foto

James Farentino

  • nar. 24.2.1938
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 24.1.2012 (73 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Farentino byl americký herec. Hrál ve více než stovce televizních, filmových a divadelních rolí. Mezi nejznámější patří sci-fi THE FINAL COUNTDOWN /1980/, britsko-italský miniseriál JESUS OF NAZARETH /1977/ a slavný americký seriál DYNASTY /1981-1989/.

Farentino se narodil v New Yorku, kde navštěvoval místní školu a posléze studoval herectví a drama na katolické škole. V 50. a 60.letech vystupoval zejména na divadelních prknech a sem tam získal i pár rolí v televizi. Jako guest star účinkoval spolu s Efremem Zimbalistem Jr. v epizodě „Super-Star" v drama seriálu THE REPORTER /1964/, kde hlavní roli ztvárnil Harry Guardino. V pozdním roku 1967 se objevil ve westernovém seriálu Barryho Sullivana THE ROAD WEST /1966-1967/ a spolu s Patty Duke v komediálním dramatu ME, NATALIE /1969/.

Farentino byl jedním z právníků v TV seriálu společnosti NBC, THE BOLD ONES /1969-1972/, ve kterém hrál Burl Ives a Joseph Campanella. Dvakrát účinkoval v antologickém televizním seriálu NIGHT GALLERY /1970-1973/, poprvé s Michele Lee v epizodě „Since Aunt Ada Came to Stay" a podruhé s Joannou Pettet v díle nazvaném „The Girl With The Hungry Eyes". V krimi seriálu COOL MILLION /1972/ ztvárnil hlavní roli bývalého agenta CIA Jeffersona Keyese, rozjíždějícího svou vlastní detektivní kancelář.

V roce 1978 byl nominován na cenu Emmy Award za mimořádný herecký výkon ve vedlejší roli za ztvárnění postavy svatého Petra v mini seriálu Jesus Nazareth. Jako Frank Chaney hrál v krátce vysílaném seriálu BLUE THUNDER /1984/ natočeném dle stejnojmenného filmu s Royem Scheiderem. V pozdních 90.letech se objevoval sporadicky v lékařském seriálu ER /1994-2009/, kde ztvárnil roli otce hlavní postavy Douga Rosse v podání George Clooneyho.

James Farentino byl čtyřikrát ženat. Poprvé s Elizabeth Ashley /1962-1965/, poté s Michele Lee /1966-1982/, s kterou měl syna Davida, následovala Debrah Farentino /1985-1988/ a poslední byla Stella Farentino  /1994-až do jeho smrti/.

V roce 1993 byl Farentino obviněn ze stalkingu jeho bývalé přítelkyně Tiny Sinatry /nejmladšího potomka Franka Sinatry/. 23.července 1991 byl Farentino zatčen ve Vancouveru, kde kanadská policie zadržela balíčk 3,2 gramu kokainu určeného k dodání na jeho hotelový pokoj. Mezitím ve městě natáčel TV film Miles From Nowhere. Byl obviněn z držení kokainu a následně propuštěn na kauci. V roce 2010 byl Farentino zatčen za ublížení na zdraví vůči člověku, který vnikl do jeho domu. Po složení 20.000 dolarů byl Farentino propuštěn.

24.ledna 2012, zemřel Farentino na srdeční infarkt v Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles. Bylo mu 73 let.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2000 Murder in the Mirror (TV film)
Termination Man
The Last Producer
Ženy noci
1998 Skandální příběh Jacqueline Susannové (TV film)
1996 Střelený
1995 Láska navzdory osudu (TV film)
1994 Hluboko dolů
Honor Thy Father and Mother: The True Story of the Menendez Murders (TV film)
One Woman's Courage (TV film)
1992 Miles from Nowhere (TV film)
Nikdo nechtěl naslouchat (TV film)
1990 Common Ground (TV film)
Polda na zabití (TV film)
1989 Její alibi
Nahá lež (TV film)
1988 Red Spider, The (TV film)
Who Gets the Friends? (TV film)
1987 Family Sins (TV film)
1986 Osudná neděle (TV film)
1985 Nezapomenutelné léto (TV film)
Picking Up the Pieces (TV film)
Čtvrtý z mudrců (TV film)
1984 Povolení vraždit (TV film)
1983 Cradle Will Fall, The (TV film)
1982 Something So Right (TV film)
1981 Evita Perónová (TV film)
Mrtví a pohřbení
1980 Tajemná záře nad Pacifikem
1979 Náš syn Ronchie (TV film)
Silent Victory: The Kitty O'Neil Story (TV film)
1978 No Margin for Error (TV film)
1977 Ježíš Nazaretský (TV film)
Possessed, The (TV film)
1975 Crossfire (TV film)
1974 Elevator, The (TV film)
1972 Cool Million (TV film)
Family Rico, The (TV film)
Longest Night, The (TV film)
1971 Birdbath (TV film)
Vanished (TV film)
1970 Storia di una donna
1969 Já, Natálie
Whole World Is Watching, The (TV film)
1968 Sound of Anger, The (TV film)
1967 Banning
Ride to Hangman's Tree
Rosie!
Wings of Fire (TV film)
1966 Pad and How to Use It, The
Smrt obchodního cestujícího (TV film)
1965 Válečník
1964 Ensign Pulver
Psychomania
1963 Violent Midnight

TV seriály

1996 Pohotovost (TV seriál)
Léčitelé (S02E16)
Vítáme miminko (S02E15)
Správná věc (S02E14)
1992 Julie (TV seriál)
1988 Tajemství Sahary (TV seriál)
1986 Hříchy (TV seriál)
1985 Mary (TV seriál)
1984 Blue Thunder (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)
Love Story (TV seriál)
1972 Cool Million (TV seriál)
1969 The Bold Ones: The Lawyers (TV seriál)
1965 Run for Your Life (TV seriál)

Dokumentární

2000 Intimate Portrait: Linda Evans (TV film)
1999 Christopher Jones: The E! True Hollywood Story (TV film)
Intimate Portrait: Michele Lee (TV film)

TV pořady

1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace