foto

Agathe Natanson

  • nar. 14.11.1946 (72 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Agathe Natanson vstoupila do světa filmu slibně po boku Louise de Funèse, poté se ale věnovala především divadlu, často hrála také v televizi, teprve v nedávné době se připomněla menšími rolemi v několika mezinárodně úspěšných filmech. Pochází z Paříže a své vlastní jméno Nicole Andrée Natanson později vyměnila za umělecký pseudonym Agathe Natanson. Hereckou průpravu získala na pařížské konzervatoři, již jako studentka hrála v Molièrově Donu Juanovi na jevišti Comédie Française.

Když se v roce 1967 připravovalo zfilmování velmi populární divadelní hry Oskar, na roli Colette Barnierové, dcery pana Barniera (Louis de Funès), byl vypsán konkurz. Ten ovšem skončil málem fiaskem a Funèsův perfekcionismus utrpěl těžkou ránu; ze stovek přihlášených dívek se řada nedostavila vůbec, další si nedělaly hlavu s přesným příchodem, jiné neovládaly předepsaný text. Pak se objevila okouzlující a perfektně připravená Agathe Natanson, jíž pomohlo i doporučení Funesovy filmové manželky Claude Gensac, s níž se znala z divadla. Bylo vyhráno a Agathe Natanson vkročila do francouzských filmových dějin poměrně velkou rolí v mimořádné úspěšném filmu OSKAR (Oscar, 1967).

Mezitím dokončila studium na konzervatoři, objevila se v televizi, ale přes velký úspěch OSKARA dala přednost divadlu a začala vystupovat na scénách Théâtre de la Michodière nebo Théâtre des Ambassadeurs. S filmem spolupracovala jen sporadicky, připomeňme alespoň středně velkou roli Lucy v thrilleru NĚKDO JE ZA DVEŘMI (Quelqu'un derriere la porte, 1971) s Charlesem Bronsonem v hlavní roli. Pro svět filmu se pak ale odmlčela na více než třicet let, v 70. letech ale hrála v řadě televizních seriálů. Mezitím se provdala a jejím manželem se stal televizní bavič a herec Henri Piégay (*1935). Měli spolu dvě děti a péče o rodinu vyřadila Agathe Natanson zcela z herecké práce, během 80. let nehrála ani na jevišti, ani před kamerou.

Teprve v devadesátých letech se Agathe Natanson začala vracet na jeviště, hrála například v úspěšné Veberově komedii Blbec k večeři v Théâtre des Variétés (1994). S návratem před kameru si ale dala ještě načas, dá se říci, že znovu začala točit až po druhém sňatku s významným hercem Jean-Pierrem Mariellem (*1932), za nějž se provdala ve Florencii v roce 2003. Hráli spolu například ve filmu ŠIFRA MISTRA LEONARDA (The Da Vinci Code, 2006) nebo v comebacku Mariellova přítele J. P. Belmonda MUŽ A JEHO PES (Un homme et son chien, 2008). Objevili se spolu i v komedii SVATEBNÍ DORT (Pièce montée, 2010; tady Agathe hrála tetičku nevěsty), jejich zatím poslední společnou prací bylo drama RONDO (2012). Kromě těchto filmů hrála Agathe Natanson v poslední době i v několika dalších titulech bez manželovy účasti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Des Roses en Hiver (TV film)
2013 Indiscrétions (TV film)
2011 Bouquet final (TV film)
Rondo
2010 En cas de malheur (TV film)
Svatební dort
Věrná kopie
2009 Bancs publics (Versailles rive droite)
Galimatyáš
2008 Muž a jeho pes
2007 Co vidí jen mé oči
2006 Cabaret Paradis
Šifra mistra Leonarda
1971 Někdo je za dveřmi
1970 Hello-Goodbye
1967 Le Voleur d'enfants (TV film)
Oskar
1966 Au théâtre ce soir: Les jours heureux (TV film)

TV seriály

2015 Capitaine Marleau (TV seriál)
Les Mystères de la foi (S01E03)
2007 Clan Pasquier, Le (TV seriál)
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)
1978 Preuves à l'appui (TV seriál)
1977 Héritiers, Les (TV seriál)
Ne le dites pas avec des roses (TV seriál)
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
1974 Fol amour de Monsieur Mirabeau, Le (TV seriál)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Jeune Fabre, Le (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)

Host

TV pořady

2008 La grande librairie (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace