foto

Leopold Haverl

  • nar. 16.2.1936
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 5.2.2016 (79 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Leopold Haverl sa narodil 16.2.1936 v Bratislave. Vyrastal v tieni divadla. Jeho otec bol osvetľovačom v Slovenskom národnom divadle a práve z osvetľovacieho mostíka sledoval Leopold prvé predstavenia. Najskôr ho lákala hudba a predstavoval si, že bude skladať piesne. Nakoniec vyhralo divadlo. Hudbe však ostal verný a hrá na gitaru a klavír. Tvrdí, že receptom na dlhovekosť je vnútorný pokoj. Relaxuje v záhradke a na prechádzkach so psom.

Štúdium herectva absolvoval v roku 1954 na ODK pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Pôsobil v rôznych divadlách. V rokoch 1954-1960 v Dedinskom divadle, 1960-1965 v Krajovom divadle v Trnave, následne do roku 1968 v Divadle poézie v Bratislave a od 5.8.1965 je členom činohry Slovenského národného divadla.

Účinkoval v mnohých divadelných predstaveniach, bol básnikom Villonom, kniežaťom Andrejom v Piscatorovej dramatizácii Vojny a mieru, rytierom Falstaffom z Henricha IV., Raskoľnikovom ale aj nezabudnuteľným rozprávačom v muzikáli Na skle maľované.

Nakrútil množstvo televíznych filmov, hier a seriálov. Má mimoriadne široký herecký register, ktorý zahŕňa rozprávky SVETSKÁ KRÁSA, POLEPETKO, DÚHOVÁ PANNA, komédie ŽENSKÝ ZÁKON, VESELÉ PANIE Z WINDSORU, drámy HÁJNIKOVA ŽENA a VIŠŇOVÝ SAD, televízne seriály ŽIVOT BEZ KONCA, ALŽBETIN DVOR či POVSTALECKÁ HISTÓRIA. Naposledy sme ho mohli vidieť v epizódnej úlohe v KRIMINÁLKE STARÉ MESTO.

Hlasom Leopolda Haverla sa k nám prihovárajú rôzne postavy strieborného plátna. K najznámejším patrí profesor Dumbledore zo série o Harrym Potterovi a čarodejník Gandalf z Pána prsteňov.

Želmíra "Želik" Syrovátková

Herecká filmografie

Filmy

2014 Piknik (TV film)
2009 Zasaženi bleskem (TV film)
2001 Za mestskými múrmi: Kováč Juraj (TV film)
2000 Duhová panna (TV film)
1999 Rozprávanie neznámeho človeka (TV film)
Rozum nadovšetko (TV film)
1998 Opojenie z premeny (TV film)
1997 Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas (TV film)
1996 Herodes a Herodias (TV film)
Sobáš za každú cenu (TV film)
Zlodejka (TV film)
1994 Heloisa (TV film)
Maťo Palica (TV film)
O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
Zo života dona Juana (TV film)
1993 Bakchus (TV film)
Mátohy rárohaté (TV film)
Pod vládou ženy aj na svitaní (TV film)
Porucha (TV film)
Profesor Bernhardi (TV film)
Pustatina lásky (TV film)
Tri poviedky s Karolom Machatom (TV film)
1992 Kráľ umiera (TV film)
Najdúch (TV film)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Pokus (TV film)
Stratený list (TV film)
Výstrel na Bonaparta (TV film)
1991 Ako zabiť muža (TV film)
Dobrodinec (TV film)
Meteor (TV film)
Ružová Anička (TV film)
1990 Citové cvičenia (TV film)
Po celé leto (TV film)
Poslední (TV film)
Rozprávka o tichej krajine (TV film)
V rannej hmle
Útrapy z rozumu (TV film)
1989 A Village Romeo and Juliet
Barón (TV film)
Letiace tiene (TV film)
Mali ste mi to povedať (TV film)
Medveď (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Pohotovosť (TV film)
Tak sa na mňa prilepila (TV film)
1988 Dirigent (TV film)
Exemplárny prípad (TV film)
Mikola a Mikolko
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
Orechové škrupinky (TV film)
Prípad poručíka Seeborna (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Trubadúri z pendloviek (TV film)
Vaša vec, pán komisár (TV film)
Vianočná etuda (TV film)
Zázračná ihla (TV film)
Žartovné rozprávky (TV film)
1987 Kobyla na bielej čiare (TV film)
Modré kráľovstvo (TV film)
Narozeniny režiséra Z. K.
Neďaleko do neba
Tá tajovská voda mútna (TV film)
Vytriezvenie (TV film)
Zákon rodu (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1986 Hriech (TV film)
Kohút nezaspieva
O siedmich rokoch (TV film)
Polepetko (TV film)
Posledná zastávka (TV film)
Rodina Tjaeldeovcov (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Ľudmilka (TV film)
1985 Búrka (TV film)
Deti (TV film)
Hluchý muž na hranici (TV film)
Konečne bude mier! (TV film)
Mlynárka z Arcosu (TV film)
Postupimská konferencia 1945 (TV film)
Tri krát tri je deväť (TV film)
Veľká náruč (TV film)
1984 A keď som stretol lásku (TV film)
Berdiho koberec (TV film)
Loktibrada (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
O mužoch, ženách a deťoch (TV film)
Profesor na bielom koni (TV film)
Seminárna práca (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Drotárskym chodníčkom (TV film)
Nehoda v Los Alamos (TV film)
Putování Jana Amose
Rozprávkový kráľ (TV film)
Šanca (TV film)
Škandál (TV film)
Žakýlska Veronka (TV film)
1982 Ako sa neoženiť (TV film)
Hra na kocúra (TV film)
Keď radí strach (TV film)
Kronika (TV film)
Slávne dievčatko (TV film)
Trojklanný nerv (TV film)
Veľké šťastie (TV film)
Zločin a pokánie (TV film)
1981 Fatamorgána (TV film)
Macbeth (TV film)
Noční jezdci
Obyčajné rozmery (TV film)
Plavčík a Vratko
Popoluška (TV film)
Profesorova dcéra (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Čudák (TV film)
Škola žien (TV film)
1980 Demokrati
Falošný peniaz (TV film)
Horacius (TV film)
Hordubal
Hra bez lásky (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Na začiatku cesty (TV film)
Podobizeň prvej lásky (TV film)
Prelom (TV film)
Princezná s jedným krídlom a jednou plutvou (TV film)
Prvé lásky (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
Zbrane noci - sila dňa (TV film)
Čarovná čaša (TV film)
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Chobotnica (TV film)
Drevená figúrka (TV film)
Dôsledne ukrývané dokumenty (TV film)
Jubilejné spomienky (TV film)
Maľované na dreve (TV film)
Na vysokej skale: Krásna Ľudmila (TV film)
Olejkár (TV film)
Slnečné hodiny (TV film)
Tretia patetická (TV film)
Tři od moře
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
Vynes na horu svoj hrob (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
1978 Ak to ktokoľvek z vás prežije (TV film)
Buky podpolianske (TV film)
Duša spoločnosti (TV film)
Elektra (TV film)
Gábor Vlkolinský (TV film)
Kamenný chlapec (TV film)
Muž z Manassasu (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Sesternica Beta (TV film)
Višňový sad (TV film)
Vydierač z poblúznenia (TV film)
Vysoká cena (TV film)
1977 Chlapi (TV film)
Dievča s blankytnými očami (TV film)
Koruna lásky a smrti (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Penelopa
Poslední parlamentári (TV film)
Poviem vám, ako zahynul (TV film)
Príležitosť pre osamelého muža (TV film)
Skrat (TV film)
Súkromná vojna
Vojáci Svobody I. - IV.
Vzkriesenie Míny (TV film)
Vítězný lid
Zrcadlení
Červený muškát (TV film)
Železný zákon (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Andersonvillský proces (TV film)
Balada o uznaní (TV film)
Demeterovci (TV film)
Hlas toho tretieho (TV film)
Jeden stříbrný
Karambol (TV film)
Keď zašumia biele brezy (TV film)
Kongres v Neapole (TV film)
Krásna neznáma (TV film)
Postup (TV film)
Prvá nadovšetky (TV film)
Päť opôn (TV film)
Sen o Krištofovi Kolumbusovi (TV film)
1975 Alizuna (TV film)
Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Minúta rozhodnutia (TV film)
Pomsta (TV film)
Posledný prípad advokáta Saint Ponsa (TV film)
Svetská krása (TV film)
Zrnko prachu (TV film)
1974 Barbarské variácie (TV film)
Do zbrane, kuruci!
Dva životy (TV film)
Koho si vybral vrah (TV film)
Madame Favart (TV film)
Mont Oriol (TV film)
Operácia Raketa (TV film)
Prvý deň sviatočný (TV film)
Serenáda (TV film)
Tajný agent (TV film)
Trasovisko (TV film)
Veža nádeje (TV film)
Únava materiálu (TV film)
Šuster, drž sa kopyta! (TV film)
1973 Dynamit (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Manželstvo je vždy riziko (TV film)
Monna Vanna (TV film)
Svetlo na spodnej haluzi (TV film)
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
Timon Aténsky (TV film)
1972 Divá kačka (TV film)
Dlhé blúdenie (TV film)
Play mam'zelle Nitouche (TV film)
Policajná návšteva (TV film)
Povíchrica (TV film)
Predstavenie vo Fordovom divadle (TV film)
Ruža z Herátu (TV film)
Tkáčka Maruška (TV film)
Večne mladá história (TV film)
Človek na moste
1971 Hájnikova žena (TV film)
Hľadači svetla
Konfigurácia (TV film)
Krompašská vzbura (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
Slávny pes (TV film)
Smútok pristane Elektre (TV film)
Sulamit (TV film)
Vražda v Perryville (TV film)
1970 Ako dvaja našli šťastie (TV film)
Don Quijote zvádza boj (TV film)
Falošný Nero (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Naši pred bránami
Prvý boj (TV film)
Ring voľný (TV film)
Tetovanie (TV film)
Vrah je medzi nami (TV film)
Žiarlivý extremadurčan (TV film)
1969 Figarov rozvod (TV film)
Hodina nad cudzím hrobom (TV film)
Hra o slobode (TV film)
Inferno (TV film)
Moderato cantabile (TV film)
Molièr (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
1968 Knieža liptovské (TV film)
Mária Tudorová (TV film)
Niet inej cesty
Román o base (TV film)
Traja svedkovia
1967 Anna Christie (TV film)
Dáma (TV film)
Hernani (TV film)
Hrdina (TV film)
Izrafel (TV film)
Červená Roza (TV film)
Štyri strany sveta (TV film)
Štyridsiatyprvý (TV film)
1966 6. júl (TV film)
Alžbeta Anglická (TV film)
Knieža Rastic (TV film)
Montserrat (TV film)
Siedmy kontinent
Ľahostajní (TV film)
1965 Ľoška zlodej (TV film)
1962 Boxer a smrť
1960 Smrť sa volá Engelchen (TV film)
1959 Kapitán Dabač

TV seriály

2015 Divocí koně (TV seriál)
Epizoda 68 (S02E68)
Epizoda 67 (S02E67)
Epizoda 66 (S02E66)
další epizody (160)
Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
další epizody (7)
2014 Doktori (TV seriál)
2011 Zlomok sekundy (TV seriál)
2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
Případ zamčeného kostela (S01E07)
2008 Áno, miláčik! (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
2001 Četnické humoresky (TV seriál)
Beáta (S01E04)
2000 Ako divé husi (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1996 Silvánovci (TV seriál)
1995 Rozprávky zo starého domu (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pes (S03E03)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Alžbeta Castiglione (E01)
1984 Bolo to dávno, pradávno... (TV seriál)
Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
V skrytom bode varu (E04)
další epizody (5)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Petřík a Lucinka v zemi pampelišek (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
Život bez konca (TV seriál)
1980 A teraz sa rozhodni (TV seriál)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1974 Bohatier Ivan (TV seriál)
Straty a nálezy (TV seriál)
Naďa (E05)
Peter (E04)
Veronika (E03)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)

Dokumentární

2014 Návraty k hereckým legendám: Leopold Haverl (TV film)
1998 Život ako rieka... (TV film)
1997 Portrét (TV seriál)
1983 Revolučná etuda, Belasé kone na červenej tráve (TV film)
1979 Čas Alfonza Bednára (TV film)
1976 Komunisté (TV seriál)
1973 Šťastie ulietlo nezachytené (TV film)
1972 Dlhá cesta - vyp.
Goralské balady Ľudwika Korkoša - vyp.
1971 Stoj slnko - hýb sa zem (TV film)
1970 Dni sovietskej kultúry na Slovensku - vyp.
1967 Stretnutie s básnikom Pavlom Horovom (TV film)

Divadelní záznam

2014 Chrobák v hlave (divadelní záznam)
2013 Bratia Jurgovci (divadelní záznam)
2005 Adam Šangala (divadelní záznam)
1997 Pacho sa vracia (divadelní záznam)
1990 Samozvanec (divadelní záznam)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Pokus o lietanie (divadelní záznam)
1977 Vojna a mier (divadelní záznam)
1972 Don Juan (divadelní záznam)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
1970 Don Carlos (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2015 Inkognito (TV pořad)
2012 Každý deň stretnúť človeka (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2002 Večer plný secesie (TV pořad)
2001 Ponorka na Dunaji (TV pořad)
1997 A teraz tú moju (TV pořad)
1982 Pamätáte sa? Vianoce (TV pořad)
1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
Rodný môj kraj (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Fanoušci tvůrce