foto

Amedeo Minghi

  • nar. 12.8.1947 (72 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Taliansky spevák, textár a skladateľ Amedeo Minghi sa narodil v roku 1947 v Ríme. Hudbe sa profesionálne začal venovať koncom 60. rokov, kedy napísal svoje prvé texty piesní a získal prvú zmluvu na nahratie platne. Skomponoval piesne pre viacerých talianskych umelcov, napríklad pre Andreu Bocelliho, Miettu, Miu Martinu či Rossanu Casale. Je pravidelným účastníkom hudobného festivalu v San Reme a viacerých televíznych programov. Prostredníctvom hudby sa venuje aj charitatívnym projektom, v roku 2005 napríklad zbieral spolu s hercom Linom Banfim peniaze pre akciu, organizovanú pod záštitou UNICEF.

V našich končinách je tvorba Amedea Minghiho známa hlavne prostredníctvom jeho spolupráce s režisérom Lambertom Bavom. Pre jeho filmy skomponoval viaceré soundtracky, s najväčším úspechom sa stretla hudba k niekoľkým dielom televíznej série PRINCEZNÁ FANTAGHIRO alebo JASKYŇA ZLATEJ RUŽE. Okrem Fantaghiro zložil Minghi hudbu aj k Bavovým filmom DRAČÍ PRSTEŇ, SESTRIČKA A PRINC ZO SNOV a PRINCEZNÁ A ŽOBRÁK. Jeho soundtracky sú charakteristické spoluprácou s veľkým, symfonickým orchestrom, nevyhýba sa však ani prepojeniu klasických prvkov a elektronickej techniky.

V súčasnosti sa filmovej hudbe venuje Minghi popri písaní textov, speve a produkcii už len okrajovo, k jeho najnovším projektom patrí niekoľko krátkych videofilmov a televízny film ANITA GARIBALDI (2012). Amedeo Minghi je ženatý, s manželkou Elenou má dve dcéry, Annesu a Almu. Má zatiaľ jedného vnuka, Leonarda.

Moni "liberita" N.

Skladatelská filmografie

Filmy

2012 Anita Garibaldi (TV film)
2008 Allenatore nel pallone 2, L'
1997 Princezna a chuďas (TV film)
1996 Sestřička a princ ze snů (TV film)
1994 Dračí prsten (TV film)
Princezna Fantaghiró 4 (TV film)
1993 Princezna Fantaghiró 3 (TV film)
1992 Princezna Fantaghiró 2 (TV film)
1991 Princezna Fantaghiro: Jeskyně Zlaté růže (TV film)

TV seriály

1992 Edera (TV seriál)

Dokumentární

2007 Modern Fable, A

Herecká filmografie

TV seriály

2008 Ti lascio una canzone (TV seriál)

Host

TV pořady

1951 Festival di Sanremo (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)