Reklama

Reklama

T Bone Burnett

T Bone Burnett

nar. 14.01.1948 (76 let)
Saint Louis, Missouri, USA

Biografie

Joseph Henry Burnett známýspíše jako T-Bone Burnett se narodil 14 ledna 1948 v St. Louis ve státě Missouri. Začal chodit na R. L. Paschal High School, kde byl později uveden do čestné síně. Již v mládí se věnoval muzice a hrál na kytaru v kapele The Shadows. Jeho první významný krok v muzice byl, když se objevil jako bubeník ve skladbě Paralyzed od skupiny Legendary Stardust Cowboy.

Mezi lety 1968 až 1972 se objevil jako producent a skladatel u několika skladeb od nejrůznějších interpretů, většinou méně významných. V roce 1975 se pak spojil s Bobem Dylanem a absolvoval s tímto fenomenálním hudebníkem celé turné Rolling Thunder Revue. Po skončení turné se T-Bone společně s dvěma členy Dylanovy kapely Davidem Mansfieldem a Stevenem Solesem rozhodl založit kapelu The Alpha Band s kterou vydal tři alba. V roce 1989 si Burnett vzal zpěvačku a skladatelku Sam Phillips, se kterou se v roce 2004 rozvedl. Produkoval několik jejích alb. V současnosti je jeho ženou scénáristka Callie Khouri. V roce 1980 se T-Bone Burnett dal na sólovou dráhu a vydal několik alb.

T-Bone se stal producentem několika světoznámých interpretů, mezi nimiž byli například Roy Orbison, Lisa Marie Presley, John Mellencamp, Los Lobos, Counting Crows, Elton John & Leon Russell, Elvis Costello a další.

Na začátku 90. let se Burnett poprvé začal věnovat také filmové hudbě. V 1992 spolupracoval na několika skladbách k filmu The Thing Called Love kde hrál jeho přítel River Phoenix. V roce 2000 produkoval a napsal hudbu k filmu bratří Coenů O Brother, Where Art Thou?. Soundtrack k tomuto filmu získal ocenění Grammy. O dva roky později se Burnett podepsal na soundtracku k filmu Cold Mountain, přičemž skladba Scarlet Tide byla nominována na cenu akademie a zvítězila na cenách BAFTA. Burnett složil hudbu k filmu Don´t Come Knocking Wima Wenderse a byl také hudebním producentem filmu Walk The Line, kde také působil jako pomocník Joaquina Phoenixe a Reese Witherspoon v jejich hudebních rolích. Reese která získala cenu akademie za nejlepší herečku poté Burnettovi děkovala. V roce 2009 spolupracoval na muzice k filmu Crazy Heart, přičemž skladba The Weary Kind získala cenu akademie, Grammy a Zlatý Globus. Burnett byl také producentem filmu společně s Jeffem Bridgesem a Robertem Duvallem. V roce 2013 se T-Bone stal výkoným hudebním producentem k dalšímu filmu bratří Coenů Inside Llewyn Davis, který pojednává o hudbě.

T-Bone Burnett zaznamenal mnoho úspěchů hlavně jako filmový skladatel a producent a získal mnoho ocenění. Jeho posledním velkým projektem je skladba hudby k velmi úspěšnému seriálu True Detective stanice HBO.

Punisher

Skladatel

Producent

Filmy
2009

Crazy Heart

Dokumentární
2022

Jerry Lee Lewis: Trouble in Mind

Herec

Host

Reklama

Reklama