foto

Georges Douking

  • nar. 6.8.1902
    Paříž, Francie
  • zem. 20.10.1987 (85 let)
    Draveil, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Georges Douking byl svou vizáží diskvalifikován z postav romantických milovníků, zajímavé vedlejší role ale odehrál ve více než sedmdesáti francouzských filmech, uplatnil se také jako divadelní režisér. Narodil se v Paříži jako Georges Ladoubée, s profesionálním divadlem začal během dvacátých let 20. století v rodném městě, mimo jiné působil v Théâtre de l'Avenue. Před kamerou se poprvé mihnul ještě v němé éře ve Volkoffově filmu CASANOVA (1927), častěji ale začal točit až ve třicátých letech, v jeho filmografii má zvláštní postavení četnější spolupráce s významným režisérem Pierrem Chenalem. Jako Nikolaj se poprvé objevil v jeho adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et le châtiment, 1935).

Ve formátu vedlejších rolí začal spolupracovat i s dalšími režiséry zvučných jmen, připomeňme alespoň Jeana Epsteina, Maurice Torneura nebo Juliena Duviviera, koncem 30. let hrál již v několika filmech ročně. Za připomenutí stojí dodnes známý Carného film DEN ZAČÍNÁ (Le jour se lève, 1939), kde hrál menší roli slepce, znovu točil také s Pierrem Chenalem (POSLEDNÍ OBRAT - Le dernier tournant, 1939). V této době se začal prosazovat také jako divadelní režisér a na jevištích Théâtre des Ambassaderus nebo později Théâtre Pigalle uváděl hry moderních francouzských autorů.

Vytížení divadlem omezilo Doukingovy aktivity ve filmu, dvakrát ale například točil s Raymondem Bernardem, představitele inkvizice ztvárnil v jeho historickém dramatu BOŽÍ SOUD (Le jugement de Dieu, 1949), později se objevil v menší roli zloděje v Delannoyově slavném filmu ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (Notre-Dame de Paris, 1956). V této době byl Georges Douking vůdčí osobností v divadle Comédie de Provence v Aix na jihu Francie, kde v letech 1953-1955 zastával funkci ředitele.

Později navázal Georges Douking spolupráci i s televizí, kde účinkoval především v historických seriálech, vidět jej bylo možno i v několika mezinárodních koprodukcích. Spolu s dalšími francouzskými herci se objevil v americkém filmu CO JE NOVÉHO, KOČIČKO? (What's New, Pussycat?, 1965), kde hrál malou roli domovníka, ve válečném filmu TROJITÝ KŘÍŽ (Triple Cross, 1966) ztvárnil postavu polského vyšetřovatele, po boku Jeanne Moreau se jako farář objevil ve filmu SLEČNA UČITELKA (Mademoiselle, 1966). Později dvakrát spolupracoval i se slavným Luisem Bunuelem a menší příležitosti dostal ve filmech MLÉČNÁ DRÁHA (La voie lactée, 1969), kde hrál ovčáka, později se v NENÁPADNÉM PŮVABU BURŽOAZIE (Le charme discret de bourgeoisie, 1972) objevil jako zahradník. Naposledy jsme i u nás Doukinga mohli vidět v podružných epizodách ve dvou filmech kdysi populární skupiny Les Charlots, jeho filmografii uzavírá role starce ve filmu DOBYVATELÉ (Les conquistadores, 1976).

Georges Douking zemřel v Paříži 20. října 1987 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1976 Les conquistadores
1974 Bažanti jdou do boje
La Cité crucifiée (TV film)
1972 Le droit d'aimer
Nenápadný půvab buržoazie
1971 L'échafaudage (TV film)
Velká mafie
1970 Die Marquise von B. (TV film)
Sortie de secours
1969 Arbre de Noël, L'
Mléčná dráha
Patates, Les
1968 Catherine
Maldonne
Podivuhodné příběhy
Útok lehké kavalerie
1967 Spéciale dernière (TV film)
1966 Slečna učitelka
Trojitý kříž
1965 Co je nového, kočičko?
1964 Kočky
1961 Amant de cinq jours, L'
1960 Chien de pique
1959 Ce corps tant désiré
Hrbáč
La Bête à l'affût
1958 Bonne tisane, La
Rafles sur la ville
1957 Oeil pour oeil
1956 Sainte Jeanne (TV film)
Zvoník u Matky Boží
1952 Boží soud
1951 Le Garçon sauvage
1950 Lady Paname
1949 Maya
1948 Zvonokosy
1943 Adrien
Finance noire
Tornavara
Un seul amour
Ďáblova ruka
1939 Charrette fantôme, La
Den začíná
Dernier tournant, Le
Deuxième bureau contre kommandantur
Les otages
Louise
Yamilé sous les cèdres
1938 Affaire Lafarge, L'
Femme du bout du monde, La
Gaietés de l'exposition, Les
Kaťa, modrý démon cara Alexandra
Train pour Venise, Le
Éducation de prince
1937 Homme de nulle part, L'
1936 Sous les yeux d'occident
1935 Domino vert, Le
Zločin a trest
1934 Rue sans nom, La
1927 Casanova

TV seriály

1973 Joseph Balsamo (TV seriál)
1972 Demoiselle d'Avignon, La (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1967 Lagardère (TV seriál)
1964 Rocambole (TV seriál)
1963 Thierry la Fronde (TV seriál)
1961 Poly (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace