foto

Alexandre Mihalesco

  • nar. 19.10.1883
    Bukurešť, Rumunsko
  • zem. 28.12.1974 (91 let)
    Paříž, Francie

Biografie

V meziválečném období se ve francouzské kinematografii prosadila řada umělců rumunského původu, z těch nejslavnějších jmenujme mezinárodně úspěšnou hvězdu Elviru Popesco. Méně známým jménem je Alexandre Mihalesco, který hrál vedlejší role v bezmála stovce filmů nejen ve Francii, ale také v Německu a Itálii. Pocházel z Bukurešti, jeho vlastní jméno znělo Alexandru Mihaleiscu, herectví studoval na bukurešťské konzervatoři a začínal na divadelních jevištích. První zkušenost s filmovou kamerou učinil s dodnes známým eposem NEZÁVISLOST RUMUNSKA (Independenta României, 1912).

Spolu s dalšími rumunskými herci zakotvil ve dvacátých letech 20. století ve Francii, kde se poprvé objevil v Duvivierově filmu TAJEMSTVÍ EIFELOVKY (Le mystère de la tour Eiffel, 1927), později hrál akcionáře Salomona Massiase ve významném L'Herbierově filmu PENÍZE (L'argent, 1928), za zmínku stojí i postava jednoho ze soudců v dalším zásadním titulu francouzské němé éry, UTRPENÍ PANNY ORLÉANSKÉ (La passion de Jeanne d'Arc, 1928). Díky dlouholetému pobytu ve Francii si zdokonalil francouzštinu, takže bez problémů pokračoval v herecké kariéře.

V Pagnolově filmu MARIUS (1931) se objevil v zajímavé roli námořníka Piquoiseaua, který hlavního hrdinu přiměje k cestě do světa, později hrál často exotické cizince, velmi vyhledávaným filmovým hercem se stal koncem třicátých let, kdy točil několikrát ročně. Z větších příležitostí před kamerou uveďme roli Nadira v dobrodružném filmu TAJEMSTVÍ RUDÉHO MOŘE (Les secrets de la Mer Rouge, 1936), velkou postavu hrál také v adaptaci Balzacovy hry SPEKULANT (Le faiseur, 1936). Zvláštním způsobem se v jeho filmografii vyjímá i polodokumentárně natočený protinacistický snímek MÉ ZLOČINY PODLE MEIN KAMPF (Après Mein Kampf, mes crimes, 1940), kde hrál krejčího.

Ještě za války i po ní hrál Mihalesco v několika filmech ročně, význam jeho rolí ale postupně klesal. Několikrát si vyzkoušel úlohu hostinského, takto se představil například v populárním historickém filmu ROZKOŠNÁ CAROLINE (Caroline chérie, 1951). Tehdy se také poprvé a zcela výjimečně postavil i na divadelní jeviště a v Pagnolově hře Judas hrál v roce 1955 v Théâtre de Paris. Před kamerou stál naposledy v roli dědečka ve filmu DOBRODRUŽSTVÍ ARSENA LUPINA (Les aventures d'Arsène Lupin, 1957).

Alexandre Mihalesco zemřel v Paříži 28. prosince 1974 ve věku 91 let, pohřben je na slavném hřbitově Pere Lachaise.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1957 Dobrodružství Arsena Lupina
1955 Hrdinové jsou unavení
1954 Le mort en fuite
Raspoutine
1952 Chemin de Damas, Le
1951 Les mémoires de la vache Yolande
Rozkošná Caroline
1950 Fusillé à l'aube
Ma pomme
Un certain monsieur
1949 Barry
Ronde des heures, La
1945 Nuits d'alerte
1943 Chant de l'exilé, Le
Feu Nicolas
Finance noire
Homme sans nom, L'
1942 Macao, l'enfer du jeu
Pension Jonas
Pontcarral, colonel d'empire
1941 Valet maître, Le
1940 Après Mein Kampf mes crimes
Face au destin
1939 Duel, Le
Les cinq sous de Lavarède
Ma tante dictateur
Raphaël le tatoué
Son oncle de Normandie
1938 Capitaine Benoît, Le
Deux de la réserve
Tempête sur l'Asie
Tragédie impériale, La
Tricoche et Cacolet
Vidocq
Ça... c'est du sport
Éducation de prince
1937 François Premier
L'étrange Monsieur Victor
La dame de Malacca
Soeurs d'armes
Vénus de l'or, La
1936 Appel du silence, L'
Bach détective
Empreinte rouge, L'
Gondola rozkoše a snů
Inspecteur Grey
Le Faiseur
1935 Le secret de l'émeraude
Lune de miel
Moïse et Salomon parfumeurs
1934 Judex 34
Sidonie Panache
1933 Il trattato scomparso
Le masque qui tombe
Masque qui tombe, Le
1932 Galeries Lévy et Cie, Les
L'âne de Buridan
La croix du sud
Le marchand de sable
1931 Marius
1930 Accusée, levez-vous!
Enfant de l'amour, L'
Femme et le rossignol, La
La Petite Lise
Lévy et Cie
Mephisto
Nuits de princes
1929 Fécondité
1928 L'argent
Utrpení Panny orleánské
1927 Le Mystère de la Tour Eiffel
Le sous marin de cristal
1912 Nezávislost Rumunska

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky