foto

Joan Baez

  • nar. 9.1.1941 (80 let)
    Staten Island, New York City, New York, USA

Biografie

Americká zpěvačka, skladatelka a aktivistka Joan Chandos Baez je známá folková zpěvačka, jejíž hudba často zahrnuje protestní písně o sociální spravedlnosti. Baezová vystupovala veřejně více než 60 let a vydala více než 30 alb. Hovoří plynně španělsky a anglicky a také zaznamenávala písně v nejméně šesti dalších jazycích.

Joanina rodina pochází z Mexika. Joanin otec Albert, který se dožil 95 let, byl spoluautorem vynálezu rentgenového mikroskopu a Joanin bratranec John C. Baez je matematický fyzik. Její matka Joan Chandos Baez se narodila ve Skotsku a dožila se rovných 100 let. Rodina konvertovala ke kvakerismu během Joaninyho dětství a ztotožňovala se s tradicí a ve svém závazku k pacifismu a sociálním problémům. Během dospívání byla kvůli svému mexickému původu vystavena rasovým nadávkám a diskriminaci. Na začátku své kariéry proto odmítla hrát na studentských místech bílých studentů a když cestovala po jižních státech, hrála pouze na černých vysokých školách.

Díky práci otce v UNESCO se rodina mnohokrát přestěhovala a žila po celých USA i v Anglii, Francii, Švýcarsku, Španělsku, Kanadě a na Středním východě, včetně Iráku. Joan mezitím vystudovala Střední školu v Palo Alto v roce 1958 a svojí nahrávací kariéru zahájila v roce 1960 a dosáhla okamžitého úspěchu. Její první tři alba měly veliký úspěch. V průběhu let prošla Joan milostnými vztahy s Bobem Dylanem nebo Steve Jobsem a získala nespočet hudebních ocenění.

V květnu 1989 vystoupila Baezová na hudebním festivalu v komunistickém Československu s názvem Bratislavská lýra. Během pobytu potkala budoucího československého prezidenta Václava Havla, kterého nechala nosit kytaru, aby zabránila jeho zatčení vládními agenty. Během svého vystoupení pozdravila členy Charty 77, disidentské skupiny pro lidská práva, což mělo za následek náhlé vypnutí mikrofonu. Havel jí uvedl jako velkou inspiraci a vliv na sametovou revoluci, ve které byla svržena komunistická vláda ovládaná Sovětem.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2012 Elvis Found Alive - a.z.
1987 The Return of Bruno (TV film)
1971 Dynamite Chicken

TV seriály

1982 Fame (TV seriál)
1976 The Muppet Show (TV seriál)

Dokumentární

2019 Rolling Thunder Revue: Martin Scorsese na turné s Bobem Dylanem
Woodstock: festival jedné generace
2018 Hugh Hefner's After Dark: Speaking Out in America
2017 Jane Fondová a Joan Baezová v Hanoji, 1972 (TV film) - a.z.
2016 Joan Baez: Live in New York - 75 Birthday Celebration (koncert)
Zlatá Lýra (TV film)
Zlatá lýra (TV seriál)
Šedá zóna (TV seriál)
2015 Snapshots from the Tour
Taylor Swift: The 1989 World Tour Live (koncert)
2014 Hvězdy za železnou oponou
2013 Another Day, Another Time: Celebrating the Music of Inside Llewyn Davis (TV film)
The March (TV film)
2012 Lead Belly: Life, Legend, Legacy
2011 For the Love of the Music: The Club 47 Folk Revival
Phil Ochs: There But for Fortune
2009 20 let bez opony (koncert)
American Masters - Joan Baez: How Sweet the Sound (TV film)
Bulles de Vian (TV film)
Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel
Leonard Cohen: Live at the Isle of Wight 1970 (koncert)
Už je to tady (koncert)
Welcome to Eden
2008 The Power of Their Song: The Untold Story of Latin America's New Song Movement
2007 65 Revisited - a.z.
Kapitán Mike křižuje Ameriku
Pete Seeger: The Power of Song
2005 Bob Dylan: No Direction Home (TV film)
Words and Music in Honor of Fahrenheit 9/11 (TV film)
2004 Fahrenheit 9/11: A Movement in Time (TV film)
Natural Heroes (TV seriál)
Three Voices: Live in Concert (koncert)
2003 Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2002 Smothered: The Censorship Struggles of the Smothers Brothers Comedy Hour (TV film)
2001 Tree Sit: The Art of Resistance
2000 VH-1 Where Are They Now? - Woodstock
1997 Message to Love: The Isle of Wight Festival
1995 Dancing in the Street (TV seriál)
Rock & Roll (TV seriál)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 6 (TV film)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
The Life and Times of Allen Ginsberg (TV film)
Woodstock Diary (TV film)
1990 Berkeley in the Sixties
Woodstock: The Lost Performances
1989 We Shall Overcome
1988 American Experience (TV seriál)
1986 All-Star Celebration Honoring Martin Luther King Jr., An (koncert)
In Remembrance of Martin
1985 American Masters (TV seriál)
Live Aid (koncert)
The Rock 'n' Roll Years (TV seriál) - a.z.
1984 Woody Guthrie: Hard Travelin'
1983 Sag nein
1978 Renaldo and Clara
1976 Hard Rain (koncert)
Paměť spravedlnosti
1975 Banjoman
1974 Sing Sing Thanksgiving (koncert)
1972 The Making of 'Silent Running'
1971 Celebration at Big Sur
1970 Carry It On
Woodstock
1967 Festival
Neohlížej se
1966 The Big T.N.T. Show

Koncert

2018 Joan Baez - The Fare Thee Well Tour (koncert)
1989 Bratislavská lýra 1989: Joan Baez (koncert)

Host

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2001 Mountain Stage (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
1969 Playboy After Dark (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1968 The Dick Cavett Show (TV pořad)
1967 The Smothers Brothers Comedy Hour (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)