foto

Viveca Lindfors

  • nar. 29.12.1920
    Uppsala, Švédsko
  • zem. 25.10.1995 (74 let)
    Uppsala, Uppsala län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Švédská herečka Viveca Lindfors, vlastním jménem Elsa Viveca Torstensdotter Lindfors,  se narodila v univerzitním městě Uppsala v rodině důstojníka. Kvalitní přípravy na hereckou dráhu se jí dostalo na divadelní herecké škole při Královském dramatickém divadle (Kungliga Dramatiska Teatern), kde se školily významné herecké osobnosti švédského i mezinárodního filmu jako Ingrid Bergman, Max von Sydow či Greta Garbo.

V první polovině 40. let se stala známou filmovou i divadelní herečkou, obsazenou do rolí v mnoha švédských filmech té doby (např. ANNA LANS, BRATROVA ŽENA, TRAGICKÁ SONÁTA). Dle kritiků disponovala vzácným přirozeným talentem, bezprostředním a smyslným šarmem v kombinaci s poměrně sebejistými technickými znalostmi.

V roce 1946 podepsala smlouvu s filmovou společnosti Warner Bros., což jí otevřelo dveře do Hollywoodu. Jejím prvním americkým filmem se stalo ADVENTURES OF DON JUAN (1948), kde po boku slavného Errola Flynna ztvárnila španělskou královnu Margaretu. V dalším hollywoodském filmu NIGHT UNTO NIGHT (1949) si zahrála hlavní ženskou roli s budoucím americkým prezidentem Ronaldem Reaganem. Po těchto dvou filmech  prorazila nejen v továrně na sny, ale úspěch slavila i na divadelních prknech na Broadwayi a v roce 1951 získala americké státní občanství. Celkem natočila v USA 73 filmů.

Za svoji déle než půlstoletí trvající kariéru získala mnoho cen, jako například Stříbrného medvěda za nejlepší ženský herecký výkon (spolu s Ritou Gam) na Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně za film NO EXIT, český ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI (1962), cenu Sundance Film Festival za film RACHEL RIVER (1987), cenu Emmy za nejlepší hostující herečku v seriálu LIFE IS GOES ON v roce 1990. V rodném Švédsku získala v roce 1992 cenu za celoživotní přínos Stockholmského filmového festivalu. Svoji stopu zanechala i v československé kinematografii, když ztvárnila Hanu von Frankenstein v koprodukčním seriálu režiséra Juraje Jakubiska TETA (1987) a na jeho základě vytvořeném filmu PEHAVÝ MAX A STRAŠIDLÁ (1987).

Vivica Lindfors byla celkem čtyřikrát vdaná, z manželství s Harrym Hassem v letech 1941 až 1943, s Folkem Rogardem v letech 1944 až 1948 a Donem Sieglem (režisérem NIGHT UNTO NIGHT) v letech 1949 až 1954 měla tři potomky (John, Lena a Kristoffer). Nejdelší manželství (1954-1972) s Georgem Taborim zůstalo bezdětné.

Jedním z posledních jejích filmů byla HVĚZDNÁ BRÁNA, ve kterém si zahrála roli dcery objevitele hvězdné brány Catherine Langford. Vivica Lindfors zemřela během svého divadelního turné ve svém rodišti Uppsale ve věku 74 let.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

1995 Poslední léto v Hamptonu
Run for Cover
1994 Hvězdná brána
Podivná spravedlnost
1993 Geoffrey Beene 30
Zelda (TV film)
1992 Exiled in America
North of Pittsburgh
1991 Dítě ďábla, dítě boží (TV film)
Goin' to Chicago
Velká sázka
Zandalee
1990 Luba
Vymítač ďábla III
1989 Forced March
Matter of Conscience, A (TV film)
Misplaced
1988 Ann Jillian Story, The (TV film)
1987 Pehavý Max a strašidlá
Rachel River
Unfinished Business
1985 Going Undercover
Secret Weapons (TV film)
The Sure Thing
1984 Doctor's Story, A (TV film)
Passions (TV film)
Silent Madness
Three Wishes of Billy Grier, The (TV film)
1983 Dies rigorose Leben
1982 Creepshow
Divorce Wars: A Love Story (TV film)
Inside the Third Reich (TV film)
1981 Best Little Girl in the World, The (TV film)
For Ladies Only (TV film)
Ruka
1980 Innan vintern kommer (TV film)
Marilyn: The Untold Story (TV film)
Mom, the Wolfman and Me (TV film)
Playing for Time (TV film)
1979 Hlasy
Linus eller Tegelhusets hemlighet
Natural Enemies
1978 Girlfriends
Question of Guilt, A (TV film)
Svatba
1977 Tabu
1976 Vítejte v L.A.
1975 The Tenth Level (TV film)
1973 Campana del infierno, La
Takoví jsme byli
1972 Dům bez hranic
1970 El coleccionista de cadáveres
Žena s tajenkou
1969 Coming Apart
1967 Deník Anny Frankové (TV film)
Oscuros sueños eróticos de agosto
1965 Brainstorm
Sylvia
1963 Affair of the Skin, An
Proklatci
1962 The Paradine Case (TV film)
Za zavřenými dveřmi
1961 Král králů
1960 Emperor's Clothes, The (TV film)
The Story of Ruth
1958 Gardový seržant
I Accuse!
Weddings and Babies
1957 Halliday Brand, The
1955 Moonfleet
Útěk do bezpečí
1952 No Time for Flowers
The Raiders
1951 Die Vier im Jeep
Journey Into Light
1950 Backfire
Dark City
No Sad Songs for Me
The Flying Missile
This Side of the Law
1949 Night Unto Night
Singoalla
1948 Adventures of Don Juan
To the Victor
1946 I dödens väntrum
1945 Den allvarsamma leken
Maria på Kvarngården
Svarta rosor
1944 Jag är eld och luft
Nebbie sul mare
Tragická sonáta
1943 Anna Lans
Bratrova žena
1942 Donna del peccato, La
Gula kliniken
Morgondagens melodi
1941 I paradis...
Tänk, om jag gifter mig med prästen
1940 Snurriga familjen

TV seriály

1993 Právo a pořádek (TV seriál)
Black Tie (S04E05)
1989 Flickan vid stenbänken (TV seriál)
1987 Teta (TV seriál)
1976 De lyckligt lottade (TV seriál)
1961 Theatre '62 (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2008 Morris Engel: The Independent - a.z.
1996 Al Pacino - Richard III.
1961 Varšavské ghetto
1953 Panorama (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1987 Unfinished Business

Scenáristická filmografie

Filmy

1987 Unfinished Business
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace