Reklama

Reklama

Robert Darène

Robert Darène

nar. 10.01.1914
Marseille, Francie

zem. 15.01.2016 (102 let)
neznámo kde

Biografie

Francouzský režisér Robert Darène začínal jako herec, po druhé světové válce se pak pustil i do realizace vlastních filmů, vesměs podle svých scénářů. Pocházel z Marseille a počátkem třicátých let se začal uplatňovat jako herec ve filmech. Po několika podružných výstupech před kamerou se poprvé více zviditelnil v Pagnolově filmu LE SCHPOUNTZ (1938) s Fernandelem v hlavní roli. Titulní postavu italského cestovatele ve francouzských službách Pierra Brazzy mu svěřil režisér Léon Poirier ve filmu BRAZZA ANEB EPOPEJ Z KONGA (Brazza ou l'epopée du Congo, 1940), mezitím se koncem 30. let objevil i na divadelním jevišti.

Za druhé světové války odešel Robert Darene do jižní Ameriky, kde založil vlastní produkční společnost a v různých zemích uváděl francouzské filmy. Po válce se objevil znovu ve Francii a vrátil se částečně k herectví, znovu od Léona Poiriera dostal příležitost v podobě hlavní role francouzského misionáře Charlese Foucaulta působícího v Africe (NEZNÁMÁ CESTA - La route inconnue, 1949). K samostatné režii se Robert Darène odhodlal v roce 1953, kdy natočil tajuplný příběh pařížské tanečnice a rozdvojené osobnosti jejího manžela (RYTÍŘ NOCI - Le chevalier de la nuit, 1953). Velký komerční úspěch v podobě dvou a půl miliónu diváků v kinech zaznamenal jeho další film HADRNÍCI Z EMAUZ (Les chiffonniers d'Emmaüs, 1955) z komunity mladých bezprizorních lidí z pařížské periferie.

Sázkou na jistotu bylo angažování Jeana Maraise pro hlavní roli romantického příběhu s nádechem dobrodružství GOUBBIAH, MÁ LÁSKA (Goubbiah, mon amour, 1956). Solidní úspěch mu přinesl i odklon ke komediálnímu žánru, opět s osvědčenými hereckými tvářemi typu Jeana Lefebvra nebo Françoise Périera (LA BIGORNE, 1958; HOULA-HOULA, 1959). Do melodramatického příběhu PROSTĚ LÁSKA (Il suffit d'aimer, 1960) angažoval s úspěchem začínající divadelní herečku Danièle Ajoret, zatímco do svého posledního filmu KLEC (La cage, 1963) obsadil osvědčené hvězdy Marinu Vlady a Jeana Servaise (film byl nominován na Zlatou palmu na festivalu v Cannes).

Od poloviny 60. let se Robert Darène ve filmu neuplatňuje, po delší době se ale připomněl svou knižní autobiografií Ma guerre a cheval et mes travellings (2002).

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Herec

Scenárista

Reklama

Reklama