foto

Raoul Walsh

  • nar. 11.3.1887
    New York City, New York, USA
  • zem. 31.12.1980 (93 let)
    Simi Valley, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mistr adrenalinových žánrů, kterému hvězdy jako Cagney, Bogart nebo Flynn mohly být vděčny za jedny z nejlepších filmů svých kariér, proslul kovbojskými botami, upomínajícími na jeho honácké počátky, páskou přes pravé roko (o které přišel při natáčení v roce 1928) a nesmírně bohatou režijní dráhou čítající přes 50 let a více něž 100 filmů.

Syn irského imigranta se dostal k filmu přes své kovbojské zkušenosti, které záhy zúročil i v hereckých rolích. Jeho šťastnou hvězdou byl D.W.Griffith, u kterého se učil základům řemesla: V roce 1915 působil Walsh jako jeho asistent při ZROZENÍ NÁRODA (ve filmu si zároveň zahrál roli vskutku epizodní, Lincolnova vraha) a týž rok natočil svůj první celovečerní filmu REGENERATION.

Ještě v němé éře natočil Walsh jeden z klasických filmů Douglase Fairbankse ZLODĚJ Z BAGDÁDU a v roce 1930 uvedl do světa filmu Johna Waynea (THE BIG TRAIL). Nicméně své nejvíce vzpomínané filmy natočil mezi lety 1935 a 1950 (VYSOKO V HORÁCH, BÍLÝ ŽÁR, BOUŘLIVÁ DVACÁTÁ LÉTA, OPERACE BURMA a jiné). Ačkoliv byl žánrově velmi verzatilní, Walshovými srdcovými žánry se staly ty mužské – thriller, western, gangsterka a válečný film – nicméně i ty často přizvukovaly jeho slabosti pro drsné ženy s „hříškem“. Raoul Walsh se dožil 93 let.

Jeho filmy jsou okamžitě rozpoznatelné rychlým tempem, nelítostně ukrajujícím veškerý nadbytečný psychologický a emocionální „tuk“ ve prospěch obrazové složky. Známý americký kritik Andrew Sarris o Walshovi napsal: „Ačkoliv postrádají jak hloubku tak ambici, jsou jeho nejlepší filmy nefalšovaně vzrušující.“

betelgeuse

Režijní filmografie

Filmy

1964 Distant Trumpet, A
1961 Marines, Let's Go
1960 Esther and the King
1959 A Private's Affair
1958 The Naked and the Dead
The Sheriff of Fractured Jaw
1957 Kapka krve
1956 Král a čtyři královny
The Revolt of Mamie Stover
1955 Správní chlapi
Válečný pokřik
1954 Saskatchewan
1953 A Lion Is in the Streets
Gun Fury
Sea Devils
The Lawless Breed
1952 Blackbeard, the Pirate
Glory Alley
The World in His Arms
1951 Along the Great Divide
Captain Horatio Hornblower R.N.
Distant Drums
The Enforcer
1950 Montana
1949 Bílý žár
Colorado Territory
1948 Fighter Squadron
One Sunday Afternoon
Silver River
1947 Cheyenne
Pursued
Stallion Road
The Man I Love
1945 Operace Burma
Salty O'Rourke
San Antonio
The Horn Blows at Midnight
1944 Uncertain Glory
1943 Background to Danger
Konvoj do Murmanska
Northern Pursuit
1942 Gentleman Jim
Osudová cesta
1941 Lidská síla
Sedmá kavalérie
The Strawberry Blonde
Vysoko v horách
1940 Dark Command
Jezdci noci
1939 Bouřlivá dvacátá léta
St. Louis Blues
1938 College Swing
1937 Artists & Models
Hitting a New High
Jump for Glory
O.H.M.S.
1936 Big Brown Eyes
Klondike Annie
Spendthrift
1935 Baby Face Harrington
Every Night at Eight
Under Pressure
1933 Going Hollywood
Hello, Sister!
Sailor's Luck
The Bowery
1932 Me and My Gal
Wild Girl
1931 Die große Fahrt
Gran jornada, La
The Man Who Came Back
The Yellow Ticket
Women of All Nations
1930 The Big Trail
1929 Cock-Eyed World, The
Hot for Paris
1928 In Old Arizona
Me, Gangster
The Red Dance
Tělo je hříšné
1927 The Loves of Carmen
The Monkey Talks
1926 Boj o vytoužené štěstí
The Lady of the Harem
What Price Glory
1925 East of Suez
The Spaniard
Zkáza Ninive
1924 Zloděj z Bagdádu
1923 Lost and Found on a South Sea Island
Zpěvačka z ulice
1922 Kindred of the Dust
1921 Serenade
The Oath
1920 From Now On
Strongest, The
The Deep Purple
1919 Evangeline
Should a Husband Forgive?
1918 Every Mother's Son
I'll Say So
On the Jump
The Prussian Cur
The Woman and the Law
1917 Betrayed
Pride of New York, The
The Conqueror
The Honor System
The Innocent Sinner
The Silent Lie
This Is the Life
1916 Blue Blood and Red
Pillars of Society
Serpent, The
1915 11:30 P.M.
A Bad Man and Others
Buried Hand, The
Carmen
Celestial Code, The
Death Dice, The
Fatal Black Bean, The
Fencing Master, The
Greaser, The
His Return
Home from the Sea
Lone Cowboy, The
Man for A' That, A
Regeneration
Siren of Hell
1914 Bowery, The
The Double Knot
The Life of General Villa
Who Shot Bud Walton?
1913 Mystery of the Hindu Image, The
The Pseudo Prodigal

Dokumentární

1912 Life of Villa

Střihačská filmografie

Filmy

1915 Zrození národa

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace