foto

James Cagney

  • nar. 17.7.1899
    Yonkers, New York, USA
  • zem. 30.3.1986 (86 let)
    Stanfordville, New York, USA

Biografie


"Dokázal jsem to, mami ! Vrchol světa!"

James Cagney se narodil jako James Francis Cagney Jr. 17.7.1899 v Lower East Side irskému barmanovi a boxerovi Jamesi Cagneymu Sr. a Carolyn Nelsonové. V roce 1918 absolvoval Stuyvesantskou Střední školu. Během školy navštěvoval herecké kurzy a vystupoval v mnoha představeních. 28.9.1922 si vzal Frances Willardovou, s kterou prožil zbytek svého života.

Svou první roli měl v roce 1930 ve filmu Sinners' Holiday. Cagney hraje již ve třetím filmu Veřejný nepřítel (1931 ) postavu Toma Powerse - mladíka, který se vypracoval z pouhého zloděje mezi největší gangstery, kteří ovládali Ameriku v dobách prohibice. Film měl veliký úspěch a z Cagneyho se stala hvězda. Podobné typy gangsterů si zopakoval ve filmech Smart Money (1931) s Edwardem G. Robinsonem, 'G' Men (1935), Hříšní andělé (1938) s Humphreym Bogartem za který byl nominován na Oscara, Bouřlivá dvacátá léta (1939) opět s Bogartem, nebo Bílý žár (1949). V roce 1942 dostal Oscara za muzikál Yankee Doodle Dandy.

Cagney se projevoval jako všestranný herec, vystupoval v různých typech rolí - herec Lon Chaney ve filmu Muž tisíce tváří (1957), americký businessman ve filmu Billyho Wildera Raz, dva, tři (1961). Poté vystupoval už jen málokrát ve filmu či v televizi. Držel se v ústraní a odmítal řadu rolí, například roli Vita Corleona z filmu Kmotr 1 (1972) režiséra Francise Forda Coppoly.

V roce 1974 dostává cenu od Amerického filmového institutu za celoživotní dílo. Cagneyho zdraví se zhoršuje po roce 1979, jeho poslední filmová role je ve filmu Ragtime (1981) režiséra Miloše Formana, kde stvárnil roli policejního komisaře. 30.3.1986 umírá Cagney na srdeční infarkt. V roce 1999 ohodnotila Americká filmová instituce Cagneyho jako za jednoho z největších herců všech dob.

R.DENIRO

Herecká filmografie

Filmy

2008 Empire State Building Murders (TV film) - a.z.
1984 Postrach Joe Moran (TV film)
1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
1981 Ragtime
1968 Arizona Bushwhackers
1966 Ballad of Smokey the Bear, The (TV film)
1961 Raz, dva, tři
1960 Hodiny odvahy
1959 Never Steal Anything Small
Shake Hands with the Devil
1957 Man of a Thousand Faces
Short Cut to Hell
1956 Pocta zločinci
These Wilder Years
1955 Miluj mě nebo mě opusť
Pan Roberts
The Seven Little Foys
When the Talkies Were Young - a.z.
Útěk do bezpečí
1953 A Lion Is in the Streets
1952 What Price Glory
1951 Come Fill the Cup
Starlift
1950 Kiss Tomorrow Goodbye
The West Point Story
1949 Bílý žár
1948 The Time of Your Life
1947 13 Rue Madeleine
1945 Krev na slunci
1943 Johnny Come Lately
Oklahoma Outlaws - a.z.
1942 Captains of the Clouds
Yankee Doodle Dandy
1941 The Bride Came C.O.D.
The Strawberry Blonde
1940 City for Conquest
Tear Gas Squad - a.z.
The Fighting 69th
Torrid Zone
1939 Bouřlivá dvacátá léta
Each Dawn I Die
The Oklahoma Kid
1938 Boy Meets Girl
Hříšní andělé
1937 Something to Sing About
1936 Ceiling Zero
Great Guy
1935 'G' Men
A Midsummer Night's Dream
Devil Dogs of the Air
Frisco Kid
The Irish in Us
Things You Never See on the Screen
Vzpoura na lodi Bounty
1934 He Was Her Man
Here Comes the Navy
Jimmy the Gent
The St. Louis Kid
1933 Footlight Parade
Hard to Handle
Lady Killer
Picture Snatcher
The Mayor of Hell
Wild Boys of the Road - a.z.
1932 Taxi!
The Crowd Roars
Winner Take All
1931 Blonde Crazy
How I Play Golf by Bobby Jones No. 11: 'Practice Shots'
Other Men's Women
Smart Money
The Millionaire
Veřejný nepřítel
1930 Sinners' Holiday
The Doorway to Hell

Dokumentární

2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2008 You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
2002 Ten kluk bude točit
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1981 James Cagney: That Yankee Doodle Dandy (TV film)
1980 Bob Hope's Overseas Christmas Tours: Around the World with the Troops - 1941-1972 (TV film)
The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV film)
1976 It's Showtime
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1973 Svět ve válce (TV seriál)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1944 Battle Stations
1943 Show Business at War
The Voice That Thrilled the World - a.z.
You, John Jones
1940 Screen Snapshots Series 19, No. 9: Sports in Hollywood
1939 Hollywood Hobbies
1938 For Auld Lang Syne
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 1
1935 A Dream Comes True
Screen Snapshots Series 14, No. 8
Trip Thru a Hollywood Studio, A
1934 The Hollywood Gad-About
1931 Practice Shots

Producentská filmografie

Filmy

1960 Hodiny odvahy

Režijní filmografie

Filmy

1957 Short Cut to Hell

Host

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 American Film Institute Salute to Fred Astaire, The (TV pořad)
1974 American Film Institute Salute to James Cagney, The (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad)
1952 The Christophers (TV pořad)
Today (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 21-30 >>
všichni fanoušci
(30)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace