálech The Long, Hot Summer, kde si zahrála Sandy Webber a Peyton Place

V roce 1967 dostala Lana nabídku od Hugha Hefnera pózovat pro pánský časopis Playboy, Lana souhlasila a kromě Playmate se i v roce 1971 stala další Bond Girl. Producenti si jejích fotek všimli a nabídli jí roli v úspěšné bondovce Diamanty jsou věčné (1971), kde si zahrála společně se Seanem Connerym. Ačkoliv řekne pouze pár vět, Lana kvůli této roli musela změnit svůj hlas, ve skutečnosti má velmi hluboký hlas, který by se k její roli nehodil. Ve scéně v kasinu, kdy stojí na bedně, je oproti Seanovi velmi malá, měří pouhých 160 centimetrů.

I přesto, že její sestra Natalie nebyla nadšená z toho, že se její sestra svlékla pro Playboy, díky těmto fotkám se zapsala do filmové historie jako další Bond Girl a tato role jí dostala na vrchol. Stala se další úspěšnou a obsazovanou herečkou, jako její sestra. Zahrála si v životopisném filmu Kůň Justina Morgana (1972), který vypráví o muži, který založil chov koní plemene Morgan (tyto koně choval například i Elvis Presley). Následovaly role v televizních seriálech Kriminální odděleníQB VII. Dále zazářila v americké klasice Starsky a Hutch.

V roce 1981 umírá její sestra Natalie a poslední film, ve kterém se objevila, byl horor Satan's Mistress (1982) a na dlouhou dobu přerušila svou kariéru. Návrat na filmová plátna se konal až v roce 2008. Následující rok si zahrála menší roli v biblickém dramatu The Book of Ruth: Journey of Faith (2009).

Lana byla vdaná celkem pětkrát. Poprvé v jejích 16 letech, kdy se provdala za Jacka Wrathera Jr. Její další manžel byl Karl Brent. Další muž, kterého si vzala, byl Stephen Oliver. S Richardem Smedleyem má jedinou dceru Evan Taylor Smedley Maldonado a jejím posledním manželem byl Allan G. Balter. Mezi její bývalé partnery patřily filmové hvězdy jako Alain Delon nebo Sean Connery.

Po vážném onemocnění její dcery se její rodina dostala do finančních problémů a byla nucena se vystěhovat a najednou se ocitla bez domova a přebývala v hotelu. Robert John Wagner (manžel její sestry Natalie) a její neteře s ní přerušili kontakt po smrti Natalie.

Nalien

Herecká filmografie

Filmy

2019 Bill Tilghman and the Outlaws
Race to Judgment
2018 Rachel
Wild Faith
2017 Long Road Home
2016 Subconscious Reality
2015 Bestseller
Byer's Bog
Executive, The
Holly, Jingles and Clyde 3D
Killing Poe
Virtue
2014 Donors
2010 Last Wish
Renovation
War of Heaven
2009 The Book of Ruth: Journey of Faith
2008 Divas of Novella (TV film)
1982 Satan's Mistress
1979 Captain America II: Death Too Soon (TV film)
1978 A Question of Guilt (TV film)
1977 Konečné řešení (TV film)
Little Ladies of the Night (TV film)
Speed trap
Šedý orel
1976 Nightmare in Badham County (TV film)
1975 Sons of Sassoun
Who Is the Black Dahlia? (TV film)
1974 Goodnight Jackie
1972 A Place Called Today
Kůň Justina Morgana
1971 Diamanty jsou věčné
1970 Black Water Gold (TV film)
The Over-the-Hill Gang Rides Again (TV film)
1969 Scream Free!
1968 For Singles Only
1965 The Girls on the Beach
Zabiják bláznů
1962 Five Finger Exercise
1958 Marjorie Morningstar
1956 Stopaři
1955 One Desire
1947 Driftwood

TV seriály

2008 Tales from Dark Fall (TV seriál)
1984 Mike Hammer (TV seriál)
1982 Capitol (TV seriál)
1981 Nero Wolfe (TV seriál)
The Fall Guy (TV seriál)
1979 Big Shamus, Little Shamus (TV seriál)
1978 David Cassidy - Man Undercover (TV seriál)
The Next Step Beyond (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
1975 Baretta (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
1974 QB VII (TV seriál)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)
1971 Monty Nash (TV seriál)
O'Hara, U.S. Treasury (TV seriál)
1970 Night Gallery (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
My Friend Tony (TV seriál)
1966 Mission: Impossible (TV seriál)
The Felony Squad (TV seriál)
1965 The Long, Hot Summer (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1964 Peyton Place (TV seriál)
1963 Uprchlík (TV seriál)
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
1957 Alcoa Theatre (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
The Real McCoys (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2009 Western Legenden - Made in Hollywood (TV film) - a.z.
2007 True Bond (TV film)

Host

TV pořady

1968 The Dick Cavett Show (TV pořad)
1967 Laugh-In (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1952 The Bob Hope Show (TV pořad)