foto

Georges Chamarat

  • nar. 30.3.1901
    Paříž, Francie
  • zem. 21.11.1982 (81 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Georges Chamarat hrál v bezmála stovce filmů, několik desetiletí také patřil ke stěžejním oporám souboru nejvýznamnějšího francouzského divadla Comédie Française. Pocházel z Paříže a herectví vystudoval na konzervatoři, první stálé angažmá měl od roku 1929 v Odéon-Théâtre de Paris, kde působil po celou dekádu třicátých let a vystupoval převážně v historických hrách. Prameny se různí v tom, kdy začala Chamaratova spolupráce s filmem, prokazatelně poprvé se ale objevil až v sedmatřiceti letech v komedii SLADKÁ POMSTA (La belle revanche, 1938).

Častěji začal točit za druhé světové války, kdy ve vedlejších rolích obohatil několik zásadních filmařských počinů tehdejší francouzské kinematografie, z nichž některé byly tenkrát uvedeny i v českých kinech (ĎÁBLOVA RUKA - La main du diable, 1943), za připomenutí stojí i jeho menší úlohy v kriminálním žánru, jako konstábl Valcourt se objevil ve filmu VRAŽDA OTCE NOELA (L'assassinat du Père Noel, 1941), v detektivce SKLEPY V HOTELU MAJESTIC (Les caves du Majestic, 1945) byl správcem hotelu.

Po válce byl Georges Chamarat angažován do Comédie Française a na této prestižní scéně strávil čtvrt století (1946-1971). Poprvé tu hrál ve Figarově svatbě (1946), následovaly desítky středně velkých rolí ve francouzské i světové klasice, na přelomu 40. a 50 let stíhal nastudovat i deset představení ročně. Herci z Comédie Française jen zřídka nacházeli uplatnění u filmu, týkalo se to ale spíše představitelů hlavních rolí, což nebyl Chamaratův případ. Ten nehrál hlavní role ani v divadle ani ve filmu a v padesátých letech se jeho filmografie začala bohatě rozrůstat. Faktem ovšem zůstává, že po roce 1952 výrazně omezil práci v divadle, naopak od této doby hrál v několika filmech ročně.

Z bohaté Chamaratovy filmografie 50. let připomeňme Hunebellův přepis Dumasova románu TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1953), kde hrál pana Bonacieuxe, otce krásné Constance, několik velkých rolí odehrál v úspěšných filmech po boku slavného Fernandela (BERÁNEK S PĚTI NOHAMA - Le mouton à cinq pattes, 1954; SENECHAL JE NEJVĚTŠÍ - Sénéchal le magnifique, 1957), s ním také hrál v muzikálu MAM'ZELLE NITOUCHE (1954). Kromě účasti v průměrných komediích je na místě zmínit i spolupráci s významnými tvůrci dramatického žánru jako byli Henri-Georges Clouzot (ĎÁBELSKÉ ŽENY - Les diaboliques, 1955) nebo André Cayatte (DVOJSTRANNÉ ZRCADLO - Le miroir à deux faces, 1958).

Kromě filmu a divadla se Georges Chamarat uplatnil i jako pedagog, nejprve v letech 1948-1951 vyučoval v Centre d'art dramatique, později řadu let působil na pařížské konzervatoři (1959-1972). Začal spolupracovat také s televizí, naopak v šedesátých letech poklesl význam i počet jeho filmových rolí, připomeňme alespoň Verneuilův film MARTIN SOLDAT (1966). V sedmdesáti letech odešel z Comédie Française do penze a byl zde jmenován čestným členem, později tu ale ještě příležitostně hostoval (Idiot, Večer tříkrálový, Figarova svatba), naposledy hrál v roce 1979 v Čechovových Třech sestrách v Théâtre National d'Odéon. Mezitím jsme jej mohli vidět jako děkana akademie po boku Louise de Funese v komedii KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO (L'aile ou la cuisse, 1976), naposledy pak v roli zahradníka v dramatu VE STÁTNÍM ZÁJMU (La raison d'état, 1978).

Georges Chamarat zemřel v Paříži 21. listopadu 1982 ve věku 81 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1980 Enterrement de Monsieur Bouvet, L' (TV film)
Phallocrates, Les
Ras le coeur
1978 Ve státním zájmu
1976 Grande récré, La
Křidýlko nebo stehýnko
1973 Na!
1967 Con la muerte a la espalda
Toutes folles de lui
1966 Les femmes savantes (TV film)
Martin Soldat
1965 La Métamorphose des cloportes
Up from the Beach
1964 Du grabuge chez les veuves
1962 L'Assassin est dans l'annuaire
Maléfices
Tajnosti Paříže
1961 Il ladro di Bagdad
1960 Au coeur de la ville
Francouzka a láska
Frangines, Les
Le passage du Rhin
1959 Filles de nuit, Les
Le Grand Chef
Le Mariage de Figaro
Le Petit prof
1958 La moucharde
Le Bourgeois gentilhomme
Manželství Terezy Étiennové
Miroir à deux faces, Le
Suivez-moi jeune homme
Un jour comme les autres
V jediném dnu
1957 Dobrodružství Arsena Lupina
Donnez-moi ma chance
Le Chômeur de Clochemerle
Sénéchal le magnifique
Élisa
1956 C'est arrivé à Aden
Dobrodružství Tilla Ulenspiegla
Impasse des vertus
Ivanov (TV film)
Le Couturier de ces dames
Mannequins de Paris
Má mě rád, nemá mě rád
Nejlepší část
Paříž, hotel Palace
Salaire du péché, Le
1955 Amants du Tage, Les
Chantage
Kouzelné městečko
La Madelon
Printemps, l'automne et l'amour, Le
Série noire
Ďábelské ženy
1954 Beránek s pěti nohama
Cadet Rousselle
Les Amoureux de Marianne
Les fruits sauvages
Mam´zelle Nitouche
Quai des blondes
Si Versailles m'était conté
1953 Julietta
Tři mušketýři
1952 Adorables créatures
Coiffeur pour dames
Il est minuit, Docteur Schweitzer
La jeune folle
Le Boulanger de Valorgue
Massacre en dentelles
1951 Barbe-Bleue
Blaubart
Deux sous de violettes
Mains sales, Les
1950 Meurtres
Na shledanou, pane Grocku
1948 Dieux du dimanche, Les
Orphelins de Saint-Vaast, Les
Septième porte, La
Člověk člověku
1946 Leçon de conduite
1945 Caves du 'Majestic', Les
Son dernier role
1944 Pierre et Jean
1943 Adrien
Au bonheur des dames
Ferme aux loups, La
Mon amour est près de toi
Späte Liebe
Vingt-cinq ans de bonheur
Ďáblova ruka
1942 Annette et la dame blonde
1941 Assassinat du Père Noël, L'
Péchés de jeunesse
1940 Président Haudecoeur, Le
1938 Belle revanche, La

TV seriály

1978 Médecins de nuit (TV seriál)
1973 Graine d'ortie (TV seriál)
1968 Provinces (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace