foto

Claude Dauphin

  • nar. 19.8.1903
    Corbeil-Essonnes, Essonne, Francie
  • zem. 16.11.1978 (75 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Kdysi slavný francouzský herec Claude Dauphin se narodil v Corbeil-Essonnes (dnes součást Paříže) a ve skutečnosti se jmenoval Claude Marie Eugene Legrand. Umělecké sklony měl v genech; jeho otec Étienne Maurice Legrand (1872-1934) byl sice v civilním životě právníkem a úředníkem, ale pod uměleckým pseudonymem Franc Nohain se proslavil jako spisovatel a autor operetních libret. Jeho starší syn Jean-Marie Legrand (1900-1981) byl stejně jako otec právníkem, ale i v něm se probudily umělecké geny a pod jménem Jean Nohain byl spisovatelem, skladatelem, textařem a scénáristou.

Není divu, že pod vlivem rodinného prostředí si i Claude našel cestu k divadlu, kde původně začal pracovat jako výtvarník. Netrvalo ale dlouho a jeho sympatická tvář spolu s nesporným hereckým talentem našla uplatnění i na jevišti, kde začal vystupovat již ve dvacátých letech, v této době přijal také umělecké jméno Dauphin vycházející z rodného příjmení jeho matky. Do světa filmu vstoupil Claude Dauphin hned po nástupu zvukového filmu, nikoli ovšem jako herec, ale překvapivě v úloze dabéra. Namluvil totiž jednu ze zvířecích postav v dodnes obdivuhodně zpracovaném animovaném filmu LE ROMAN DE RENARD (1930). O rok později pak debutoval na filmovém plátně i jako herec, poprvé ve filmu VŠECHNO, CO SE DĚJE (Tout s'arrange, 1931), zatím jen ve vedlejší roli. Následně začal točit několik filmů ročně a přes středně velké role postupně přecházel k hlavním postavám. V rámci jeho početné filmografie, která zahrnuje přes 120 titulů, je sice nevýznamná komedie K URNÁM, OBČANÉ! (Aux urnes, citoyens!, 1932), při jejím natáčení se ale poprvé setkal se svou pozdější manželkou Rosine Dérean (1910-2001).

V následujících letech dělil Claude Dauphin své aktivity mezi film a divadlo, jeho nejčastějším jevištním působištěm byla scéna Théâtre du Gymnase. Ze stále bohaté práce pro film (například v roce 1933 natočil sedm filmů) si zmínku zaslouží veselohra NEČEKANÝ VÝLET (Le voyage imprévu, 1934), která byla oceněna zvláštní cenou poroty na mezinárodním festivalu v Benátkách. Zážitek s vyššími uměleckými hodnotami pak představovaly filmy NEJSME ŽÁDNÉ DĚTI (Nous ne sommes plus des enfants, 1937), VCHOD PRO UMĚLCE (Entrée des artistes, 1938) nebo CONFLIT (1938), v menší roli se objevil také ve výpravném historickém eposu PERLY Z KORUNY (Les perles de la couronne, 1937).

V roce 1937 se Claude Dauphin oženil s již zmíněnou Rosine Dérean, načež spolu koupili venkovské sídlo v Genille u Tours. Rosine rezignovala na další hereckou kariéru a žila v soukromí, zatímco Claude Dauphin nadále točil filmy a i v Němci okupované Francii patřil k vyhledávaným hereckým představitelům šarmantních mladých mužů převážně nekonfliktního charakteru, přičemž hrál velké role po boku největších ženských hvězd francouzského filmu.

Po dokončení filmu ROZKOŠNÁ PŘÍHODA (La belle aventure, 1942) Claude Dauphin odešel tajně do Velké Británie, kde se připojil k osvobozenecké armádě Charlese de Gaulla a jako dobrovolník začal bojovat proti Německu. Do nepříjemné situace tím ovšem přivedl svou manželku, která zůstala ve Francii – Rosine Dérean byla nakonec v roce 1944 za činnost v odboji zatčena a deportována do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Dauphin se domů vrátil již v roce 1944 v rámci osvobození Francie, zatímco Rosine setrvala v německém vězení až do konce války. Dauphin mezitím začal znovu točit filmy, titulní roli hrál například v přepisu klasické předlohy CYRANO Z BERGERACU (Cyrano de Bergerac, 1945). Koncem čtyřicátých let začal postupně klesat význam Dauphinových rolí, v několika filmech se později ale znovu uplatnil pouze díky hlasu – jako vypravěče jsme jej mohli zaznamenat například ve slavných TŘECH MUŠKETÝRECH (Les trois mousquetaires, 1953).

Ještě před návratem manželky navázal Dauphin intimní vztah s mladou herečkou Anne Vernon (*1924), která naléhala, aby se rozvedl. Claude Dauphin to ale s ohledem na těžkou životní zkušenost své manželky několik let odmítal. Nakonec se sice počátkem 50. let rozvedli, ale novou Dauphinovou manželkou se v roce 1953 stala herečka Maria Mauban (*1924), s níž měl již pětileté dítě. Jejich manželství však nemělo dlouhého trvání a rozpadlo se již po dvou letech v roce 1955. V témže roce se pak Dauphin oženil potřetí, a sice s americkou herečkou Normou Eberhardt, jejíž význam ve srovnání s jeho předchozími partnerkami značně pokulhává.

Sňatek s americkou herečkou vyplynul z Dauphinovy práce mimo Francii v padesátých letech; tehdy často točil v Británii a USA, kde se stal populárním představitelem francouzských typů. Jeho angažmá v zámoří také vysvětluje fakt, že se neobjevil v některých ambiciózních francouzských projektech, v nichž se jinak objevili prakticky všichni, kdo v té době ve filmu něco znamenali (například historický velkofilm KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m'était conté, 1953).

Z dekády let šedesátých stojí za zmínku mezinárodní projekty, na kterých se Francie více či méně podílela. Šlo například o úsměvný retrospektivně vyprávěný příběh LADY L (1965) se Sophií Loren v hlavní roli nebo o velkoryse koncipovaný válečný film HOŘÍ UŽ PAŘÍŽ? (Paris brûle-t-il?, 1966). V šedesátých a sedmdesátých letech hrál Claude Dauphin hodně také v divadle, častěji vystupoval například na scéně Théâtre de l'Athénée, naposledy účinkoval v Théâtre Odéon. Sporadicky se znovu vracel k natáčení filmů ve Spojených státech, naposledy před kamerou stál ve francouzském seriálu VOLTAIRE (1978) a v britském televizním filmu BÍDNÍCI (Les Miserables, 1978).

Claude Dauphin zemřel v Paříži 16. listopadu 1978 ve věku 75 let. Zanechal po sobě dvě děti a obě se věnují taktéž práci u filmu. S druhou manželkou Marií Mauban měl syna Jean-Claude Dauphina (*1948), který dnes patří k významným francouzským hercům. V době svého pobytu v Americe koncem padesátých let udržoval Claude Dauphin nemanželský poměr s herečkou Rudou Michelle a z jejich vztahu se narodila dcera Antonia Dauphin (*1958), která je též herečkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1978 Bídníci (TV film)
Pion, Le
Páni ouřadové (TV film)
1977 La Vie devant soi
Point de mire, Le
1976 Anacoreta, El
Mado
Nájemník
Siècle des lumières, Le (TV film)
1975 Důležité je milovat
Náhradník
Růžové poupě
Théâtre de Tristan Bernard, Le (TV film)
1974 P... respectueuse, La (TV film)
1973 Au rendez-vous de la mort joyeuse
Chceme plukovníky
Vogue la galère (TV film)
1972 Kraksa
Églantine
1970 Berlin Affair (TV film)
1969 Hard Contract
The Madwoman of Chaillot
1968 Adolphe, ou l'âge tendre
Barbarella
1967 Da Berlino l'apocalisse
Dva na cestě
Lamiel
Une et l'autre, L'
1966 Grand Prix
Hoří v Paříži?
Un beau dimanche (TV film)
1965 Lady L
Zločin v expresu
1964 La bonne soupe
The Visit
1963 Symphonie pour un massacre
1962 Tiara Tahiti
Ďábel a desatero
1960 The Full Treatment
1959 Crime of Passion (TV film)
Pourquoi viens-tu si tard?
1958 Mon coquin de père
The Quiet American
1956 Paříž, hotel Palace
1955 Špatné známosti
1954 Nous irons à Valparaiso (TV film)
Phantom of the Rue Morgue
1953 Innocents in Paris
Little Boy Lost
Tři mušketýři
1952 Adorables créatures
April in Paris
Duel à travers les âges, Le
Radovánky
Zlatá hříva
1951 Mademoiselle Modiste
1950 Deported
La Petite chocolatière
1949 Ainsi finit la nuit
Inconnu d'un soir, L'
Jean de la Lune
1948 Bal des pompiers, Le
Báječný Henry
Croisière pour l'inconnu
Parade du rire
1947 Rendez-vous à Paris
Route sans issue
Éventail, L'
1946 Non siamo sposati
Nous ne sommes pas mariés
Tombé du ciel
Une femme coupée en morceaux
1945 Cyrano de Bergerac
Dorothée cherche l'amour
Félicie Nanteuil
1944 Anglicky snadno a rychle
1943 Deux timides, Les
Une femme dans la nuit
1942 Hommes sans peur, Les
Petits riens, Les
Promesse à l'inconnue
Rozkošná příhoda
Une femme disparaît
1941 Étrange Suzy, L'
1940 Battement de coeur
Cavalcade d'amour
Monde tremblera, Le
Paris - New York
Surprises de la radio, Les
1938 Brána k umění
Conflit
1937 Fessée, La
Les Perles de la couronne
1936 Faisons un rêve...
Route heureuse, La
1935 Retour au paradis
Voyage imprévu, Le
1934 Dédé
Nous ne sommes plus des enfants
1933 Boubouroche
D'amour et d'eau fraîche
Dcera pluku (francouzská verze)
L'abbé Constantin
Le rayon des amours
Les surprises du sleeping
Pas besoin d'argent
1932 Aux urnes, citoyens!
Claire de lune
Paris-Soleil
Un homme heureux
Une jeune fille et un million
1931 Figuration
Fortune, La
1930 Roman de Renard, Le

TV seriály

1979 Un comédien lit un auteur (TV seriál)
1978 Voltaire (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
A hlavně mi nelži (S01E01)
1967 Malican père et fils (TV seriál)
1964 Bajky podle La Fontaina (TV seriál)
1955 Paris Precinct (TV seriál)

Dokumentární

1974 T'es fou Marcel
1972 Dans le jardin de Franc-Nohain (TV film)
1967 Cinéma de notre temps: Jacques Becker (TV film)
Cinéma du diable, Le
1966 Lumière
1960 Matisse ou Le talent de bonheur
1948 Paříž 1900
Van Gogh

Host

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace