foto

John le Carré

  • nar. 19.10.1931 (87 let)
    Poole, Dorset, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John le Carré, vlastným menom David John Moore Cornwell, je britský spisovateľ a žurnalista narodený v juhoanglickom meste Poole, ktorý sa venuje špionážnym románom a politickým thrillerom. V 50. a 60. rokoch pracoval pre britskú tajnú službu neoficiálne známu ako MI6. Kvôli svojmu citlivému zamestnaniu bol nútený publikovať pod pseudonymom, ktorý používa dodnes. Po napísaní svojho tretieho románu, THE SPY WHO CAME IN FROM THE COLD (české vydanie sa volá Špion, který se přišel ohřát), opustil službu vlasti a začal sa naplno venovať písaniu.
 
Je autorom 23 románov, z ktorých väčšina je situovaná do obdobia studenej vojny, s výnimkou niektorých novších, ktoré riešia súčasné spoločenské, politické a kriminálne problémy sveta. Množstvo jeho románov bolo adaptovaných pre film, televíziu či dokonca rozhlas. Le Carré v rozhovore pre BBC za svoje najlepšie diela označil: THE SPY WHO CAME IN FROM THE COLD (román: Špion, který se přišel ohřát, film: Špion, který přišel z chladu), TINKER TAILOR SOLDIER SPY (Jeden musí z kola ven), THE TAILOR OF PANAMA (román: Panamský krejčí, film: Krejčí z Panamy), THE CONSTANT GARDENER (Nepohodlný). Na niektorých adaptáciách svojich románov sa podieľal ako spoluscenárista. V dvoch filmoch podľa svojich kníh THE LITTLE DRUMMER GIRL (1984) a TINKER TAILOR SOLDIER SPY (2011) si zahral krátke cameo úlohy.
 
John le Carré už viac ako štyridsať rokov žije so svojou druhou manželkou v dedine St. Buryan na samom cípe Cornwallského polostrova. Má štyroch synov.

SarumanKo

Spisovatelská filmografie

Filmy

2016 Zrádce mezi námi - kniha
2014 Nejhledanější muž - kniha
2011 Jeden musí z kola ven - kniha
2005 Nepohodlný - kniha
2001 Agent z Panamy - kniha
1991 A Murder of Quality (TV film) - kniha
1990 Ruský dům - kniha
1984 Malá bubenice - kniha
1969 The Looking Glass War - kniha
1966 Smrtelný případ - kniha
1965 Špión, který přišel z chladu - kniha

TV seriály

2018 The Little Drummer Girl (TV seriál) - kniha
Episode 6 (E06) - kniha
Episode 5 (E05) - kniha
Episode 4 (E04) - kniha
další epizody (6)
2016 Noční recepční (TV seriál) - kniha
Epizoda 6 (S01E06) - kniha
Epizoda 5 (S01E05) - kniha
Epizoda 4 (S01E04) - kniha
další epizody (6)
1982 Smiley's People (TV seriál) - kniha
1979 Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál) - kniha

Herecká filmografie

Filmy

2016 Zrádce mezi námi
2011 Jeden musí z kola ven
1984 Malá bubenice

TV seriály

2016 Noční recepční (TV seriál)
Epizoda 4 (S01E04)

Dokumentární

2016 The World's Greatest Spy Movies (TV film)
2013 Dangerous Edge: A Life of Graham Greene
2008 König der Spione - John le Carré (TV film)
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál)
1975 Arena (TV seriál)

TV pořady

2008 La grande librairie (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1982 Channel 4 News (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2001 Agent z Panamy

TV seriály

1987 A Perfect Spy (TV seriál)
1982 Smiley's People (TV seriál)
1966 ABC Stage 67 (TV seriál) - původní scénář
1956 Armchair Theatre (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace