foto

Leopold Haverl

  • nar. 16.2.1936
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 5.2.2016 (79 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Leopold Haverl sa narodil 16.2.1936 v Bratislave. Vyrastal v tieni divadla. Jeho otec bol osvetľovačom v Slovenskom národnom divadle a práve z osvetľovacieho mostíka sledoval Leopold prvé predstavenia. Najskôr ho lákala hudba a predstavoval si, že bude skladať piesne. Nakoniec vyhralo divadlo. Hudbe však ostal verný a hrá na gitaru a klavír. Tvrdí, že receptom na dlhovekosť je vnútorný pokoj. Relaxuje v záhradke a na prechádzkach so psom.

Štúdium herectva absolvoval v roku 1954 na ODK pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Pôsobil v rôznych divadlách. V rokoch 1954-1960 v Dedinskom divadle, 1960-1965 v Krajovom divadle v Trnave, následne do roku 1968 v Divadle poézie v Bratislave a od 5.8.1965 je členom činohry Slovenského národného divadla.

Účinkoval v mnohých divadelných predstaveniach, bol básnikom Villonom, kniežaťom Andrejom v Piscatorovej dramatizácii Vojny a mieru, rytierom Falstaffom z Henricha IV., Raskoľnikovom ale aj nezabudnuteľným rozprávačom v muzikáli Na skle maľované.

Nakrútil množstvo televíznych filmov, hier a seriálov. Má mimoriadne široký herecký register, ktorý zahŕňa rozprávky SVETSKÁ KRÁSA, POLEPETKO, DÚHOVÁ PANNA, komédie ŽENSKÝ ZÁKON, VESELÉ PANIE Z WINDSORU, drámy HÁJNIKOVA ŽENA a VIŠŇOVÝ SAD, televízne seriály ŽIVOT BEZ KONCA, ALŽBETIN DVOR či POVSTALECKÁ HISTÓRIA. Naposledy sme ho mohli vidieť v epizódnej úlohe v KRIMINÁLKE STARÉ MESTO.

Hlasom Leopolda Haverla sa k nám prihovárajú rôzne postavy strieborného plátna. K najznámejším patrí profesor Dumbledore zo série o Harrym Potterovi a čarodejník Gandalf z Pána prsteňov.

Želmíra "Želik" Ťapayová

Herecká filmografie

Filmy

2014 Chrobák v hlave (divadelní záznam)
Piknik (TV film)
2009 Zasaženi bleskem (TV film)
2005 Adam Šangala (divadelní záznam)
2001 Za mestskými múrmi: Kováč Juraj (TV film)
2000 Ako divé husi (TV film)
Duhová panna (TV film)
1999 Rozprávanie neznámeho človeka (TV film)
Rozum nadovšetko (TV film)
1998 Opojenie z premeny (TV film)
1997 Pacho sa vracia (divadelní záznam)
Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas (TV film)
1996 Herodes a Herodias (TV film)
Sobáš za každú cenu (TV film)
Zlodejka (TV film)
1994 Heloisa (TV film)
Maťo Palica (TV film)
O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
Zo života dona Juana (TV film)
1993 Bakchus (TV film)
Mátohy rárohaté (TV film)
Pod vládou ženy aj na svitaní (TV film)
Profesor Bernhardi (TV film)
Pustatina lásky (TV film)
Tri poviedky s Karolom Machatom (TV film)
1992 Kráľ umiera (TV film)
Najdúch (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Pokus (TV film)
Stratený list (TV film)
Výstrel na Bonaparta (TV film)
1991 Dobrodinec (TV film)
Meteor
Ružová Anička (TV film)
1990 Citové cvičenia (TV film)
Poslední (TV film)
Rozprávka o tichej krajine (TV film)
V rannej hmle
Útrapy z rozumu (TV film)
1989 Barón (TV film)
Mali ste mi to povedať (TV film)
Medveď (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Pohotovosť (TV film)
Tak sa na mňa prilepila (TV film)
Village Romeo and Juliet, A
1988 Dirigent (TV film)
Exemplárny prípad (TV film)
Letiace tiene (TV film)
Mikola a Mikolko
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
Orechové škrupinky (TV film)
Prípad poručíka Seeborna (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Trubadúri z pendloviek (TV film)
Vaša vec, pán komisár (TV film)
Vianočná etuda (TV film)
Zázračná ihla (TV film)
Žartovné rozprávky (TV film)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Kobyla na bielej čiare (TV film)
Modré kráľovstvo (TV film)
Narozeniny režiséra Z. K.
Neďaleko do neba
Pokus o lietanie (divadelní záznam)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
Vytriezvenie (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1986 Hriech (TV film)
Kohút nezaspieva
O siedmich rokoch (TV film)
Polepetko (TV film)
Posledná zastávka (TV film)
Rodina Tjaeldeovcov (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Ľudmilka (TV film)
1985 Deti (TV film)
Hluchý muž na hranici (TV film)
Konečne bude mier! (TV film)
Mlynárka z Arcosu (TV film)
Postupimská konferencia 1945 (TV film)
Tri krát tri je deväť (TV film)
1984 A keď som stretol lásku (TV film)
Berdiho koberec (TV film)
Búrka (TV film)
Loktibrada (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
O mužoch, ženách a deťoch (TV film)
Profesor na bielom koni (TV film)
Seminárna práca (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Putování Jana Amose
Rozprávkový kráľ (TV film)
Šanca (TV film)
Žakýlska Veronka (TV film)
1982 Ako sa neoženiť (TV film)
Hra na kocúra (TV film)
Keď radí strach (TV film)
Kronika (TV film)
Slávne dievčatko (TV film)
Trojklanný nerv (TV film)
Veľké šťastie (TV film)
Zločin a pokánie (TV film)
1981 Fatamorgána (TV film)
Macbeth (TV film)
Noční jezdci
Obyčajné rozmery (TV film)
Plavčík a Vratko
Popoluška (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Škola žien (TV film)
1980 Demokrati
Falošný peniaz (TV film)
Horacius (TV film)
Hordubal
Hra bez lásky (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Podobizeň prvej lásky (TV film)
Prelom (TV film)
Princezná s jedným krídlom a jednou plutvou (TV film)
Profesorova dcéra (TV film)
Prvé lásky (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
Zbraně noci - síla dne (TV film)
Čarovná čaša (TV film)
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Chobotnica (TV film)
Drevená figúrka (TV film)
Dôsledne ukrývané dokumenty (TV film)
Jubilejné spomienky (TV film)
Maľované na dreve (TV film)
Na vysokej skale: Krásna Ľudmila (TV film)
Olejkár (TV film)
Slnečné hodiny (TV film)
Tři od moře
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
Vynes na horu svoj hrob (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
1978 Ak to ktokoľvek z vás prežije (TV film)
Buky podpolianske (TV film)
Duša spoločnosti (TV film)
Elektra (TV film)
Gábor Vlkolinský (TV film)
Kamenný chlapec (TV film)
Muž z Manassasu (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Sesternica Beta (TV film)
Višňový sad (TV film)
Vydierač z poblúznenia (TV film)
Vysoká cena (TV film)
1977 Chlapi (TV film)
Dievča s blankytnými očami (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Penelopa
Poslední parlamentári (TV film)
Poviem vám, ako zahynul (TV film)
Príležitosť pre osamelého muža (TV film)
Skrat (TV film)
Súkromná vojna
Vojna a mier (divadelní záznam)
Vojáci Svobody I. - IV.
Vzkriesenie Míny (TV film)
Vítězný lid
Zrcadlení
Červený muškát (TV film)
Železný zákon (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Andersonvillský proces (TV film)
Demeterovci (TV film)
Hlas toho tretieho (TV film)
Jeden stříbrný
Karambol (TV film)
Keď zašumia biele brezy (TV film)
Kongres v Neapole (TV film)
Krásna neznáma (TV film)
Postup (TV film)
Prvá nadovšetky (TV film)
Päť opôn (TV film)
1975 Alizuna (TV film)
Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Minúta rozhodnutia (TV film)
Pomsta (TV film)
Posledný prípad advokáta Saint Ponsa (TV film)
Svetská krása (TV film)
1974 Barbarské variácie (TV film)
Do zbrane, kuruci!
Koho si vybral vrah (TV film)
Madame Favart (TV film)
Mont Oriol (TV film)
Operácia Raketa (TV film)
Tajný agent (TV film)
Trasovisko (TV film)
Veža nádeje (TV film)
Únava materiálu (TV film)
Šuster, drž sa kopyta! (TV film)
1973 Dynamit (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Manželstvo je vždy riziko (TV film)
Monna Vanna (TV film)
Svetlo na spodnej haluzi (TV film)
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
1972 Divá kačka (TV film)
Don Juan (divadelní záznam)
Play mam'zelle Nitouche (TV film)
Policajná návšteva (TV film)
Povíchrica (TV film)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
Ruža z Herátu (TV film)
Tkáčka Maruška (TV film)
Večne mladá história (TV film)
Človek na moste
1971 Hájnikova žena (TV film)
Hľadači svetla
Krompašská vzbura (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
Slávny pes (TV film)
Smutek sluší Elektře (TV film)
Sulamit (TV film)
Vražda v Perryville (TV film)
1970 Ako dvaja našli šťastie (TV film)
Don Quijote zvádza boj (TV film)
Falošný Nero (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Naši pred bránami
Ring voľný (TV film)
1969 Hra o slobode (TV film)
Inferno (TV film)
Molièr (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
1968 Knieža liptovské (TV film)
Mária Tudorová (TV film)
Niet inej cesty
Román o base (TV film)
Traja svedkovia
1967 Anna Christie (TV film)
Dáma (TV film)
Hernani (TV film)
Hrdina (TV film)
Izrafel (TV film)
Červená Roza (TV film)
Štyri strany sveta (TV film)
Štyridsiatyprvý (TV film)
1966 6. júl (TV film)
Alžbeta Anglická (TV film)
Knieža Rastic (TV film)
Siedmy kontinent
Ľahostajní (TV film)
1965 Ľoška zlodej (TV film)
1962 Boxer a smrť
1960 Smrť sa volá Engelchen (TV film)
1959 Kapitán Dabač

TV seriály

2015 Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
další epizody (7)
2014 Divocí koně (TV seriál)
Doktori (TV seriál)
2011 Zlomok sekundy (TV seriál)
2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
Případ zamčeného kostela (S01E07)
2008 Áno, miláčik! (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Beáta (S01E04)
1996 Silvánovci (TV seriál)
1995 Rozprávky zo starého domu (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pes (S03E03)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Alžbeta Castiglione (E01)
1984 Bolo to dávno, pradávno... (TV seriál)
Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
V skrytom bode varu (E04)
další epizody (5)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Petřík a Lucinka v zemi pampelišek (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
Život bez konca (TV seriál)
1980 A teraz sa rozhodni (TV seriál)
1975 Straty a nálezy (TV seriál)
Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1974 Bohatier Ivan (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)

Dokumentární

2014 Návraty k hereckým legendám: Leopold Haverl (TV film)
1997 Portrét (TV seriál)
1976 Komunisté (TV seriál)
1967 Stretnutie s básnikom Pavlom Horovom (TV film)

TV pořady

2015 Inkognito (TV pořad)
2012 Každý deň stretnúť človeka (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2002 Večer plný secesie (TV pořad)
2001 Ponorka na Dunaji (TV pořad)
1997 A teraz tú moju (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
Rodný môj kraj (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace