foto

Scatman Crothers

  • nar. 23.5.1910
    Terre Haute, Indiana, USA
  • zem. 22.11.1986 (76 let)
    Van Nuys, California, USA

Biografie

Vlastním jménem Benjamin Sherman Crothers pocházel z americké Indiany. Do světa showbyznysu se nejprve prosadil jako muzikant a tanečník. Již od patnácti let účinkoval v převážně jazzových hudebních skupinách. Ovládal hru na několik nástrojů, mimo jiné piano, kytaru a bicí. Zpočátku vystupoval hlavně v nočních klubech a zábavních podnicích. Hrál dokonce i před proslulým gangsterem Al Caponem.

Ve 30. letech zformoval svoji první profesionální kapelu a roku 1948 s ní přesídlil do Kalifornie. Později vydal i mnoho úspěšných sólových singlů a alb. Mezi jeho nejznámnější písně, které často i sám složil patří "The Gal looks good", "Nobody knows why", "I was there" nebo "A man´s gotta eat".

Od 50. let se začal věnovat rovněž filmovému a televiznímu herectví. Byl blízkým přítelem Jacka Nicholsona a zahrál si s ním ve čtyřech filmech, včetně oscarového PŘELETU NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM v režii Miloše Formana a Kubrickově slavném hororu OSVÍCENÍ. Mihnul se i v klasickém třemi Oscary oceněném muzikálu HELLO, DOLLY!

Jeho parketou byly hlavně vedlejší role, kde mohl uplatnit své taneční a hudební nadání. Občas se podílel i na tvorbě filmové hudby. Také často propůjčoval svůj hlas animovaným postavičkám (ARISTOKOČKY, HONG KONG PHOOEY, TRANSFORMERS). Objevil se ve spoustě populárních seriálů (STARSKY AND HUTCH, CHARLIEHO ANDÍLCI, INCREDIBLE HULK, ..).

V roce 1985 mu byla diagnostikována rakovina plic. Scatman svoji práci miloval a věnoval se jí až do posledních sil. Zhoubné nemoci podlehl v roce 1986. Za svůj nezpochybnitelný přínos americké kinematografii byl poctěn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

1986 Smart Alec
Transformers: The Movie
Wonderful World of Jonathan Winters, The
1985 Cesta Natty Gannové
1983 Dva podobní
Zóna soumraku
1982 Deadly Eyes
Missing Children: A Mother's Story (TV film)
Posedlý
Working (TV film)
1981 Harlem Globetrotters on Gilligan's Island, The (TV film)
Revenge of the Gray Gang (TV film)
1980 Bronco Billy
Osvícení
1979 Banjo the Woodpile Cat (TV film)
Flíček na cestách (TV film)
Scavenger Hunt
1978 Detektiv ze San Franciska
Dobrmani připraveni k smrti
Vega$ (TV film)
1976 Chesty Anderson U.S. Navy
Joys (TV film)
Střelec
Stříbrný blesk
Zůstaň hladový
1975 Bohatství
Coonskin
Friday Foster
Linda Lovelace for President
Man on the Outside (TV film)
Přelet nad kukaččím hnízdem
1974 Black Belt Jones
Sty of the Blind Pig, The (TV film)
Tirák Turner
1973 Detroit 9000
Slaughter's Big Rip-Off
1972 Billie zpívá blues
Král z Marvin Gardens
1971 Chandler
1970 Aristokočky
Krvavá máma
The Great White Hope
1969 Hello, Dolly!
Hook, Line & Sinker
1966 Three on a Couch
1964 Dáma v kleci
Patsy
1961 The Sins of Rachel Cade
1959 Alias Jesse James
1958 Gift of Love, The
Tarzan and the Trappers
1954 Johnny Dark
1953 East of Sumatra
Meet Me at the Fair
Surprising Suzie
Walking My Baby Back Home
1951 Yes Sir, Mr. Bones
1935 Symphony in Black

TV seriály

1986 Morningstar/Eveningstar (TV seriál)
1985 Paw Paws (TV seriál)
1984 Transformers (TV seriál)
1983 Casablanca (TV seriál)
1982 One of the Boys (TV seriál)
1979 Super Globetrotters, The (TV seriál)
1977 C B Bears (TV seriál)
Kořeny (TV seriál)
Scoobyho hvězdná olympiáda (TV seriál)
Skatebirds, The (TV seriál)
1974 Chico and the Man (TV seriál)
Hong Kong Phooey (TV seriál)
1972 David Steinberg Show, The (TV seriál)
1970 Harlem Globe Trotters (TV seriál)
Harlem Globetrotters, The (TV seriál)
1964 Mister Magoo (TV seriál)
1959 Matty's Funday Funnies (TV seriál)

Dokumentární

2012 Pokoj 237
1980 Film o filmu Osvícení (TV film)
1978 NBC Salutes the 25th Anniversary of the Wonderful World of Disney (TV film)

Host

TV pořady

1981 Ad Lib (TV pořad)
1976 Break the Bank (TV pořad)
1950 King Cole Trio & Benny Carter Orchestra (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace