foto

Mr. Lordi

  • nar. 15.2.1974 (46 let)
    Rovaniemi, Finsko

Biografie

Tomi Petteri Putaansuu, známy skôr pod svojím pseudonymom Mr. Lordi je frontman, spevák a zakladateľ fínskej metalovej skupiny Lordi. Tomi sa narodil a vyrastal v Rovaniemi. Už v ôsmich rokoch počúval heavy metal, bol fanúšikom hororov a špeciálnych efektov. Neskôr, okrem toho že založil kapelu (nie kapelu Lordi), začal z kamarátmi robiť vlastné hororové filmy, čo sa síce odzrkadlilo na škole, ale Tomi dostal niekoľko ocenení na fínskych filmových festivaloch.

Keď mal 18 rokov, založil kapelu Lordi. To jeho bol nápad prezentovať sa v maskách a kostýmoch. Vraj sa mu snívalo o monštrách, vystupujúcich na pódiu a sen zrealizoval. Jeho kostým je z roku 1996. Od vzniku kapely sa jej členovia preslávili nielen vo Fínsku, ale po celom svete, najmä maskami, ktoré nedávajú dole ani na verejnosti.

Tomi si zahral vo filme Dark Floors postavu posledného monštra, ako inak než vo svojom obľúbenom kostýme. Pri nakrúcaní filmu tiež pomáhal režírovať.

Domo "metal.storm" Highwayman

Kostymérská filmografie

Filmy

2008 Temné patro

Maskérská filmografie

Filmy

2008 Temné patro
2001 Kuilu (studentský film)

Herecká filmografie

Filmy

2008 Temné patro
2006 Lordi: Market Square Massacre
2004 Kin, The

TV seriály

2011 Mr. Mallorca kohteessa (TV seriál)

Dokumentární

2014 Monstrózní Lordi
2010 Kansallisaarre (TV seriál)
2008 Promised Land of Heavy Metal
1999 Joulupukkien maa (TV film)

Hudební videoklipy

2014 Lordi: Scare Force One (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2004 Kin, The

Host

TV pořady

2016 Grillit huurussa (TV pořad)
2015 David Hasselhoff Show (TV pořad)
2014 Posse (TV pořad)
SuomiLOVE (TV pořad)
2007 Kirjamaa (TV pořad)
The Eurovision Song Contest (TV pořad)
2006 Mulatschag (TV pořad)
2005 Jopet-show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce