foto

George Orwell

  • nar. 25.6.1903
    Motihari, Bihar, Britská Indie
  • zem. 21.1.1950 (46 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil sa 25. júna 1908 v indickom Motihari, v Bengálsku, ako Eric Arthur Blair otcovi Richardovi a matke Ide Mabel. Detstvo prežíval už v anglickom Oxfordshire, kam sa presťahovali, keď mal Eric asi jeden rok. Podľa riečky, ktorá tade tiekla si neskôr zvolil literárny pseudonym Orwell.

Po štúdiu na súkromnej strednej škole študoval na elitnom Eton College, na ktorý si musel sám zarobiť, kvôli čomu neskôr znenávidel imperializmus. Pracoval totiž pre indickú imperiálnu políciu v Barme (dnes Myanmar), čo neskôr zúžitkoval v roku 1934 vo svojej druhej knihe Barmské dni. Ešte predtým, roku 1927, však odchádza naspäť do Anglicka, kde pôsobí ako novinár a esejista. Pretĺka sa však ťažko a často žije potulným spôsobom života v Paríži či Londýne. Horké skúsenosti popisuje vo svojej prvotine Na dne v Paríži a v Londýne (1933). Nad Európou sa v tej dobe už vznáša prízrak 2. svetovej vojny a Orwell sa vplyvom politických udalostí stáva socialistom a zarytým antifašistom.

„Človek je jediný tvor, ktorý konzumuje bez toho, aby produkoval.“

Po roku 1936 sa dobrovoľne hlási do Španielskej občianskej vojny, kde bojuje v pechote strany Partido Obrero de Unificacion Marxista. Tu je postrelený nepriateľským ostreľovačom, zasiahnutý do krku a ťažko ranený, preto musel okamžite opustiť front. Zážitky z boja popisuje v knihe Hold Katalánsku (1938), kde vykresľuje aj zatknutie a následný útek zo Španielska za účasť v odbojovej skupine.

„Každá revolúcia sa končí vtedy, keď sa nové prasatá dostanú ku korytám.“

Do roku 1940 píše knižné recenzie, do 2. svetovej vojny sa však kvôli tuberkulóze zapojiť nemôže. V roku 1945 mu vychádza ďalšia kniha, Farma zvierat, ktorá sa dočká dvoch filmových spracovaní (1954, 1999) To už však Orwell pracuje na svojom poslednom a najvýznamnejšom diele, anti-utopistickom románe 1984, ktorý dopíše až tesne pred svojou smrťou. Román pojednáva o spoločnosti v blízkej budúcnosti, sledovanej na každom kroku odpočúvacími zariadeniami, obyvateľmi, zbavenými slobodného myslenia, zastrašovanými tajnou políciou a uctievajúcimi postavu Veľkého brata, hrdinu Revolúcie a „osloboditeľa“ Oceánie. 

„Hovoriť pravdu v čase všeobecného klamu je revolučný čin.“

26. januára 1950 umiera štyridsaťšesťročný George Orwell na tuberkulózu. Okrem menovaných predstavujú jeho dielo ešte mnohé ďalšie novely a romány, no práve 1984 je vrcholom jeho spisovateľskej kariéry. Jeho vízie budúcnosti sa ukazujú ako reálne, na motívy 1984 vznikne veľa napodobnenín desivej budúcnosti a dosiaľ dve adaptácie tohto nadčasového diela (1954, 1984).

„Veľký brat ťa sleduje!“

Sociopath

Spisovatelská filmografie

Filmy

2016 Shooting an Elephant - povídka
2011 Evermore - kniha
2010 Blood Will Have Blood - kniha
1999 Farma zvířat (TV film) - kniha
1997 Domácí štěstí - kniha
1984 1984 - kniha
1956 1984 - kniha
1954 Farma zvířat - kniha
1984 (TV film) - kniha

TV seriály

1964 Theatre 625 (TV seriál) - kniha
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

TV seriály

1948 Studio One (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace