foto

Ronald Colman

  • nar. 9.2.1891
    Richmond, Hrabství Surrey, Anglie, Velká Británie
  • zem. 19.5.1958 (67 let)
    Santa Barbara, California, USA

Biografie

"Válka se mi hnusí. Nesnáším tuhle politiku prostřednictvím munice... Určitě mne naučila vážit si klidného života a posílila mé přesvědčení, že držet se co možná nejdál od různých vizí znamená být v co možná největším bezpečí.”

Narodil se v anglickém Richmondu, v hrabství Surrey, jako druhý syn a čtvrté dítě obchodníka s hedvábím. Zájem o herectví se u něj rozvinul na škole v Littlehamptonu. Pomýšlel na Cambridge (inženýrství), ale náhlá otcova smrt na zápal plic mu univerzitní plány zmařila. Stal se známým amatérským hercem, v letech 1908-09 byl členem Dramatické společnosti West Middlesexu a na profesionálním jevišti poprvé stanul v roce 1914. Po práci úředníka u Britské paroplavby v Londýně vstoupil roku 1909 v hlavním městě do Skotského pluku a byl údajně mezi prvními z pozemního vojska, který se účastnil bojů 1. světové války, kdy sloužil s kamarády-herci Claudem Rainsem, Herbertem Marshallem a Basilem Rathbonem. V bitvě o Messines na konci října 1914 byl na noze vážně poraněn šrapnelem a od té doby kulhal, což se po zbytek svojí herecké kariéry pokoušel skrýt. Vojenské služby byl zproštěn roku 1916.

Dal se dostatečně dohromady na to, aby už v červnu 1916 mohl jako Rahmat Šejk v “The Maharani of Arakan” vystupovat na londýnském Koloseu a v divadelní práci pokračoval po dalších několik let (roku 1918 například objížděl zemi jako David Goldsmith v “The Bubble”). V roce 1920 se odebral do Ameriky kde cestoval s Robertem Warwickem (“The Dauntless Three”) a následně s Fay Bainterem v “East is West”; v newyorském Booth Theatre v lednu 1921 představoval chrámového kněze v Archerově hře s Georgem Arlissem “The Green Goddess” a v září 1922 sklidil velký úspěch jako Alain Sergyll v Empire Theatre v hitu “La Tendresse”.

Před kamerou poprvé vystupoval v Anglii v letech 1917 a 1919 pod Cecilem Hepworthem a následně u filmové společnosti Broadwest v romantickém dramatu THE SNOW IN THE DESERT (1919). Na newyorském jevišti, právě ve hře “La Tendresse”, si ho všiml režisér Henry King a obsadil jej k Lillian Gishové do vedoucí mužské úlohy v dramatu THE WHITE SISTER (1923). Úspěch se dostavil záhy a divadlo poté kvůli filmu prakticky opustil. Stal se populární hvězdou němých filmů, ať už to byly romantické nebo dobrodružné produkce a díky svému vytříbenému a znělému hlasovému projevu nejenže úspěšně přestál příchod zvuku, ale ještě na něm vydělal (v roce 1941 byla na trh uvedena deska s jím nazpívanou vánoční koledou a sklidila velký úspěch, v roce 2005 ji vydal Deutsche Grammophon na CD). Jeho tmavé vlasy a oči spolu s fyzickými a jezdeckými schopnostmi - většinu “kaskadérských” kousků si prováděl až do pozdních let své kariéry sám - vedly recenzenty ke srovnávání se slavným Valentinem a byl také často obsazován do podobných, exotických postav.

"Mluví se o umělcích, kteří nalezli ve své práci osvobození a je to pravda. Můžete se stát někým druhým v dramatičtějším, krásnějším světě.”

První velký úspěch Colman zaznamenal v roce 1930, kdy byl nominován na Cenu Akademie pro “nejlepšího herce”, a to hned ve dvou rolích - v CONDEMNED s Ann Hardingovou a BULLDOG DRUMMOND s Joan Bennettovou (oba 1929). Od té doby se objevil v celé řadě pozoruhodných snímků, patří sem dobrodružné snímky jako RAFFLES (1930), DOBYVATEL INDIE (1935) s Lorettou Youngovou, POD DVOJÍ VLAJKOU (1936) Franka Lloyda s Claudette Colbertovou, THE PRISONER OF ZENDA (1937) kde se objevili David Niven a Mary Astorová, IF I WERE KING (1938, opět v Lloydově režii). drama A TALE OF TWO CITIES (1935), sci-fi fantasy ZTRACENÝ OBZOR (1937) Franka Capry s Thomasem Mitchellem, romantické drama s Greer Garsonovou V ZAJETÍ MINULOSTI (1942) – třetí nominace na Oskara - a ROZRUCH VE MĚSTĚ (1942) s Grantem a Arthurovou. Oskara pro “nejlepšího herce” získal nakonec za postavu herce představujícího Othella, kterého ve filmu DVOJÍ ŽIVOT (1947) opustí jeho vlastní žena.

Jeho první ženou ve skutečnosti byla Thelma Raye (1920-1934), se svojí druhou, divadelní a filmovou herečkou Benitou Humeovou (vzali se roku 1938), od roku 1945 vystupovali v rozhlasovém pořadu “The Jack Benny Program” jako Bennyho sousedi. V letech 1950 – 1952 už pak měli svůj vlastní rozhlasový komediální pořad, “The Halls of Ivy”, který se v letech 1954-55 dostal i na obrazovky. Jedním z Colmanových posledních filmů byla slavná dobrodružná komedie CESTA KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ (1956), kde se představil v menší úloze železničáře. Ronald Colman zemřel v 67 letech v kalifornské Santa Barbaře následkem plicního zánětu. Pohřben byl na místním hřbitově. Zůstala po něm dcera Juliet (1944, s Humeovou). Na hollywoodském “Chodníku slávy” má dnes dvě hvězdy, jednu za filmovou a jednu za televizní tvorbu a v roce 2002 byl Colmanův Oskar u Christie's vydražen za téměř 175 tisíc dolarů.

"Sláva mne oloupila o moji svobodu a uvrhla do vězení. Jeho zlacené stěny a zlatý klíč jej však nečiní nijak snesitelnějším.”

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1957 The Story of Mankind
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
1950 Champagne for Caesar
1947 Dvojí život
The Late George Apley
1944 Kismet
1942 Rozruch ve městě
V zajetí minulosti
1941 My Life with Caroline
1940 Lucky Partners
1939 The Light That Failed
1938 Kdybych byl králem
1937 Zajatec na Zendě
Ztracený obzor
1936 Pod dvojí vlajkou
1935 A Tale of Two Cities
Dobyvatel Indie
The Man Who Broke the Bank at Monte Carlo
1934 Bulldog Drummond Strikes Back
1933 The Masquerader
1932 Cynara
1931 Arrowsmith
The Unholy Garden
1930 Raffles
The Devil to Pay!
1929 Bulldog Drummond
Condemned!
The Rescue
1928 Two Lovers
1927 The Magic Flame
The Night of Love
1926 Beau Geste
Kiki
The Winning of Barbara Worth
1925 A Thief in Paradise
Her Sister from Paris
His Supreme Moment
Sporting Venus, The
Stella Dallas
The Dark Angel
Vějíř lady Windermerové
1924 Her Night of Romance
Romola
Tarnish
Twenty Dollars a Week
1923 The Eternal City
The White Sister
1921 Handcuffs or Kisses
1920 Anna the Adventuress
Black Spider, The
Son of David, A
1919 Daughter of Eve, A
Sheba
Snow in the Desert
Toilers, The
1917 The Live Wire

TV seriály

1954 The Halls of Ivy (TV seriál)

Dokumentární

1999 The Making of 'Lost Horizon'
1988 Entertaining the Troops - a.z.
The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1983 The Moviemakers (TV seriál)
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1955 Screen Snapshots: Ramblin' Round Hollywood - a.z.
1953 Screen Snapshots: Spike Jones in Hollywood
1945 Screen Snapshots Series 25, No. 4: Hollywood Celebrations
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 9
1934 Movie Memories #2 - a.z.
1933 Hollywood on Parade No. A-13

Host

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace