foto

Danièle Ajoret

  • nar. 10.5.1938 (81 let)
    Le Raincy, Seine-Saint-Denis, Francie

Biografie

Francouzská herečka Danièle Ajoret zazářila ve své první a jediné hlavní roli před kamerou, protože se ale věnovala hlavně divadlu, ve filmu se později vyskytovala jen výjimečně, často ale spolupracovala s televizí. Narodila se na pařížském předměstí Raincy, její vlastní jméno je Danielle Claudine Demolliere. Herectví studovala na pařížské konzervatoři, kterou dokončila v roce 1958 s první cenou v oboru klasické i moderní komedie a byla okamžitě angažována do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française.

Před filmové kamery ji přivedl režisér Robert Darène, který jí obsadil do hlavní roli filmu PROSTĚ LÁSKA (Il suffit d'aimer, 1960) s životním příběhem francouzské jeptišky Bernadette Soubirous, zakladatelky pověsti o léčebném účinku pobytu v Lurdech. Film měl nejen solidní úspěch ve francouzských kinech, Daniele Ajoret navíc získala cenu za nejlepší herecký výkon na festivalu v irském Corku. Přes slibný vstup do světa filmu zůstala věrná divadlu a na jevišti Comédie Française vytvořila řadu velkých rolí ve francouzské i světové klasice. V roce 1966 odešla z Comédie Française působila na různých pařížských scénách, vystupovala i na legendárním festivalu v Avignonu, jejím tehdejším aktivitám dominovala participace v ruské klasice (Zločin a trest, Racek, Na dně).

S filmem spolupracovala jen výjimečně (ÚSKOK ĎÁBLA - Les ruses du diable, 1966), později byla dcerou Jeana Gabina ve filmu HEROIN (La horse, 1970). Ačkoliv byla především vytíženou divadelní herečkou, během 70. let vytvořila řadu rolí v televizních seriálech, což bylo i mimo Francii, postavu sestry hlavního hrdiny hrála v polském seriálu VELKÁ BALZACOVA LÁSKA (Wielka miłość Balzaca, 1973). Ve filmu se ale vyskytuje nadále jen výjimečně, úlohou matky hlavního hrdiny se připomněla po delší době v kriminálce NIKOMU TO NEŘÍKEJ (Ne le dis à personne, 2006).

Jejím manželem je divadelní a filmový herec Claude Evrard.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2006 Nikomu to neříkej
1993 Divisé par deux (TV film)
1989 Cher frangin
1978 Grands procès temoins de leur temps: Une semaine sainte, Les (TV film)
Seize minutes vingt secondes
1975 L'ortie (TV film)
1973 L'accalmie
1971 Sauveur, Le
1970 Heroin
1965 Ruses du diable, Les
1960 Il suffit d'aimer

TV seriály

2002 Père et maire (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1978 Ces merveilleuses pierres (TV seriál)
1977 Un juge, un flic (TV seriál)
1973 Témoignages (TV seriál)
Un grand amour de Balzac (TV seriál)
1972 Pot-Bouille (TV seriál)
1967 Malican père et fils (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

1981 Votre enfant m'intéresse

Host

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace