foto

John Phillip Law

  • nar. 7.9.1937
    Hollywood, California, USA
  • zem. 13.5.2008 (70 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Phillip Law byl americký herec, který si připsal na účet více než stovku rolí v různých filmech. Diváci jej znají především pro roli slepého anděla Pygara v kultovním sci-fi snímku BARBARELLA /1968/ s Jane Fonda a z filmu THE LOVE MACHINE /1971/, kde ztvárnil postavu moderátora Robina Stonea. S Alexandrou Hay účinkoval v „acid komedii" SKIDOO /1968/.

Law se narodil v Los Angeles, herečce Phyliss Sallee a šéfovi Los Angeleské policie Johnu Lawovi. Jeho bratr Thomas Augustus Law /známý jako Tom Law/ je také hercem. S Eli Kazanem studoval v 60.letech na Lincoln Center Repertory Theater. Chodil na hodiny dramatu na University of Hawaii.

Vysoký a pohledný mladý muž s modrýma očima se stal mužským sex symbolem Ameriky 60.let. Byl VIP hostem rezidence Playboy Mansion zakladatele Playboye Hugha Hefnera a častým návštěvníkem hollywoodské smetánky. I když nikdy nedosáhl statusu filmové superstar, stal se populárním akčním hrdinou, zejména italských filmů, fantasy, sci-fi, komedií, westernů, válečných filmů aj.

Law zazářil v thrilleru DANGER: DIABOLIK /1968/, v dramatu s Rodem Steigerem THE SERGEANT /1968/ a v roli ruského námořníka zastrčeného v zapadlé vesnici v Nové Anglii, THE RUSSIANS ARE COMING, THE RUSSIANS ARE COMING /1966/ s Alanem Arkinem. Law hrál ve filmu Rogera Cormana VON RICHTHOFEN AND BROWN /1971/, kde ztvárnil postavu Manfreda von Richthofena a kde Roye Browna hrál Don Stroud. Ve filmu a při leteckých scénách vzlétal a přistával sám Law aby film působil realisticky.

Některé z Lawových filmů se staly klasikou svého žánru jako fantasy THE GOLDEN VOYAGE OF SINBAD /1973/, spaghetti western DEATH RIDES A HORSE /1967/ nebo australský válečný film ATTACK FORCE Z /1982/.

V roce 2001 se objevil v režijním debutu Romana Coppoly CQ, který vzdával hold béčkovým italským sci-fi filmům, ve kterých Law působil během 60.let. Posledním snímkem J.P.Lawa byl film CHINAMAN'S CHANCE /2008/.

V roce 2007 mu doktoři odhalili rakovinu slinivky břišní a předpověděli mu pouze šest měsíců života. Law zemřel 13.května 2008 ve svém domě v L.A. Jeho ostatky byly zpopelněny a zůstaly u jeho dcery Dawn a vnuka Ryana.

Jednu dobu byl ženatý s modelkou Shawn Ryan, s kterou měl výše zmíněnou dceru Dawn.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Citizens
2012 Apocalisse delle scimmie, L'
2008 Chinaman's Chance
2006 Ray of Sunshine
Vic
2004 Tre volti del terrore, I
2002 Curse of the Forty-Niner
2001 CQ
2000 Bad Guys
1999 Wanted
1997 My Ghost Dog
1996 Hindsight
1995 Brennendes Herz
1993 Andělské oči
1992 Europa Mission
Il giorno del porco
Marilyn Alive and Behind Bars
Shining Blood
1991 Alaska Stories
1990 Alienator
Little Women of Today
Nerds of a Feather
1989 Cold Heat
Gorilla
Quattro piccole donne (TV film)
1988 Colpo di stato
Delirio di sangue
Grande storia d'amore, Una (TV film)
Kosmická vzpoura
Otázka cti
Thunder III
1987 Král valčíků
Moon in Scorpio
Útočník
1985 Hitman 2: Americké komando
Night Train to Terror
Rainy Day Friends
1984 Není čas umírat
1983 Tin Man
1982 Útočná síla "Z"
1981 Tarzan, opičí muž
1979 Best Place to Be, The (TV film)
Ombra nell'ombra, Un
1978 Jezdec na bělouši
Tod im November (TV film)
1977 Occhio dietro la parete, L'
1976 Přejezd Kassandra
Sussurro nel buio, Un
Target of an Assassin
1975 Docteur Justice
Točité schodiště
Tu dios y mi infierno
1974 Open Season
Zlatá Sindibádova cesta
1973 Polvere di stelle
1971 Last Movie, The
Love Machine, The
Von Richthofen a Brown
1970 Havajané
Strogoff
1969 Certo, certissimo, anzi... probabile
1968 Barbarella
Diabolik
Seržant
Skidoo
1967 Harém
Když přichází noc
Muž proti muži
1966 Rusové přicházejí! Rusové přicházejí!
1964 Tre notti d'amore
Velká nevěra
1962 Smog
1950 The Magnificent Yankee

TV seriály

1994 Spiderman (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
1973 Mladí a neklidní (TV seriál)

Dokumentární

2013 Actor, The
2000 Mario Bava: Maestro of the Macabre (TV film)

TV pořady

1999 Ray Harryhausen: Working with Dinosaurs (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace