foto

Philippe Lemaire

  • nar. 14.3.1927
    Moussy-le-Neuf, Francie
  • zem. 15.3.2004 (77 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Philippe Lemaire se na domácí půdě stal hvězdou již krátce po druhé světové válce, u nás je známý spíše až z pozdějších kostýmních dobrodružných filmů ze šedesátých let. Narodil se v Moussy-le-Neuf nedaleko Paříže do rodiny s námořnickou tradicí, v dětství přišel o oba rodiče a byl vychován u tety. Studoval na internátních školách ve Fontainebleau a Paříži, po válce si krátce zahrával s myšlenkou vstoupit k námořnictvu, jak bylo v jeho rodině tradicí, mezitím se ale díky svému vzhledu začal prosazovat jako model.

Herectví studoval na dramatické škole René Simona a před kamerou stál poprvé ve filmu ROGER LA HONTE (1946), následně odehrál několik dalších bezejmenných rolí, první větší příležitost dostal ve dvojici s Dany Robin v melodramatu MILENCI JSOU SAMI NA SVĚTĚ (Les amoureux sont seul au monde, 1949). Mezi přední hvězdy poválečné francouzské kinematografie pronikl postavou zpěváka Jacquese Lamberta v hudební komedii POJEDEME DO PAŘÍŽE (Nous irons à Paris, 1950), která byla v daném roce nejúspěšnějším titulem v kinech. S režisérem tohoto filmu Jeanem Boyerem pak Lemaire točil ještě třikrát (s hostující Audrey Hepburn to byl například film MONTE CARLO BABY, 1951).

Teprve počátkem 50. let začal Philippe Lemaire hrát také divadlo, mezitím se také poprvé oženil, první manželství s divadelní herečkou Nicole Pinton však vydrželo jen dva roky (1949-1951). Během padesátých let točil Philippe Lemaire několik filmů ročně, hrál převážně hlavní role, střídal různé žánry, stejně tak i slavné herecké partnerky jako Jeanne Moreau, Michèle Morgan nebo Françoise Arnoul. Z významnějších režisérů připomeňme J. P. Melvilla, s nímž natočil drama KDYŽ BUDETE ČÍST TEN DOPIS (Quand tu liras cette lettre, 1953). Tady byla jeho partnerkou herečka Juliette Gréco (*1927), která se v témže roce stala jeho druhou manželkou, rok po svatbě se jim narodila dcera Laurence-Marie Lemaire (*1954).

S režisérem Alexandrem Astrucem natočil Lemaire mezinárodně oceněný film ŠPATNÉ ZNÁMOSTI (Les mauvaises rencontres, 1955), jinak se ale pohyboval spíše v nenáročných titulech, komerčně ovšem velmi úspěšných. V roce 1956 se rozvedl s Juliette Gréco, o tři roky později uzavřel třetí sňatek s Claude Bouton, s níž pak měl ještě jednoho syna. Koncem padesátých let dospěla Lemairova hvězdná sláva ke konci, ke slovu přišla nová vlna a noví herci, byť mladší jen o pár let (Trintignant, Belmondo, Delon). Philippe Lemaire ale brzy našel novou polohu ve vedlejších rolích v historických kostýmech, v nichž se v mezinárodním měřítku zviditelňoval po celá šedesátá léta.

Jako šéf pařížské policie generál Gaston de Ferrussac se objevil ve slavném filmu CARTOUCHE (1962), v menší roli markýze de Vaudreuil jsme jej mohli vidět po boku Jeana Maraise ve filmu ŽELEZNÁ MASKA (Le masque de fer, 1962). Co se týče dobrodružných historických filmů, nejčastěji točil s Bernardem Borderie, poprvé spolu pracovali na filmu RYTÍŘ DE PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962). Ve dvou dílech Borderieho ságy o krásné Angelice se pak Lemaire objevil jako intrikánský hrabě de Vardes (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ - Angélique, marquise des anges, 1964; ANGELIKA A KRÁL - Angélique et le roi, 1966). S Borderiem točil Lemaire naposledy v roce 1967 (PROTIGANGOVÁ BRIGÁDA - Brigade antigangs, 1967).

Již v padesátých letech pracoval Lemaire s italskými režiséry, později přijal účast také v několika mezinárodních koprodukcích, s českou hvězdou Olgou Schoberovou se například setkal ve westernu ZLATOKOPOVÉ Z ARKANSASU (Die Goldsucher von Arkansas, 1964), hrál i ve dvou dobrodružných filmech Gianfranca Paroliniho (KOMMISAR X - DREI GELBE KATZEN, 1966). Od konce šedesátých let se stále častěji objevoval hlavně v televizi, u nás jsme jej mohli například vidět v seriálu MARKÝZ DE BOIS DORÉ (Les beaux messieurs de Bois Doré, 1976), v divadle se častěji objevoval na jevišti Théâtre des Célestins. Naproti tomu jeho spolupráce s filmem se tehdy minimalizovala - za celá sedmdesátá léta natočil jen čtyři snímky.

Závěr Lemairovy herecké kariéry je spojen s několika podružnými rolemi v osmdesátých letech, připomeňme například postavu profesora Saveria Petacciho, otce titulní hrdinky (Claudia Cardinale) v příběhu o Mussoliniho slavné milence CLARETTA (1984). Poté hrál téměř výhradně v televizi, ke spolupráci s filmem byl přizván znovu až po dlouholeté přestávce pro menší úlohu kardinála d'Etigues v dobrodružně laděné historické kriminálce ARSENE LUPIN - ZLODĚJ GENTLEMAN (Arsène Lupin, 2004).

14. března 2004 oslavil Philippe Lemaire své 77. narozeniny. Následující den spáchal sebevraždu skokem pod vlak metra.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2004 Arsen Lupin - zloděj gentleman
2003 Gomez a Tavaréz
1984 Année des méduses, L'
Claretta
1983 Umění milovat
1978 Amant de poche, L'
1973 Le crime de Janet Preston (TV film)
1972 Dossiers de Me Robineau: Main basse sur la campagne (TV film)
1970 Die Marquise von B. (TV film)
La Rose écorchée
1969 La femme-femme (TV film)
1968 Podivuhodné příběhy
1967 Nuit la plus chaude, La
1966 Angelika a král
Kommissar X - Drei gelbe Katzen
Protigangová brigáda
Sept hommes et une garce
1965 Il segreto del vestito rosso
La dame de pique
1964 Angelika, markýza andělů
Die Diamantenhölle am Mekong
Hardi! Pardaillan
Zlatokopové z Arkansasu
1963 Germinal
La rabouilleuse (TV film)
Vice et la vertu, La
À toi de faire... mignonne
1962 Cartouche
Filles de La Rochelle, Les
Rytíř Pardaillan
Železná maska
1960 Dans l'eau qui fait des bulles
Nábřeží úsvitu
1958 Mon coquin de père
1957 C'est une fille de Paname
Étrange Monsieur Steve, L'
1955 Frou-Frou
M'sieur la Caille
Špatné známosti
1954 C'est la vie parisienne
Feu dans la peau, Le
Les Clandestines
Marchandes d'illusions
Rage au corps, La
Tournant dangereux, Le
1953 Minuit... Quai de Bercy
Quand tu liras cette lettre
Saluti e baci
1951 Mammy
Monte Carlo Baby
Pojedeme do Monte Carla
Vrai coupable, Le
1950 Cristo proibito, Il
Ils ont vingt ans
Maria Chapdelaine
Mon ami le cambrioleur
Nous irons à Paris
Portatrice di pane, La
Taxi di notte
1949 Bonheur en location
Milenci z Verony
1948 Očima vzpomínek
Scandale
Éternel conflit
1947 Amoureux sont seuls au monde, Les
1946 Affaire du collier de la reine, L'
Capitan, Le
Roger la Honte
Étoile sans lumière

TV seriály

1976 Douze légionnaires, Les (TV seriál)
Markýz de Bois-Doré (TV seriál)
1974 Orchestre rouge, L' (TV seriál)
Un curé de choc (TV seriál)
1972 Chemins de pierre, Les (TV seriál)
Die rote Kapelle (TV seriál)
1967 Jean de la Tour miracle (TV seriál)
Malican père et fils (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky