foto

Deborah Harry

  • nar. 1.7.1945 (73 let)
    Miami, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Deborah Ann "Debbie" Harry je americká zpěvačka a příležitostná herečka, známá ale spíš jako hlavní zpěvačka kultovní punk rockové kapely Blondie. V polovině 90.let se prosadila i jako sólová zpěvačka, kdy jejím doprovodem byla kapela The Jazz Passengers. Její filmová kariéra čítá více než 30 filmových rolí a nespočet televizních vystoupeních.

Harry se narodila v Miami na Floridě jako Angela Tremble, kdy byla ve věku tří měsíců adoptovaná Catherine Harry a Richardem Smithem – prodavači dárkového zboží z Hawthorne v New Jersey. V roce 1963 absolvovala střední školu Hawthorne High School a v roce 1965 získala titul Associate of Arts na Centenary College v Hackettstownu v New Jersey. Ještě předtím než se vydala na svou pěveckou dráhu, odstěhovala se na konci 60.let do New Yorku, kde pracovala jako sekretářka pro BBC Radio. Po roce dělala servírku v restauraci a nočním klubu v Max's Kansas City, také go-go tanečnici v klubu Union City v New Jersey a působila take jako Playboy Bunny.

Na konci 60.let nastartovala svou kariéru zpěvačky jako back-vokalistka u folk-rockové kapely The Wind in the Willows, se kterou vydala jedno stejnojmenné album u Capitol Records /1968/. Skupina nahrála i druhé album ale nikdy jej nevydala a záznam se nikdy nenašel. V roce 1974 je přibrána do kapely The Stilettos s Eldou Gentile a Amandou Jones. Její pozdější přítel a kytarista budoucí kapely Blondie Chris Stein, se ke kapele The Stilettos připojil krátce po ní. Po odchodu z The Stilettos zakládají Harry a Stein kapelu Angel and the Snake and Snooky Bellomo a následně ji přejmenují na Blondie, kvůli tomu jak spousta chlapů pokřikovala na Deborah kdykoliv si obarvila vlasy na blond. Blondie se rychle etablovali na klubu CBGB v New Yorku a v Max's Kansas City a po debutu v roce 1976 následoval komerční úspěch po celých státech, Evropě, Austrálii i Japonsku. Kapela se rozpadla v roce 1982. V roce 1997 se kapela dává znovu dohromady.

Harry hrála v několika celovečerních filmech jako v krimi-dramatu s Al Pacinem SCARFACE /1983/, v kultovním snímku TRAINSPOTTING /1996/, v komedii s Lindsay Lohan MEAN GIRLS /2004/, v romantickém dramatu ELEGY /2008/ s Benem Kingsleym a Penelope Cruz nebo ve sci-fi thrilleru J.J.Abramse SUPER 8 /2011/. Pro televizi vystupovala v seriálu TALES FROM THE DARK SIDE /1987/ jako Sybil, v krimi serial WISEGUY /1987-1990/ jako Diana Price, nebo v dětském seriálu THE ADVENTURES OF PETE & PETE /1993-1996/.

Vystupovala i v několika reklamách pro Gloria Vanderbilt Jeans, Sara Lee nebo Revlon. Spolupracuje intenzivně s organizacemi popdorující lidi s diagnózou AIDS. Časopis Harper's Bazaar ji v roce 1981 zařadil mezi 10 nejkrásnějších žen Ameriky.

Jejím divadelním debutem na Broadwayi byla hra Teaneck Tanzi režiséra Andyho Kaufmana. Ve filmu Davida Cronenberga VIDEODROME /1983/ si odbarvila vlasy na červeno. Byla zamýšlena jako hlavní ženská postava pro film RAGING BULL /1980/ s Robertem DeNirem, pro akční sci-fi TRON /1982/ s Jeffem Bridgesem a také pro kultovní sci-fi BLADE RUNNER /1982/ pro roli Pris. Pokud by si měla vybrat, s kým by hrála nejraději zvolila by Michelle Pfeiffer.

V roce 1980 byla nominována spolu s Giorgioem Morodorem na cenu Golden Globe Award pro nejlepší titulní píseň ve filmu AMERICAN GIGOLO /1980/. V roce 1989 byl podruhé nominována na cenu Independent Spirit Award v kategorii pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za film HAIRSPRAY /1988/.

V současné době /2013/ žije v New Yorku na Manhattanu v The London Terrace Gardens Apartments.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2014 River of Fundament
2009 House of Boys
2008 Umírající zvíře
2007 Jiná perspektiva
2006 Full Grown Men
2005 I Remember You Now...
2003 Martha Graham žije
Můj život beze mne
Noc dobrá pro smrt
Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story, The
Tulse Luper Suitcases, The: Antwerp
2002 Blondie: Greatest Video Hits
Divoká krev
I Love Muppets (TV film)
Sladkých sedmnáct
Šňup
2001 The Fluffer
2000 Red Lipstick
1999 Blondie: Best of Musikladen Live
Zoo
1998 Joe's Day
The Nova Convention Revisited
Who Is Harry Smith?
1997 Sex v L.A. (TV film)
Six Ways to Sunday
Unauthorized Biography: Milo, Death of a Supermodel (TV film)
Země policajtů
1996 Drop Dead Rock
1995 Sandman
Tlouštík
1994 Dead Beat
1993 Body Bags: Historky z márnice (TV film)
1992 Intimní cizinec (TV film)
1991 Complete Picture: The Very Best of Deborah Harry & Blondie, The
Real Story of O Christmas Tree, The
1990 Mother Goose Rock 'n' Rhyme (TV film)
Příběhy z temnot: Film
1989 Povídky z New Yorku
1988 Lak na vlasy
Spokojenost
1987 Forever, Lulu
1983 Rock & Rule
Videodrome
1981 New York Beat Movie
The Best of Blondie
1980 Roadie
Union City
1979 Eat to the Beat
Mr. Mike's Mondo Video
1978 Blondie - Live 1978
Foreigner, The
1976 Deadly Hero
Unmade Beds

TV seriály

1998 Will a Grace (TV seriál)
1996 Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Pilot (S01E01)
1994 Phantom 2040 (TV seriál)
1993 Tribeca (TV seriál)
1992 Naprosto dokonalé (TV seriál)
The Adventures of Pete & Pete (TV seriál)
1988 Příšery (TV seriál)
1987 Wiseguy (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1976 The Muppet Show (TV seriál)

Dokumentární

2018 Bad Reputation
2017 Dare to Be Different
Debbie Harry : Atomic Blondie (TV film) - a.z.
2016 Jak se kalila hudba (TV seriál)
Mapplethorpe: fotograf, který šokoval svět
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
2014 Blondie's New York and the Making of Parallel Lines (TV film)
What Difference Does It Make? A Film About Making Music
2013 Top of the Pops: The Story of 1978 (TV film)
Vampire Weekend: Unstaged
2012 Harry Dean Stanton - zčásti fikce
Who Shot Rock & Roll: The Film
2010 Blank City
2008 Hotel Gramercy Park
2007 NY77: Mrazivý rok v pekle (TV film)
2006 Blondie: One Way or Another (TV film)
Too Tough to Die: A Tribute to Johnny Ramone
2005 All We Are Saying (TV film)
Face Addict
TV Party
2004 Class of '80 Debbie Harry (TV film)
2003 End of the Century
Mayor of the Sunset Strip
Stormy Weather: The Music of Harold Arlen (TV film)
Totally Gay! (TV film)
2002 Hollywood Rocks the Movies: The 1970s (TV film)
2001 25 Years of Punk (TV film)
Andy Warhol - kompletní portrét (TV film)
2000 In Bad Taste (TV film)
1999 100 Greatest Women of Rock & Roll (TV film)
Blondie: Live (koncert)
The Directors (TV seriál)
1998 A&E Biography: Andy Warhol (TV film)
1997 Behind the Music (TV seriál)
We're Outta Here!
1996 Naked Songs: The Life & Times of Rickie Lee Jones - a.z.
1995 Dancing Barefoot (TV film)
Punk and the Pistols (TV film) - a.z.
Rock & Roll (TV seriál)
Wigstock - Der Film
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1982 Blondie: Live! (koncert)
New Face of Debbie Harry, A
1979 Blondie: Live at the Apollo Theatre (koncert)
1976 Blank Generation, The

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2007 Dame Edna Treatment, The (TV pořad)
2004 Hip-Hop Honors (TV pořad)
Jeremy Vine Meets... (TV pořad)
2002 V Graham Norton (TV pořad)
2001 Comedy Central Presents: The N.Y. Friars Club Roast of Hugh Hefner (TV pořad)
Crossover (TV pořad)
Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Pink Lady (TV pořad)
1978 Ein Herz für Kinder (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Blondie - Doom or Destiny (hudební videoklip)
Blondie - Fun (hudební videoklip)
Blondie - Long Time (hudební videoklip)
2009 Blondie - We Three Kings (hudební videoklip)
2006 Moby feat. Debbie Harry - New York New York (hudební videoklip)
1999 Blondie - Maria (hudební videoklip)
1980 Blondie - Atomic (hudební videoklip)
Blondie - Call Me (hudební videoklip)
1979 Blondie - Dreaming (hudební videoklip)
1978 Blondie - Hanging On The Telephone (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace