foto

Stanislav Barabáš

  • nar. 4.2.1924
    Kalinka, Československo
  • zem. 1.8.1994 (70 let)
    Hamburk, Hamburg, Německo

Biografie

Jeden z popredných režisérov československej novej vlny, Stanislav Barabáš, sa narodil 4.2.1924 v obci Kalinka (dnes Vígľašská Huta-Kalinka). Pomerne nedocenený a opomínaný režisér výrazne ovplyvnil československú kinematografiu 60. rokov a významne sa zaslúžil o prechod z obdobia ideológiou poznačeného schematizmu, ku slobodným „novovlnným“ filmom.

Vyštudoval pražskú FAMU a svoju cestu kinematografiou započal dokumentárnou tvorbou v rokoch najhlbšieho schematizmu a dogmatizmu. To poznačilo aj jeho dokumentárny film s názvom Za slobodu (1955), podľa scenára Romana Kaliského, v ktorom sa zaoberal Slovenským národným povstaním. V tom čase tiež nakrúcal televízne inscenácie, hry, krátkometrážne filmy, na ktorých sa podieľal aj ako scenárista a pracoval tiež ako redaktor Vojenského mesačníka v Československej armádnom filmovom štúdiu Praha či ako pomocný režisér na filmoch Paľa Bielika, Štyridsaťštyri (1957) a Kapitán Dabač (1959).

Jeho prvý hraný film Pieseň o sivom holubovi (1961) znamenal obrat v československej filmovej tvorbe, či už vďaka použitiu netradičných formálnych postupov, alebo odklonu od jednostrannosti zobrazovania postáv a predznamenal tak príchod novej éry. Pieseň o sivom holubovi je opäť filmom o SNP, ktorým sa chcel Barabáš rehabilitovať za jeho predchádzajúci film Za slobodu. Jedná sa o voľný cyklus poviedok, ktorého nóvum je tiež v tom, že Povstanie je videné detskými očami. Tento film si získal uznanie na festivale v Cannes aj v Benátkach, kde získal cenu poroty.

Jeho druhý film Trio Angelos (1963), zobrazujúci postupný rozpad skupiny akrobatov, opäť využíva netradičné formálne postupy a existenciálne skúma zmysel ľudskej činnosti a túžob. Prejavuje sa tu tiež jeho sklon k prelínaniu psychologických tém a etiky. Jeho najznámejším filmom sa stal Zvony pre bosých (1965), v ktorom sa opäť vrátil ku tematike 2. svetovej vojny. Aj tu sa Barabáš, skôr než na historickú vernosť, zameral na človeka, ktorý sa ocitol v extrémnej situácii a na absurdnosť vojny. Nasledoval film Tango pre medveďa, satira na reálny socializmus, v ktorom odkrýval jeho biedu a pretvárku. Na festivale Viennale si získal uznanie divákov aj kritikov.

Jeho posledným Československým a zároveň formálne najvyspelejším dielom sa stala adaptácia Dostojevského poviedky Krotká (1968), v ktorej spojil analytické a formálne snaženie slovenského filmu do štúdie o záhade človeka a rozpade vzťahu. Film získal ocenenie Grand Prix na medzinárodnom filmovom festivale Monte Carlo v r. 1968. Po udalostiach v auguste roku 1968 Stanislav Barabáš opustil Československo a emigroval do Kanady, kde istý čas pôsobil v Kanadskom filmovom ústave, avšak usadil sa až v Hamburgu, kde nakoniec aj umiera.

Vo svojej exilovej tvorbe, ktorá je rozsiahla a cenená, pracoval pre televíziu v Mníchove i Hamburgu. Splnil si tiež svoj sen keď nakrútil film Inferno (1973), adaptáciu autobiografického Strindbergovho diela písaného formou denníkov či adaptáciu Dostojevského Večného manžela (1969). Stanislav Barabáš zomrel náhlou smrťou 1.8.1994 v Hamburgu.

Kristusazapad

Režijní filmografie

Filmy

1991 Místo činu - Týna (TV film)
1989 Tatort - Armer Nanosh (TV film)
1988 A temnota zahalila zem
Tatort - Spuk aus der Eiszeit (TV film)
1985 Sonntag (TV film)
1984 Friedenmacher, Die (TV film)
1982 Ich werde warten (TV film)
Komplizen, Die (TV film)
Tatort - Blaßlila Briefe (TV film)
1981 Fahrt nach Schlangenbad, Die (TV film)
1975 Comenius (TV film)
1973 Der Blaue Hotel (TV film)
Inferno (TV film)
1972 Erbschaft, Die
1971 Einfach sterben... (TV film)
1970 Jonas oder Der Künstler bei der Arbeit (TV film)
1969 Ewige Gatte, Der
Večný manžel (TV film)
1967 Krotká (TV film)
1966 Tango pre medveďa
1965 Zvony pre bosých
1963 Trio Angelos
1961 Pieseň o sivom holubovi

TV seriály

1978 Onkel Bräsig (TV seriál)
1970 Místo činu (TV seriál)

Dokumentární

1955 Za slobodu
1953 Písně hrdinů
1951 Hrdinovia práce

Scenáristická filmografie

Filmy

1973 Inferno (TV film)
1970 Jonas oder Der Künstler bei der Arbeit (TV film)
1969 Ewige Gatte, Der
1967 Krotká (TV film)

Fanoušci tvůrce